x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mesajele cifrate ale premierului

Mesajele cifrate ale premierului

de Gheorghe Voicu    |    07 Mar 2012   •   21:00

Exercitiu de imagine al lui Razvan Ungureanu: alocarile de fonduri pentru constructia de bazine de inot au fost o greseala. Si o preci­za­re ironica: Romania 'nu este o tara de inotatori'. Simtindu-se vi­za­ta (si chiar era!), Elena Udrea, ve­deta (inca) a partidului din Mo­drogan, simte nevoia sa puncteze ca nu ea a initiat acest program, ci Vasile Blaga si Laszlo Borbely. Nu-si poate reprima insa tentatia de a arunca o sageata: Eu nu inot nici macar la Vila Lac 1.

Mai harsit in politica ro­ma­neasca, udemeristul Borbely in­ghi­te galusca si, senin, recunoaste ca premierul are 'perfecta dreptate' si ca, in situatia actuala, Ro­ma­nia nu mai are nevoie de bazine de inot. Te poti intreba daca nu cumva acest schimb de replici reprezinta doar un simplu joc de imagine. Dar nu e. O buna parte din conducerea PDL nu a acceptat niciodata faptul ca un intrus ocupa functia de prim-ministru. Si nici un Guvern care, doar pe hartie, este al PDL.

Tensiunile dintre noul premier si vechea garda a partidului erau de asteptat, dar nu asa devreme. Ne putem imagina ca eliminarea Elenei Udrea din Guvern a fost o doleanta a lui Razvan Ungureanu. Elena Udrea reprezinta un centru informal de putere, cu propria agenda. La fel de vizibil este si faptul ca proiectul politic personal al fostului sef SIE prevede o deli­mitare rapida de personajele cu greutate, dar compromise, ale partidului de guvernamant.

Intr-o singura luna, Razvan Ungureanu a transmis numeroase (si misterioase) semnale ca venirea lui la Guvern este pe termen lung. Stie el ceva ce scapa celorlalti?

Luni seara, pe TVR 1, a mai transmis un mesaj ciudat: 'Nu ma gandesc ca in noiembrie lucrurile se inchid, pentru ca, daca m-as gandi asa, ar trebui sa peticesc si nu sa construiesc. Eu am venit sa construiesc, nu sa peticesc'.

Intrebat daca va accepta functia de premier in conditiile in care cei care castiga alegerile ii vor propune acest lucru, a raspuns fara ezitare: evident ca da. De ce evident? Putin probabil ca actualul premier are accese de teribilism politic.

Potrivit datelor de acum, se contureaza tot mai limpede varianta castigarii urmatoarelor alegeri parlamentare de catre USL. Iar anuntul acestei uniuni politice nu lasa loc de indoieli: viitorul Guvern USL va fi condus de Victor Ponta.

Si-atunci apare intrebarea: de ce Razvan Ungureanu este convins ca aventura lui guvernamentala nu se termina in noiembrie si de ce ia in calcul ca i s-ar putea propune functia de prim-ministru de catre cei care vor iesi in­vin­gatori in alegerile din toamna?

Raspunsul ar fi previzibil daca PDL ar avea sanse reale sa castige. Dar nu e cazul. Indiferent la cate strategii ar apela, este clar ca PDL nu-si poate pune decat problema supravietuirii parlamentare, in cel mai fericit caz.

In consecinta, apare ne­du­me­rirea: al cui prim-ministru spera Razvan Ungureanu ca va fi? Actualul sef al guvernului este omul lui Basescu, iar aceste mesaje 'ci­frate', pe care le transmite opiniei publice, creeaza confuzie in electoratul USL. Iata o problema pe care opozitia ar trebui s-o lamureasca.

×
Subiecte în articol: editorial