x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Marele salt înapoi

Marele salt înapoi

de Miruna Munteanu    |    15 Aug 2011   •   21:00

Au trecut cele doua decenii profetite de Silviu Brucan, dar suntem departe de a fi gasit Taramul Fagaduit al de­mo­cratiei si prosperitatii. Dimpotriva, am senzatia ca ne intoarcem vertigi­nos in trecut, in apele tulburi de la in­­ce­­putul anilor ’90. Si nu vorbesc doar de marasmul economic, de cur­bele de sacrificiu, de nesiguranta zilei de maine – desi, pentru majoritatea ro­ma­nilor acest deja-vu este cel mai greu de indurat. Cu atat mai mult cu cat acum nu mai functioneaza anes­te­zia entuziasmului iesirii din totali­ta­rism, iar de mitologia tranzitiei s-a ales praful.

'Inainte sa ne fie bine, trebuie sa ne fie rau!', 'Strangeti cureaua!', 'Re­for­mele sunt dureroase, dar obli­gatorii!' – am mai auzit toate astea. Am mai avut valuri uriase de restructurari, somaj galopant si inflatie. Cum se face, insa, ca dupa atatea sacrificii, ne-am trezit tot cu institutii publice ine­fi­ciente sau de-a dreptul bu­ta­fo­rice? Cum se face ca administratia este azi mai politizata decat oricand? Ca niciodata nu a contat mai putin competenta si ca relatiile de partid decid numirile in orice functie – de la sef de deconcentrata, pana la director de gradinita?

In locul vidului legislativ de la in­ce­putul anilor ’90, avem un haos de su­pralegiferare ambigua si adeseori con­tradictorie. Pe vremuri, puterea ca­u­ta sa ocoleasca regulile; acum le schimba fara jena, dupa cum ii convine. Conducatorii de azi nu se mai sin­chisesc sa mimeze vreo urma de con­secventa. Au transformat politica intr-un spectacol suprarealist, pentru un public amnezic. Traian Ba­sescu, maestrul absolut al metamorfo­ze­lor, ramane reperul inegalabil al lip­­sei de scrupule. Intrat in politica la tre­­na lui Ion Iliescu, se prezinta acum drept far calauzitor al dreptei ro­ma­nesti. El decide ca Doina Cornea este o reactionara pesedizata, in timp ce Vla­dimir Tismaneanu reprezinta chintesenta anticomunismului.

El de­­ci­de cine este liberal 'autentic'. De exemplu, Dinu Patriciu. Da, da, mo­­­gulul vandut rusilor, tradatorul de neam si de tara, piatra de moara atar­­nata de gatul PNL! Ah, scu­za­ti-ma, asta era retorica de anul trecut! Acum, cica, Patriciu ar avea stofa de pr­emier... Evident, cu conditia sa-l scoa­ta de pe sine pe Crin Antonescu, sin­gura locomotiva electorala care spe­rie Cotroceniul. Se contureaza deja scenariul pentru alegerile de anul viitor. Bazat pe populism si confuzie. La fel ca acum 20 de ani, vom avea o eruptie de parti­du­lete incropite peste noapte. Perso­na­je stranii si colorate vor invada pla­to­urile de televiziune. Preselectia a in­ceput. Alaturi de consacratii Becali sau Vadim, s-au calificat deja de­bu­tanti ca Dan Diaconescu sau Gar­cea. Si, ca sa ne amintim mai bine de 'in­ceputuri', pe tusa se agita frene­tic Mi­ron Cozma. Ne-am intors de unde am plecat. Dar mai saraci si mai lehametiti.

×
Subiecte în articol: editorial miruna munteanu