x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Meseria de a trăi

Meseria de a trăi

de Lucian Avramescu    |    14 Aug 2012   •   14:10

Titlul de mai sus, pe care tragicul scriitor italian Cesare Pavese l-a asezat pe coperta jurnalului lui, mi-a rasarit in minte si mi-a tinut tovarasie in aceasta dimineata cand, 14 august fiind, e ziua mea.De ce mi-am amintit "Meseria de a trai', carte pe care n-am mai recitit-o de zeci de ani, cu toate ca merita? Acum o ora, la 6 dimineata, mama isi incheia sfortarile de a ma scoate la lumina – lumina? – intr-o odaie taraneasca la Sangeru, aceeasi in care se nascuse bunicul si apoi tata.O vecina, moasa de nevoie, mi-a legat buricul iar tata, prins cu cinstit toata ulita, m-a declarat la primarie pe 15. Asa se face ca imi serbez, in unii ani, ziua de nastere dupa mama si apoi, ziua de nastere dupa tata. Uneori nu mi-o serbez deloc cum eram tentat sa fac si acum, daca nu m-ar fi sunat cativa amici, avertizandu-ma ca vin sa ma sorcoveasca.

Ce fac acum? Imi citesc corespondenta si raspund unor telefoane. Cu timpul nu te mai serbeaza ai tai, ci oameni, multi dintre ei straini.Sa fie rasplata conditiei de om al scrisului? Cineva imi ureaza sanatate, la multi ani, ma rog, formulele uzuale si "sa scapam de Basescu'.E prima oara, marturisesc, in viata mea, cand primesc o astfel de urare insolita. Am ras. Apoi, revenindu-mi incet, am incercat sa despic sensurile acestei aparente imixtiuni in procedeul clasic al unei ziceri de bine.In copilaria mea, in niste ani grei, cu foamete, cu stalinism, venea in casa bunicului meu dinspre mama, unde am crescut aproape salbatic, ca o laptuca in gradina, un nene pe care-l chema Victor. Cinstea cu tata Mihai o tuica, iar cand ciocneau, inainte de a da pe gat taria, rostea o urare, cu voce grava si serioasa – nu uit asta fiindca parea o insulta – "sa-ti traiasca porcul si copiii'. De ce intai porcul? Ma simteam jignit si-l petreceam cu privirea, nu prea prietenoasa, pe acest nene spre poarta si apoi ma uitam dupa el pana nu-l mai zaream prin praful ulitei. Porcul, adica, era atat de important? L-am intrebat pe batranul meu intr-o zi iar el, dupa ce s-a amuzat, mi-a explicat pe indelete de ce nea Victor asta, care avea si darul stramb de a deochea copiii, drept pentru care ii scuipa in prealabil, sa-i fereasca de puterea lui malefica, de ce omul asta mare cat usa rostea vorbe ciudate. Daca, mi-a spus tata Mihai, nu-ti moare porcul si apuci sa-l tai de Craciun, inseamna ca ai ce pune copiilor pe masa.Daca-ti murea porcul, nici copiii n-o duceau prea grozav iar bolile saraciei dadeau iama.

Urarea primita de mine azi de la multi ani, altoita cu un "sa scapam de Basescu' indica o gandire mai cuprinzatoare si mai generoasa.Cum sa traiesti sanatos intr-o tara imbolnavita mortal de un individ care aduce cu sine tot raul de pe pamant? Am ajuns sa ne uram intre noi, ne-am separat in functie de antipatia sau simpatia pentru aceasta lighioana obsedata de putere, tara este incapabila sa se recladeasca pe sine fiindca un individ, cu o stiinta malefica a distrugerii, tine cu dintii de scaun.

Da, urarea de ziua mea, prima de acest fel pe care am primit-o in viata, isi are adancimea ei aproape tragica.

×