x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Marele caft

Marele caft

de Dan Constantin    |    08 Noi 2008   •   00:00

Locul în Parlament, anunţat că se câştigă după votul uninominal, se obţine însă după lupte grele în stradă "noaptea, când se fură caii pe fulgerătură", vorba cântecului. Activiştii politici ies în cârduri pentru confruntarea de idei. Sunt dotaţi cu răngi, lanţuri, bâte şi au în formaţie caftitori profesionişti, gata să intre în gala K1.



Coliziunea cu adepţii altei ideologii, la fel de bine dotaţi cu obiecte contondente şi muşchi se lasă cu oase rupte şi nasuri sparte. Tot sacrificiul este făcut pentru integritatea afişelor electorale. După lupta celebră de acum din Strada Ritmului, zonă ştiută ca autogară unde colcăie şuţii şi curvele, protagoniştii îşi exhibează pe televiziuni rănile, vâ­nă­tăile şi, mai ales prostia. Copiii  de­vo­taţi şi inocenţi ai PNG-ului se vaită de duritatea ripostei junilor liberali care, iată, sprijiniţi de chitaristul Orban, pot face faţă tehnicilor de forţă însuşite de la Zmărăndescu.

În acest week-end, pe lângă marele meci Steaua-Rapid, vor fi de urmărit şi confruntările politice desfăşurate noaptea, prin intersecţii fără lumini. Metoda caftului ca argument în lupta politică a fost forjată încă de la alegerile locale. Interlopii din Glina au avut un succes nebun în campania PDL din Sectorul 3. Găştile de cartier, organizaţii paramilitare tolerate şi încurajate de Poliţie şi jandarmi, vor ocupa scena dezbaterii publice. Mi­nisterul de Interne pare să fie scos din joc, seamănă din ce în ce mai mult cu Ministerul Culturii. Pe banii cetăţenilor subvenţionăm forţe de intervenţie care nu intervin, poliţişti  manieraţi precum plasatorii la Operă, sunt membrii Uniunii Scriitorilor de procese verbale.

De ce au uitat ei să dea cu pumnul atunci când situaţia o impune? Nu sunt adeptul măsurilor de forţă împotriva cetăţenilor dar nici nu trebuie să transformăm instituţiile de ordine publică în şcoli de dans şi de  predare a bunelor maniere. La violenţa străzii, a golanilor organizaţi sub sigle electorale trebuie răspuns cu aceiaşi monedă.  Legea permite intervenţia în forţă, iar paralizarea vigorii poliţiştilor este de fapt o încălcare a legii.
La Tg. Mureş un candidat UDMR a făcut scandal în trafic şi nu a vrut să sufle în băşică. Şeful poliţistului, ca un adevărat Garcea, speriat de funcţia scandalagiului şi-a umilit subalternul, punându-l pe el să sufle în alcooltest în loc să-l umfle pe turbulent. În ce logică ne aflăm?

Iată de ce salut ideea liberalului Turc de la Bistriţa Năsăud. El oferă alegătorilor carduri de stres. În zece secunde de ţinut deştul pe card afli în ce stare eşti: relaxat, moderat, critic, stresat.
Ah, Doamne, sunt aşa de relaxat, că-mi vine să urlu!

×
Subiecte în articol: editorial