x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Marele proiect liberal

Marele proiect liberal

de Adrian Năstase    |    20 Oct 2005   •   00:00
Marele proiect liberal

Evident, solutia pentru situatia in care se afla astazi Romania este un compromis rational, dictat si de Constitutie si de realitatea electorala de dupa 2004. Un asemenea compromis ar permite puterilor statului sa functioneze si sa puna in miscare proiecte.

Atunci cand am propus actualei puteri un "armistitiu" ca sa ne putem dedica problemelor acute pe care le are Romania in acest moment, nu am facut un gest formal. Si in nici un caz n-am vrut sa-i ofer domnului Tariceanu inca un prilej pentru a-si etala cunostintele de limba antipesedista, idiom cu care jongleaza mai nesigur decat domnul Boc, dar pentru stapanirea caruia - se pare - ia meditatii intense. Eu ma gandisem ca ramanerile in urma din zona legilor necesare integrarii, situatia sinistratilor, adoptarea bugetului, dar si amenintarile gripei aviare merita acum atentia noastra in mai mare masura decat "tranta" parlamentara care tine loc de program legislativ pentru Coalitia de guvernamant.

In ultimele zile, domnul Tariceanu a devenit suspect de intransigent ideologic. Pe masura ce haosul pe care il genereaza Guvernul sau ii scoate din minti pe partenerii de guvernare si ii baga in faliment pe oamenii de afaceri care au votat pentru o administratie liberala, premierul se retrage din ce in ce mai mult in zona politicii pure. PNL si-a adus aminte de perioada de acum un an, cand era o speranta, si nu o dezamagire, si incearca in mod caraghios sa dea ceasurile inapoi.

De fapt, se petrece un lucru cat se poate de simplu: in bagajele Aliantei D.A. e o singura valiza, antipesedismul, si cei doi aliati se incaiera acum pentru ea. Liberalii sunt stransi ca intr-o menghina intre rezultatele proaste ale guvernarii, pe de o parte, si presiunile democratilor, pe de alta parte. Problema bugetului de la Educatie nu a facut decat sa scoata mai tare la lumina aceasta dilema. Asa ca, unii reprezentanti ai PNL au inceput sa aplice o noua strategie: ei si numai ei sunt proprietarii valizei. Ei si numai ei merita sprijinul electoratului D.A. Adevaratul inamic al PSD-ului este - spun ei - PNL-ul, nu pedistii, si nici macar Traian Basescu, cel care mai pierde timp uneori sa se uite prin Constitutie, macar si pentru ca il trag de maneca partenerii din strainatate.

Evident, solutia pentru situatia in care se afla astazi Romania este un compromis rational, dictat si de Constitutie, si de realitatea electorala de dupa 2004. Un asemenea compromis ar permite puterilor statului sa functioneze si sa puna in miscare proiecte. Dar asta nu inseamna nimic pentru PNL. Partidul nu are alt proiect decat propria sa supravietuire, asa cum se intampla de un deceniu si jumatate. Nu face autostrazi, nu face case pentru sinistrati, nu aduce insulina si nu stabilizeaza sistemul fiscal, cel care ii pune pe fuga pe investitorii. Tariceanu nu are prioritati, el are numai o groaza nesfarsita cu ochii in cifrele bugetului distrus de aplicarea heirupista a cotei unice. Cum sa vorbesti despre asa ceva? Nu e mai bine sa te definesti ca "adevaratul" antipesedist, singurul, cel care ridica cel mai sus un steag oranj din ce in ce mai decolorat, din ce in ce mai aproape de albul imaculat al abandonului?

Dintr-o perspectiva pur politica, PSD este in acest moment o victima a razboiului dintre liberali si democrati. Dintr-o perspectiva economica si sociala, victimele acestui razboi sunt insa cetatenii romani. In tara lor nu mai functioneaza nimic. Iar politicienii aflati la guvernare se comporta ca soldatul japonez uitat in jungla trei decenii: umbla cu arma in mana prin tufisuri, fara sa priceapa ca razboiul s-a terminat demult cu o infrangere.

P.S. Dupa 50 de zile de la propunerea mea de compromis s-a ajuns in Parlament la o formula de bun-simt. Incercarea de folosire a "muschilor" in materie de regulament pentru a se stabili o alta "durata" a mandatului de patru ani a presedintilor celor doua camere va fi - normal - "arbitrata" de Curtea Constitutionala. Inteleg ca domnul Tariceanu este nemultumit. De ce nu incearca o ordonanta de urgenta pentru numirea domnilor Berceanu si Olteanu?!
×
Subiecte în articol: editorial