x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Masa verde

Masa verde

de Dan Dumitrescu    |    01 Apr 2010   •   00:00

Justiţiarii ligii au tras adânc în piept aerul subordonării şi au catadicsit să se pronunţe într-un litigiu lăsat multă vreme la dospit, pentru a crea în public impresia cercetării responsabile, a cugetării adânci. Comisia pentru soluţionarea litigiilor din cadrul LPF a constatat, în şedinţa sa din marţea unor ceasuri rele, că jucătorii Dacian Varga şi Tiberiu Bălan nu şi-au exercitat dreptul de joc în mod regulamentar la meciul Rapid - Politehnica Timişoara.

Acest verdict dă de lucru, în continuare, comisiei de disciplină. Comisie care, conform unui scenariu uşor previzibil, va lua punctele câştigate de Rapid în terenul de joc şi le va acorda, funcţionăreşte, contestatarilor timişoreni. Apoi, dacă giuleştenii se vor considera nedreptăţiţi, vor apela la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausane. Dacă nu, nu!

Interesul pentru deznodământul conflictului dintre Rapid şi Politehnica Timişoara nu a fost legat nici un moment, în ceea ce mă priveşte, de sentinţa în sine. Liniştea mea nu se baza cumva pe vreo riguroasă cunoaştere a raportului dintre fapte şi icoanele regulamentare şi nici pe vreo încredere oarbă în dreapta judecată a preacuraţilor ligişti. Am pariat fără risc pe câştigul de cauză al Timişoarei, ştiind, dintr-o îndelungată experienţă, că micile pricini regulamentare n-au reuşit niciodată să spargă prieteniile fotbalului.

Prietenii întemeiate, nu-i aşa?, pe cinste şi onoare, pe stimă şi respect, pe integritate morală şi probitate profesională, prietenii nealterate nicicând de interese oculte sau măgărească şpagă. Nu neg însă că am consumat ceva curiozitate în aşteptarea verdictului, deoarece doream să aflu, cât mai repede posibil, reacţiile împricinaţilor şi cum se va aşeza propagandistic dragomirismul la răscrucea intereselor.

Curiozităţile se află de-acum la cap de linie, aşteptările mi-au fost confirmate, pronosticul meu a fost cel corect. Masa verde s-a aşternut în favoarea timişorenilor, în timp ce Rapidul a fost trecut în triajul împovărătoarelor cugetări. Mutul cel mucalit, adică Nae Manea, a zis: "Nu mă mai miră nimic. Ne-am obişnuit deja să pierdem meciurile la masa verde. Mai bine ne anunţau de la început că deranjăm şi hotărau mai repede".

În chestia cu "mai repede", Nae Manea se potriveşte cu Chivorchian. Pentru că şi cumătrul s-a dat la melcăiala judecătorilor de la ligă. Numai că amărăciunea lui Manea este profundă şi întemeiată, în timp ce revolta lui Chivorchian era una de ochii lumii, era o regie menită să creeze impresia că şi domnia sa are relaţii tensionate cu prietenii ligişti.

Acum, Timişoara se retrage în câştig, lăsând decontul de impresie în seama lui Dumitru Dragomir. Şi pe acesta l-ar durea în bască de Rapid dacă echipa n-ar avea în spate suporteri de-un mare fel, suporteri capabili de contestări mai mult decât deranjante. De aceea Dragomir se dă imparţial ca tot românul. Şi se vaită că, din cauza faptului că a încercat s-o dea la pace prin rejucarea meciului, s-au supărat pe el şi Copos, şi Marian Iancu.

Mai zice Dragomir că, dacă liga a greşit, ne salvează TAS-ul. Eu cred că nimeni nu mai poate salva alterările canceroase ale fotbalului. Echipa Rapid a fost depunctată. Poate regulamentar, dar nedrept. Pentru că astfel este pedepsit fotbalul şi în nici un caz farsorii care au creat respectiva situaţie, parte dintre aceştia fiind subordonaţi direct lui Dumitru Dragomir, cel care joacă penibil scena suferinţei fără margini.

×
Subiecte în articol: editorial