x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ministrul Nica o ia pe urmele lui Sîntion

Ministrul Nica o ia pe urmele lui Sîntion

de Razvan Belciuganu    |    18 Mar 2009   •   00:00

În toamna anului 2007, procurorul Marian Sîntion, consilier la acea vreme al ministrului Cristian David, a avut curajul să spună că în Ministerul de Interne profesioniştii au blocată ascensiunea.



A avut curajul să afirme că ministerul poate deveni captivul unor grupuri de interese formate din înalţi ofiţeri care transcend mandatele politice şi care urmăresc cu foarte mare atenţie cum se împarte bugetul Internelor. Totodată, procurorul, cel care a clădit împreună cu un nucleu de poliţişti cu coloană vertebrală Direcţia Generală Anticorupţie, arăta că în minister se face o risipă strigătoare la cer a banilor publici, prin apariţia a tot felul de structuri cu atribuţii similare, prin inventarea a tot felul de posturi de directori generali, adjuncţi şi tot aşa, extrem de bine remunerate. "În Ministerul de Interne a existat şi există obiceiul de a crea componente şi structuri nu din nevoie, ci tocmai pentru a crea funcţii unor anumiţi chestori, comisari-şefi, generali şi de a le hrăni orgoliul", spunea, într-un interviu acordat Jurnalului Naţional, Marian Sîntion.

Toate acestea duceau, în opinia procurorului, la o folosire total iresponsabilă a infrastructurii şi logisticii ministerului, precum şi a resursei umane, în timp ce procedurile de lucru erau mult îngreunate. Printre structurile astfel născute, Marian Sîntion le nominaliza pe cele însărcinate cu problema traficului de persoane şi cea a traficului de droguri. Mai mult, procurorul propunea ca "Acvila" să treacă la Jandarmerie, tot pentru o mai judicioasă administrare a resurselor umane, financiare şi materiale ale ministerului, dar şi pentru o mai mare coerenţă în zona de competenţă în ceea ce priveşte intervenţiile şi acţiunile speciale.  Apoi, procurorul mai credea că ar fi fost benefică şi ar fi adus economii bugetului înfiinţarea la nivelul ministerului a unei Direcţii Generale de Poliţie Judiciară, prin unificarea structurilor de resort care acţionează în cadrul DNA, DGA şi în alte zone. După o campanie electorală şi doi miniştri sacrificaţi, vicepremierul Dan Nica a găsit, la fel ca procurorul Sîntion, tocmai aceste paralelisme şi le-a eliminat. Pentru că a îndrăznit să se pună cu sistemul, în timpul mandatului ministrului Cristian David, asupra procurorul lui Marian Sîntion a fost asmuţit serviciul secret al ministerului. Filajul strâns a fost descoperit de Jurnalul Naţional, dar această afacere a fost îngropată. Până şi vocalele ONG-uri din domeniul justiţiei şi drepturilor omului au tăcut, ca la ordin.

Procurorul atinsese punctele nevralgice. Îndrăznise să propună ministrului de Interne ca în poziţii de secretar de stat, funcţii politice, să nu mai existe chestori în activitate. Dar poate că Marian Sîntion a supărat cel mai mult când a propus ministrului să fundamenteze un proiect de lege privind anularea plăţilor compensatorii ale celor care doreau să se pensioneze înainte de termen. "Nu se mai justifică în acest moment ca ministerul să-i plătească pe cei care vor să plece, atât timp cât MIRA are nevoie de specialişti şi de personal la toate structurile. Mai mult, după ce unii iau aceste plăţi compensatorii se întorc să lucreze ca angajaţi civili în MIRA, ceea ce nu mi se pare normal. Înţeleg să plătim compensatorii doar pentru cei care nu-şi mai pot îndeplini sarcinile de serviciu, în urma unor acţiuni de serviciu la care au fost angrenaţi", atrăgea atenţia procurorul. Marian Sîntion nu putea face altceva decât să propună. Spre deosebire de el, ministrul Dan Nica are toate pârghiile şi forţa să reformeze în mod real ministerul. În acelaşi timp, ar fi cazul să-şi păzească şi spatele, ca să nu păţească la fel ca procurorul.

×
Subiecte în articol: editorial procurorul sintion