x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mircea Geoană ­ adevăratul urmaş al lui Ion Iliescu

Mircea Geoană ­ adevăratul urmaş al lui Ion Iliescu

de Ion Cristoiu    |    23 Noi 2009   •   00:00

Aflând că voi merge vineri seara la o discuţie cu Traian Băsescu pe un post TV (B1), prima întâlnire dintre mine şi preşedinte după cinci ani de ostilităţi, cineva mi-a trimis un SMS sugerându-mi să-l întreb pe interlocutor de ce n-a fost Elena Udrea la confruntarea de la Palatul Parlamentului. Curiozitatea expeditorului, ca şi a mea, era şi a celor care au urmărit spectacolul TV al întâlnirii dintre cei trei candidaţi. Traian Băsescu a răspuns textual: "Cred că din foarte mult bun-simţ. Am întrebat-o şi a spus: «Ar fi stat camerele de luat vederi numai pe mine, atunci când nu vorbeaţi», nu a vrut să repete experienţa de la Cluj".    

Elena Udrea e membră a staffului de campanie al lui Traian Băsescu. Nu ştiu dacă lucrurile s-au petrecut atât de spontan, aşa cum a ţinut să ne convingă Traian Băsescu. Indiferent însă că Elena Udrea a decis sau că a fost o discuţie pe această temă în cadrul staff-ului, sigur e un lucru: Stafful de campanie al lui Traian Băsescu a socotit că prezenţa Elenei Udrea nu e nimerită.

Desigur, dacă Elena Udrea ar fi venit, camerele de luat vederi ar fi insistat îndelung pe prezenţa domniei sale. Nu neapărat pentru că mogulii ar fi vrut să-i mai ardă un ghiont duşmanului lor declarat, Traian Băsescu, cât mai ales pentru că gesturile Elenei Udrea ar fi fost un subiect de rating. Şi, totuşi, dacă, la fel ca la Cluj, camerele de luat vederi ar fi stat pe Elena Udrea, nu cred că paguba electorală suferită de Traian Băsescu ar fi fost prea mare. Şi cu toate acestea, până şi această pagubă minoră, dacă ne gândim că Traian Băsescu avea certitudinea intrării în turul al doilea, a fost luată în calcul de stafful de campanie.

Dacă absenţa Elenei Udrea a fost remarcată nu s-a observat, în schimb, o absenţă spectaculoasă în cazul celuilalt candidat: Mircea Geoană. E vorba de Ion Iliescu. Stafful de campanie al candidatului PSD va fi conchis că prezenţa lui Ion Iliescu ar fi reprezentat pentru Mircea Geoană o pagubă în materie de voturi, mai ales în ce priveşte voturile de la oraşe. Ajungem astfel la un alt exemplu de campanie profesionistă: cea a lui Mircea Geoană.
A stârnit oarecari uimiri diferenţa foarte mică dintre Traian Băsescu şi Mircea Geoană. Desigur, această diferenţă îşi are cauza şi într-o spectaculoasă erodare a lui Traian Băsescu în planul electoratului portocaliu. E limpede că o mare parte a acestui electorat a mers la Crin Antonescu. Ar fi greşit însă dacă n-am lua în calcul şi felul în care Mircea Geoană şi-a desfăşurat campania pentru primul tur.

Cea mai mare lovitură a constat în alegerea ipostazei.
Ipostaza, aleasă de stafful de campanie, a fost cea de personaj net diferit de Traian Băsescu. Pur şi simplu s-au observat cu atenţie notele candidatului Traian Băsescu şi i s-au propus lui Mircea Geoană notele opuse.

Astfel:
1) Mircea Geoană şi-a asumat ipostaza candidatului având în spate un partid. Nu neapărat pentru că avea nevoie de sprijinul PSD, ci pentru a dovedi, chiar din campanie, că ştie să lucreze în echipă. Asta în timp ce Traian Băsescu a insistat pe ipostaza candidatului de unul singur, adâncind imaginea de om care nu ştie să lucreze în echipă.

2) Mircea Geoană şi-a asumat ipostaza candidatului care, o dată ajuns preşedinte, va aduce unitate şi linişte într-o ţară dezbinată şi neliniştită de Traian Băsescu. În campanie Mircea Geoană a invocat pregătirea sa de diplomat. La fel s-a purtat şi în campanie. Nu şi-a ieşit din fire, n-a fost agresiv, a încasat fără să reacţioneze. Asta în timp ce Traian Băsescu a insistat atât de mult pe ipostaza de Luptător, încât a lăsat impresia că e în căutarea conflictului cu lumânarea.

S-a vorbit în ultimii ani de adevăratul urmaş al lui Ion Iliescu în politica românească. Au fost invocaţi Adrian Năstase, Traian Băsescu.

Adevăratul urmaş al lui Ion Iliescu e Mircea Geoană.
Nu întâmplător liderul PSD a câştigat voturile generaţie mai vârstnice şi, în general, ale electoratului mai puţin instruit. Mircea Geoană le-a oferit granţia unei Românii liniştite, în care, vorba Conului Leonida, fiecare va sta acasă şi va primi bani fără să facă nimic.

Mircea Geoană a ţinut cont şi de ipostaza asumată de Crin Antonescu. Prin contrast cu liderul PNL, el a jucat rolul candidatului serios, preocupat de programe, ba chiar şi de cifre. O adevărată lovitură a dat Mircea Geoană în timpul crizei din Guvern. Speculând funcţia de preşedinte al Senatului, el s-a constituit într-un preşedinte paralel celui în funcţie.

Ca şi Traian Băsescu, mai mult ca sigur Mircea Geoană va face modificări spectaculoase în Strategia sa în vederea turului al doilea. Una dintre ele va viza cucerirea electoratului lui Crin Antonescu. Pentru aceasta, Mircea Geoană va trebui să se debaraseze de Ion Iliescu cu sau fără acceptul acestuia. Nu îi va fi greu, deoarece nu mai are nevoie de Ion Iliescu. El însuşi e Ion Iliescu!

×
Subiecte în articol: editorial