x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Migratia ca solutie de scos petele

Migratia ca solutie de scos petele

de Ionuț Bălan    |    02 Mar 2006   •   00:00
Migratia ca solutie de scos petele

Emigrezi, nu emigrezi, vremea crizei nu trece.

Emigrezi, nu emigrezi, vremea crizei nu trece.

Economistii grei ai Romaniei au ajuns sa laude exodul populatiei spre tari mai primitoare. Spun ca astfel se echilibreaza balanta externa si se sustine cresterea economica. Daca ne mai si coboara din sfera macroeconomica spre cea sociala, vedem cum tatii lucreaza in Italia si Spania in loc sa fie someri la ei acasa. Cum trimit ei bani mamelor, care cresc singure copiii si ii trimit la scoala. Bunicii isi cumpara medicamente fara sa mai stea cu mana intinsa la compensarile statului. Se construiesc case. La fel au facut si grecii si acum sunt hat, departe.

Foarte frumos. Si toate aceste marete realizari se datoreaza numai intelepciunii conducatorilor nostri, nu? Desigur, dar de fapt, singurul lor merit e nepriceperea de a administra economia. Asta i-a impins pe romani sa caute pe cont propriu investitorii care lipsesc din tara lor. Oare ce-i mai greu de facut, niste reguli pe care sa le respecte toti sau o migratie a populatiei, individ cu individ, spre sisteme corecte? Ce importanta mai are daca rezultatul e pozitiv?! Afacerile de partid si de stat nu sunt stricate de intreprinzatorii veniti de aiurea sa pretinda tratament egal, iar tensiunile sociale se dezamorseaza.

Sa trecem insa de la apoteoza la apocalipsa. Muncitorii din afara trimit procente bune de PIB acasa numai ca au plecat sa lucreze in Vest cei mai competitivi lucratori, care contribuie in cea mai mare parte la PIB-urile altora. Noi ne alegem cu firimiturile. Ei nu platesc taxe aici, ci acolo unde realizeaza veniturile. Deci, in realitate, Romania nu castiga, ci pierde PIB. Bugetul nu incaseaza suficient, ceea ce-l face sa uite de spitale, scoli, drumuri. Cand totusi isi aduce aminte, n-are decat sa se imprumute. Este adevarat ca aceia care muncesc acum in Occident cumpara in Romania case, dar banii intra la pret dublu, fata de acum 2-3 ani, in buzunarele detinatorilor de imobile si terenuri care stiau ce se va intampla, nu la buget.

Au plecat cei mai puternici, noi am ramas cu multi pensio- nari si cu putini someri. Istoria mascarii somajului in Romania este o farsa in trei acte. In primul act s-au deghizat somerii in pensionari, pana s-a ajuns ca o treime din populatie sa beneficieze de acest statut. Actul doi a constat intr-o migratie inversa, de la oras la sat. In actul trei are loc migratia externa. Bilantul da 6% somaj, mai mic decat la oricare dintre esticii care au aderat la UE.

Bilantul social al acestui teatru absurd poate fi considerat oricat de favorabil, dar cel economic e dezastruos. Structura economiei din 2006 e prea putin diferita de cea din anii ’90. Ca sa se fi schimbat era nevoie de manageri, trebuia sa ne "vindem tara", sa eliminam privilegiile de grup. Nu s-a facut asa ceva, ci s-a optat (politic) pentru restructurarea populatiei in locul economiei.

Si fireste ca Romania nu este autoarea vreunei retete originale. Grecia a procedat asa cu mult inainte. Atunci cand clasa politica a vazut ca din lupta cu Vestul intreprinzatorii autohtoni ies mereu pe locul doi, nu s-au gandit sa-i constranga sa-si managerizeze afacerile. Dimpotriva, puternicii zilei au continuat sa dea satisfactie grupurilor de interese, ridicand concurenta neloiala la rangul de politica de stat. Salariile la negru, subventiile mascate, in general capitalizarea cu ajutor de la stat a companiilor constituie tentative de a recupera decalajele tehnologice, fara sa se renunte la obiceiul pamantului balcanic. Mai are sens sa ne intrebam de ce se codesc investitorii sa vina, iar oamenii pleaca sa lucreze in strainatate?

Viitorul ne poate rezerva salarii mai mari, dar dupa sumedenia de taxe care se vor plati oamenii vor vedea ca nu raman cu mare lucru in plus. Statul va avea nevoie sa-si capitalizeze neincetat clientela. Inflatia se va apropia de limitele impuse de UE, dar populatia se va intreba de ce preturile sunt mai mari ca-n Vest. Cum altfel sa se obtina o crestere economica de 5%, cand inflatia va fi de 2,5%?!

Asadar, in anii care vin, vom asista inevitabil la un succes de talie europeana: problemele Romaniei - mediu, scoli, spitale, pensii - se vor rezolva de la sine. Cu mai putini romani, Romania va fi mai curata, va consuma mai putina energie, iar muncitorii plecati in strainatate vor stimula turismul intorcandu-se in vacante sa vada daca tara a ramas la locul ei sau s-a mutat undeva la sud ori la est, pe continentele rezervate lumii a treia.

Chiar asa, lumea a treia? Pai, daca romanii se duc sa munceasca la Barcelona sau la Milano, cine mai ramane sa lucreze aici?! In locul lor, la Bucuresti vor veni urmatorii de pe scara veniturilor, africanii din Ouagadougou sau N’Djamena, asiaticii din Dacca sau Phnom Penh. Asta ca sa nu ne mai batem cu pumnul in piept ca suntem aici de 2.000 de ani. Asa cum occidentalilor le moare astazi capra modificata genetic, vom ramane si noi fara bizonii autohtoni, inlocuiti de gnu si iaci.
×
Subiecte în articol: editorial