x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mari actori. Nu şi mari actriţe?

Mari actori. Nu şi mari actriţe?

de Tudor Octavian    |    30 Noi 2010   •   18:46

Un domn pasionat de teatru spune că  a iubit actori, nu şi actriţe. Prin iubire, domnul, care a trăit pentru teatru ca un colecţionar pentru tablourile lui, desemnează motivaţia sa de o viaţă: S-a dus la teatru să vadă  jucând bărbaţi. Şi numai prin excepţie femei. Vorbim de mari actori de teatru – zice  el – nu şi de mari actriţe. Pe câteva actriţe cu vocaţia comediei le-am  aplaudat entuziasmat, le-am apreciat, le-am stimat, le-am simpatizat şi atât. Pot numi imediat zece mari actori, în roluri care au înnebunit câteva stagiuni lumea, însă n-aş putea număra la fel marile roluri ale unor actriţe. Roluri de succes stagional, poate, dar nu de referinţă pentru întreaga cultură  naţională.

Adevărul e că se scriu piese despre mari bărbaţi şi doar incidental despre marile doamne ale istoriei, mari caractere feminine. Bărbaţii actori au un răsfăţ de roluri în sine mari, definitorii pentru condiţia de bărbaţi, pe când rolurile femeilor actriţe sunt aproape toate prin referire la nişte bărbaţi cu un destin accentuat.

E de asemena un adevăr că omenirea are mari dramaturgi nu şi dramaturgiţe. Femeile care scriu teatru nu îşi marchează creaţia la feminin. Ocupaţia lor e nominalizată prin perifraze: autoare de piese de teatru, scriitoare de comedii sau de drame, autoare ale unor creaţii teatrale… Formule nestabilizate şi nu doar în limba română, unde teatrul scris de femei nu contează.

Situaţia se explică şi prin aceea că marile roluri ale femeilor nu sunt de natură să le confere şi o aură socială memorabilă la modul pozitiv, benefic pentru umanitate. Domnul pasionat de teatru mai spune că, observând şi gândindu-se la toate astea, a cumulat un fin sentiment de culpă. Se socoteşte martor la o realitate care angajează şi o opinie. Iar el ştie că oamenii au tendinţa să considere adevărurile stânjenitoare ca fapte ale celui care le citează. Mă simt, spune îndrăgostitul de teatru, ca un sol ce va fi decapitat fiindcă aduce veşti proaste.

Despre lucrurile care nu comportă şi o soluţie nu-i deloc prudent să vorbeşti cu voce tare şi cu multă lume în jur. Femeile cu vocaţia ştiinţei nu luptă pur şi simplu ca să impună idei şi descoperiri, ele luptă cu bărbaţii ca să impună idei şi descoperiri. Nu-i vorba de o discriminare, ci de un mers al lumii. Discriminare ar fi dacă o femeie, care a creat ceva de o însemnătate discutabilă, ar fi ridicată în slăvi disproporţionat cu meritele, doar fiindcă e femeie.

Dar, cum spuneam, despre lucrurile care nu impun neapărat şi o soluţie, nu-i recomandabil să vorbeşti. Nici măcar să deschizi discuţia, cum fac eu acum.

×