x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mirajul PSD-ist al Puterii

Mirajul PSD-ist al Puterii

de Ion Cristoiu    |    31 Mar 2006   •   00:00
Mirajul PSD-ist al Puterii

La Iasi, Mircea Geoana a mai anuntat ceva. S-a decis demararea selectarii candidatilor pentru listele electorale ale PSD! Nomenclaturii PSD-iste, deja flamanzite dupa un an de opozitie, i s-a aratat in departare Halca Puterii. Si la o asemenea aparitie, PSD devine brusc unitar si solidar. Fara sa stie ca Halca din departare e un simplu mulaj

Aflat la Iasi, pentru a se intalni cu liderii filialelor judetene PSD in Moldova, nu altii decat cei porecliti baroni de provincie, Mircea Geoana a declarat:
"Lupta interna din partid s-a terminat. Ne intoarcem la menirea noastra fundamentala, aceea de partid de opozitie".
Politicienii postdecembristi sufera, printre altele, de o maladie ciudata, ivita din nostalgia nemarturisita dupa personajele ramase in destinul national cu porecla de Conducatori: Maresalul Antonescu, Nicolae Ceausescu si, la o adica, chiar si Avram Iancu, invocat de ardeleni pentru lapidarul, No, hai! E vorba de mancarimea cuvintelor mari, umflate si sulemenite, dispuse a le intretine iluzia ca sunt producatori individuali de istorie.
Dand curs acestui narav, Mircea Geoana a incercat sa creeze la Iasi, nu departe de Plopii fara sot, dar si de podgoria Cotnari, un moment de rascruce pe poteca suitoare a neamului romanesc.
De aici nota de evidenta sententiozitate a declaratiei sale, definita prin stilul lapidar, imprumutat pentru a inlesni memorarea de catre generatiile viitoare de bacalaureati.

Nu putem rapi lui Mircea Geoana dreptul de a se visa o clipa Napoleon al treilea sau, de ce nu?, chiar primul. Problema, marea problema a momentului de la Iasi e daca proclamatia liderului PSD are acoperire in realitate.
Din spusele lui Mircea Geoana retinem ca domnia sa a decis sa anunte natiunii PSD-iste ca partidul, trecut prin grele incercari, zguduit de batalii interne, marcat de clipe pe muchie de cutit, s-a intarit, s-a perfectionat si a devenit, in fine, o masinarie de lupta.
Masinaria asta, iata, isi ambaleaza motoarele, huruie de se sparg baierile cerului, scoate fum pe tot ce e gaura, ba chiar si misca senilele.

Mai e putin si se va napusti cu toata forta sa naprasnica asupra Puterii. Care Putere, numai vazand ivindu-se la linia orizontului o asemenea masinarie, o va rupe la fuga.
Mai ceva ca indienii care au tulit-o la ivirea europenilor pe cai.
Un erou al lui Marin Preda l-ar pune pe Mircea Geoana sa raspunda la intrebarea: pe ce te bazezi?
Pe nimic, zicem noi.
PSD n-a trecut prin nici o perioada de convulsie si, cu atat mai putin, de lupta interna. Ceea ce Mircea Geoana ne sugereaza a fi fost, imbatandu-ne cu apa rece, o lupta s-a dovedit in realitate un lung sir de momente obscure, trimitand la rafuielile in stil mafiot, in nici un caz la lupta pe fata, sanatoasa, dintr-un partid european:
- Scoaterea din joc a lui Adrian Nastase de o alianta de conjunctura intre Ion Iliescu, Mircea Geoana si Miron Mitrea. Ca toate aliantele dubioase, nici asta nu va rezista. Pupandu-se pana la imbalosire, cei trei isi ascund cu greu cutitele.
- Tentativa lui Adrian Nastase de a santaja noua troica de stabie cu plecarea din PSD. Tentativa esuata, pentru ca, in binecunoscutul stil PSD-ist, temerarii de seara au dat bir cu fugitii dimineata.
- Giumbuslucariile lui Viorel Hrebenciuc de a-i convinge pe nemultumiti sa nu plece, aiurindu-i cu fagaduielile sale de Ostap Bender al Romaniei postdecembriste: DNA nu se va atinge de ei nici cu o citatie, de-oarece a vorbit el cu Traian Basescu, pe care-l stie din noaptea numaratorii voturilor din turul al doilea la prezidentialelor.
- Naveta lui Mircea Geoana pe la curtile baronilor din tara cersindu-le sprijinul. Iar baronii, iesiti in ceardac mahmuri si ciufuliti, iau asigurari ca-l sprijina. Socotind, fiecare, ca a gasit, in fine, un Mutunache pe care sa-l propteasca in fruntea partidului. Se numeste asta batalie interna? Sa fim seriosi!

E pregatit, in fine, PSD de lupta impotriva Puterii? De lupta reala, eficienta, nu ca pana acum, mimata, lipsita de orice inspiratie? Evident, nu.
- Mircea Geoana a cerut demisia lui Gheorghe Flutur. A nu stiu cata oara.
- Mircea Geoana a anuntat un nou proiect maret al PSD: Generatia 2008.
Actiuni care nu difera prin nimic de cele angajate de PSD de la Congres incoace. Actiuni care au facut sa se vorbeasca de o criza a PSD.

Proclamatia lui Mircea Geoana n-a starnit in partid nici macar un murmur. Pana si Adrian Nastase, si adeptii sai tac chitic. Explicatia? La Iasi, Mircea Geoana a mai anuntat ceva. S-a decis demararea selectarii candidatilor pentru listele electorale ale PSD! Nomenclaturii PSD-iste, deja flamanzite dupa un an de opozitie, i s-a aratat in departare Halca Puterii. Si la o asemenea aparitie, PSD devine brusc unitar si solidar. Fara sa stie ca Halca din departare e un simplu mulaj.

×
Subiecte în articol: editorial mircea psd geoană lupta