x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mărul otrăvit

Mărul otrăvit

de Marian Nazat    |    03 Mai 2012   •   12:03

Experimentul s-a ispravit pe neasteptate, guvernul de cobai a picat la prima motiune. Taman la tanc, caci ministrii aia, ale caror figuri si onomastici nu au incaput in vreo memorie colectiva, au timp berechet sa mai stranga niscaiva diplome de carton.

Doctul Mihai Razvan Ungureanu, atat de indragostit de propria-i desteptaciune, a plecat cu falcile inclestate pentru a-si pregati ultimul cuvant. Nefericitul Boc se intoarce la obarsie cu suriul implantat in spate de fostii aliati politici. Fuge cu nadragii in vine, dupa ce minoritarii l-au lucrat pe la spate. 'Niste lichele !', a rabufnit cu oftica blonda razbunatoarea Nuti. Scurt si taios, fara alte comentarii, ceea ce-mi aduce aminte de vorbele lui Petre Pandrea. Fiindca, "Licheaua fanatizata romana proclama interdictii, nu argumenteaza', iar duduia rasfatata a oranjeriei de partid si de stat e zgarcita in argumente.

E instanta suprema, singura institutie in masura sa stabileasca irevocabil vinovatii morale. O inspaimanta perspectiva imediata, gustul infrangerii i-a strepezit luciditatea. Uita ca "lichelele' de azi au tinut-o la guvernare cogeamitea, ca in lipsa lor se juca cu pliciul lui Prigoana in ograda sotului Cocos. Cat despre Robertissima, istoria o va pastra in memorie nu mai mult de o clipita. Si aia caraghioasa, o missa insolemna incurcata in abacul parlamentarismului imbasescizat, de-a dreapta cotoiului purtator de capuse portocalii.

Astia s-au dus. Deocamdata. Marele Sforar a facut transferul de autoritate (nu inca si de putere !) catre o alianta cromatica a carei rezultanta este detestabilul oranj. Puschea pe limba, insa rosul pesedist amestecat cu galbenul liberal nu da altceva ! Mandatul oferit tenacelui Ponta de Sarpele de apa sarata pare un mar otravit, in stare sa arunce in aer Uniunea Social – Liberala. Nu acum, ci mai incolo, inspre alegerile din toamna. "Carlanul' Victor, vorba patriarhului Iliescu, arde de nerabdare sa ne arate ca a absolvit scoala politica la zi. Oricum, el va iscali in zilele ce urmeaza legile de reintregire a lefurilor si pensiilor, traiul in bine il va avea ca binefacator de conjunctura.

Nu-i pentru cine se pregateste, ci pentru al de se nimereste !, cum ar rosti cu naduf intelectual inadecvatul MRU. Micul Titulescu are sansa sa-si lege destinul politic de o restitutio in integrum sociala de care altcineva nu a avut noroc. Va capitaliza o simpatie inimaginabila altcumva, dar si ambitiile i se vor umfla periculos. Intr-atat incat sa-l marginalizeze pe copresedintele Antonescu si sa-si inchipuie ca Palatul din Deal nu este o halta imposibila. Premierul desemnat e totusi crud, iar tineretea o poate lua inaintea ratiunii, nu degeaba i s-a sugerat sa lase in seama tehnocratilor treburile guvernamentale pana la scrutinul din toamna. Usor de zis, insa din portofoliile ministeriale resursele sunt la discretia vechii opozitii, basca organizarea alegerilor, deoarece important este cine numara voturile... Sa-i lasi in continuare pe alde Oltean si Branza sa socoteasca buletinele din urne ar fi sinucidere curata, zau !

D-aia ii si incearca Preaplangaciosul, marul e greu de refuzat, iar baronii locali s-au cam saturat sa rabde, magazia cu graunte s-a golit de mult, a ramas doar mirosul de soarece. Numai cu Serviciile si Parchetele alaturi, posibilitatile de miscare ale atotputernicului Zeus s-au ingustat rau prevestitor. Oamenii candva loiali s-au risipit care-ncotro si tac malc, se feresc sa-l mai sustina public si-si cauta noi stapani. Procurorii inventariaza cu precautie dosarele din fisete si joaca la temporizare, vremurile sunt confuze. Totul se amana la iarna, nu-i momentul sa-ti asumi riscuri aiurea.

"De nu m-ar suspenda curand ! Sa am timp sa-mi negociez libertatea postprezidentiala', isi repeta intruna Jucatorul, adulmecand dezastrul. Sade in jilt si tace apasator, de i se aud gandurile sfaraind. Rasfoieste transfigurat trei dosare imprastiate pe masa din fata. Pe copertile ingalbenite citeste altfel numele inculpatului. Adrian Nastase. S-a mai linistit, sa inceapa negocierea ! Libertate contra libertatii, scopul scuza mijloacele !

In afara Cotrocenilor e zarva mare. Sunt anuntati membrii cabinetului Ponta. Norodul s-a inveselit deodata si se gudura pe langa dresorii abia inscaunati. In dosul usilor capitonate se negociaza averi si libertati. Arestari si condamnari. Sau achitari. Sacii cu bani trec dintr-o parte in alta, se toaca hartii compromitatoare ori, dimpotriva, se pastreaza. Santajistii devin santajabili ! Gloata e nepasatoare la detalii si nu observa ca nimeni nu-i negociaza bunastarea ....

×
Subiecte în articol: editorial