x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mediocritatea ca şansă

Mediocritatea ca şansă

de Tudor Octavian    |    24 Iun 2010   •   00:00

Rănile care nu se vindecă niciodată sunt cele produse de cuvinte. Un cuvânt rău, venind din partea unui om căruia nu-i datorezi nimic şi care izbeşte în locul de maximă vulnerabilitate a sufletului tău, aşa, din senin, fără ca atacul să aibă un minimum de motivaţie, te ur­mă­reşte toată viaţa.

Totul trebuie să aibă o cauză, îţi spui, plăteşti poate o vinovăţie ascunsă, de care nu eşti conştient, i-ai greşit cândva grav acelui om şi nu ţi-ai dat seama, nimeni nu-ţi vrea răul de dragul răului, doar ca să te vadă rănit şi cu moralul la pământ. Cum să trăieşti gândind că există şi oameni, pentru care nevoia de a face rău e la fel de imperioasă cum e nevoia de a face bine la alţii? Am avut, la şcoala de arhitectură, o colegă care se trezea zicând mârşăvii despre băieţii din grupă. La 20 de ani, când o năucă strigă după tine „Mă impotentule!" şi apoi râde, aşteptând parcă aprobarea grupului pentru inspiraţia ei de moment, tu, bărbatul care nu i-ai dat nici un motiv de a te vorbi în nici un chip, rămâi pentru totdeauna cu sentimentul că ceva din felul tău de a fi justifică la femei o prezumţie in­famantă.

Am reîntâlnit-o pe fos­ta colegă de două ori în cinci­zeci de ani şi de fiecare dată mi-a vorbit de ca şi cum aveam tot 20, iar ea avea încă aceeaşi îndreptă­ţire naturală de a profera vorbe fă­ră nici un temei despre cei de odi­ni­oară: „Aha, nenorocitul ăla de Gigi", „Da, da, da, curva aia de Ra­şela", „Animala aia de Sanda", „Bestia aia de Titi". Unii oameni sunt imaginea însăşi a sorţii. Mie, fosta colegă mi-a zis odată râzând, cum îi era obiceiul când trebuia să dea afară otrava din ea: „Mă Tu­dore, nu te mai agita atât, că tot me­diocru rămâi!".

Mai târziu i-am fost recunoscător pentru şocul pe care mi l-a produs în acea pe­ri­oadă în care luptam să desluşesc acoperi­rea reală a unor cuvinte mari precum geniu, talent, imagi­na­ţie, predestinare, vo­caţie. Me­di­o­cri­tatea nu intra în aria de în­tre­bări ale vârstei, cam din aceleaşi mo­tive pentru care eviţi să ai cu­rio­zităţi despre boli incurabile. E destul să le aminteşti şi devin ameninţări! Câţiva colegi impu­neau încă de pe atunci prin multă personalitate, şi la ei mă ducea mintea când se ivea prilejul de a discuta despre geniu, talent, vocaţie. Faptul că cineva a pus în ecuaţia devenirii mele mediocritatea, şi nu oricum, ci prin referire la provincialul calic care toată ziua nu făcea altceva decât să citească şi să bată bibliotecile, m-a umplut pentru multe săptămâni de disperare şi mânie. Simţeam că sunt gol, că nimic din ce făceam şi ce spe­ram nu mai putea să mă îm­brace şi să-mi ascundă medio­cri­tatea.

Măcar atât cât poate aco­peri o haină bine croită nişte pro­ble­­me de anatomie. Totuşi, ce dar pro­videnţial au fost vorbele ace­lea ve­ninoase ale fetei fără prie­teni şi care n-a avut niciodată un bărbat lân­gă ea! M-am gândit şi mă întreb mereu ce e mediocrita­tea şi cum să scapi de amenin­ţă­rile ei insistente. Altfel, aş fi putut să-mi ratez şi bru­ma de vocaţie cu care m-a înzestrat Dumnezeu, întrebându-mă, ca atâtea armate de închipuiţi, dacă sunt sau nu genial.

×
Subiecte în articol: editorial