x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mica Unire şi Marele Băsescu

Mica Unire şi Marele Băsescu

de Miruna Munteanu    |    24 Ian 2011   •   18:44

De Ziua Unirii, preşedintele a vorbit la Iaşi despre „modernizarea sta­tului”. Despre reformele sale vizând Educaţia, Sănătatea, Justiţia, Agricultura. Aceste „reforme” par însă modelate mai degrabă după un tipar fanariot decât după cel al lui Cuza. Singura instituţie pe care Traian Băsescu o respectă nesmintit este bunul său plac. A dovedit-o, din nou, chiar în ajun de 24 ianuarie.

Cu o întârziere inexplicabilă, şeful statului a ieşit duminică seară să lă­murească problema pensiilor mili­ta­re, care inflamează de zile bune spa­ţiul public. În loc să liniştească apele, dis­cursul lui Traian Băsescu a pus paie pe foc. Paradoxal, prestaţia sa a fost chiar mai puţin prezidenţială de­cât scurta declaraţie aruncată peste umăr, în ajun, la ieşirea dintr-un hipermarket.

Las la o parte faptul că Puterea – pe care Traian Băsescu o controlează – pare să se joace iresponsabil cu nervii şi cu soarta a zeci de mii de cetăţeni, transmiţând mesaje contradictorii.

„Nu există decât o soluţie: trebuie respectată hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie” – precizase şeful statului, împingând căruciorul cu cumpărături. Problema păruse tran­şa­tă până când, a doua zi, Elena Udrea a explicat, „ca avocat”, că de­cizia instanţei poate fi respectată formal, dar ignorată pe fond. Seara, pre­şedintele ne-a spus exact acelaşi lu­cru: recalcularea pensiilor militare va continua, chiar dacă Guvernul va fi nevoit să umble puţin la proceduri. Re­zultatul final va fi acelaşi.

Ne-am obişnuit, din păcate, cu ideea că voinţa lui Zeus e mai puternică decât orice lege sau principiu de drept. Că regulile se schimbă până când câştigă jucătorul suprem. Că vo­tul se poate relua până când nu­mă­­­ră­toarea iese pe placul Cotrocenilor. Pe acest mit al infailibilităţii lip­­site de scrupule se întemeiază pu­te­­rea lui Traian Băsescu, forţa cu care atrage irezistibil în jurul său hoardele de oportunişti care sufocă politica ro­mânească. Tot de aici porneşte diso­lu­ţia instituţională la care asistăm azi.

Să vorbeşti despre modernizarea statului când eşti pe cale să-l pui pe butuci e la fel de potrivit precum să invoci unitatea naţională când ai făcut din dezbinare o metodă programatică de guvernare. După ce i-a asmuţit pe elevi împotriva profesorilor, pe pacienţi împotriva medicilor, pe civili contra militarilor, pe tineri împotriva pensionarilor, Traian Băsescu are tupeul să ne îndemne pe toţi la sacrificii în numele idealurilor comune. Numai pentru atât şi îşi merita copios huiduielile.

×
Subiecte în articol: editorial