x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Minciunile preacinstitului Băsescu

Minciunile preacinstitului Băsescu

de Dan Constantin    |    12 Apr 2012   •   11:15

La o ceremonie care se repeta intr-un ritm sustinut – investirea ministrilor la Cotroceni – gazda a venit pusa pe harta. Il inteleg – fiecare asemenea moment arata cat se poate de clar instabilitatea politica, nepriceprea sau coruptia care conduc la demisii si demiteri in Executiv. Fura ceva banisori Botis, Basescu il schimba cu multumiri; fluiera in coalitie inlocuitorul, Basescu trebuie sa gaseasca alta figura de pus in vitrina in locul marionetei Lazariou; fluiera in biserica Baconschi, Basescu vine iute sa astupe bresa la Externe, in fine, cu un profesionist. Pica Boc, hai iar cu trupa la Cotroceni sa ungem tot Guvernul.

Cand zice Basescu Traian ca nu-i buna totusi linistea in Saptamana Mare, il pune pe Morar sa scoata de la arhiva dosarul ungurului capos care nu semneaza ce trebuie. Si uite, iar avem o ceremonie de investire. Uitand ca el a provocat scandalul, Basescu tranteste un discurs care se vrea deliberat sa agite apele. Omul pus de Constitutie sa unga cu mirul prezidential orice nou ministru, iese iar din tiparul momentului, dar avertizeaza publicul din start ca va fi tare in clanta: "Poate o astfel de ceremonie ar trebui sa fie zero conflictuala, si nu ma refer neaparat la desemnarea dumneavoastra' (- n.n. – atentie! Adica stie baiatul cum s-ar cuveni sa se comporte in asemenea ocazie, dar nu vrea!) zice Basescu.

Pentru a fi clar ce doreste, adauga: "Sunt convins ca ceea ce voi spune va genera dezbateri in presa si atacuri consistente, cu siguranta nedrepte' (n.n. smecher mare, baiatul se pune la adapost de toate criticile pe care le respinge aprioric). Deci vrea scandal! Cine sunt tintele furiei varsate la ceremonia din 10 aprilie, inainte sa mearga oamenii la Denie? O ia de sus in jos: demnitarii romani (niste lasi), de dupa 1997 care, atentie!, sunt responsabili de "procesele extrem de costisitoare' ce se prefigureaza in cazul investitiei in stand-by de la Rosia Montana. Asta cu procesele, a repetat-o de cateva ori, inclusiv in ultima fraza a discursului, ca sa le intre bine tuturor in cap: procese, ba demnitarilor!

Dupa demnitari ii ia la rost pe managerii de la Cupru Min si ajunge la barca marilor dusmani ai tarii unde, surpriza!, ii vedem inghesuiti pe "inaltii demnitari ai statului roman, pe preacinstitii ziaristi si (se putea, fara?) pe preacinstitii patroni de presa'. Toata asta precinstita adunare ar trebui sa faca un " trip' la Rosia Poieni si la Rosia Montana sa vada cum e cu poluarea, daca tot nu mai pot de grija mediului.
Asadar, sa intelegem ca Basescu pregateste o vizita de documentare – ca un fel de pedeapsa - nu la Canal, cum ar vrea (o ce vremuri, cand bagau Stalin si Dej, spaima-n burgheji!) ci in Apuseni, cu o tura si pe la gazele de sist. Va fi distractie mare – cu inaltii demnitari (o merge si dansul?) - ii vedem inscrisi cinci din oficiu pe premier, pe Blaga, pe Roberta, apoi suiti cu forta, pe mogulii Voiculescu si Vantu (da, de ce, pentru ca Realitatea s-a decartat la Elan si Ghita) si cu angajatii lor – o echipa pe cinste pentru un foc de tabara prin muntii cheliti pe unde doinea Horea din Albac.

Toti astia neplimbati inca sunt vinovati de lipsa locurilor de munca, de gaura de 3,6 miliarde de euro din bugetul pensiilor, de lipsa gazelor, de saracie si de incapacitatea statului de a face investitii, sa mentina digurile lacurilor cu cianuri lasate mostenire de Ceausescu.

Suparatul natiunii nu se uita in oglinda, sa vada cat este de gol si regele (presedinte) si sistemul pe care il pastoreste. E la al doila mandat in care trebuie sa traim bine (dar nu vrem!), este in al enspelea an de cand este inalt demnitar, dar, abia in seara de 10 aprilie a aflat ca Romania trebuie sa se apuce de minerit, sa intre in subteran, ca sa iasa din rahatul in care s-a scufundat!

Marea minciuna a prea necinstitului Basescu a fost servita ca sa fie comentata! Uite ca este, dar asta nu-l absolva de vina de a tine carma in directie gresita.
Mergem spre intuneric de multi ani. Vedem asta mai ales acum cand vom lua Lumina!

×