x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Miruna Munteanu: Minţi luminate pentru vremuri interesante

Miruna Munteanu: Minţi luminate pentru vremuri interesante

de Miruna Munteanu    |    10 Oct 2008   •   00:00

"Să te ferească Cerul să trăieşti vremuri interesante", spune o înţeleaptă urare asiatică. Din păcate, actualitatea numai banală nu este. Bursele se prăbuşesc pre­tutindeni în lume, băncile sunt ameninţate de faliment, economia globală e la un pas de recesiune. Guvernele marilor puteri încearcă să resusciteze piaţa financiară, prin naţiona­lizări şi transfuzii masive de capital. Primele unde de şoc ale crizei inter­na­ţio­­nale au ajuns şi în România, dar politicienii de la Bucureşti nu prea au timp să le observe. Sunt ocupaţi cu pregătirile pentru alegerile din noiembrie. Promisiunile lor demagogice au declanşat deja o escaladă a reven­di­cărilor sindicale. Bugetul e vampirizat de pomeni electorale iresponsabile.

Intrăm în furtună cu o corabie pilotată de nebuni. Unde sunt minţile lucide? Unde sunt vizionarii? Ei bine, câţiva dintre ei se află zilele acestea la Sinaia, unde se desfăşoară a şaptea ediţie a simpozionului internaţional "Penser L'Europe", organizat de Academia Română şi de Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă. Istorici, literaţi, savanţi, economişti şi diplomaţi se întâlnesc pentru a dezbate marile teme ale lumii de azi, dar şi de mâine. "Este un club al oamenilor ideilor" – explică Eugen Simion, principalul arhitect al acestor reuniuni anuale. Un club foarte elitist. Printre participanţii acestei ediţii se numără Jaime Gil Aluja, preşedintele Academiei Regale de Ştiinţe Economice şi Financiare din Barcelona; celebrul istoric, jurnalist şi politolog polonez Adam Michnik; reputatul neurolog israelian de origine română Jean Askenasy, director al "Institutului de studii asupra somnului" din Tel Aviv; urbanistul Alessandro Bianchi, rectorul Universităţii din Re­ggio Calabria şi ministru al Transporturilor în Guvernul Prodi; ambasadorul algerian Mohamed Laichoubi; sau marele arhitect canadian de origine română Dan Hanganu.

Dincolo de anvergura participanţilor, marele atu al reuniunilor de la Sinaia este perspectiva multidisciplinară. Organizatorii au cultivat încă de la început diversitatea de opinii şi de competenţe. Tocmai de aceea "Penser L'Europe" nu a devenit un simplu exerciţiu de retorică academică, prilej de complimente politicoase între confraţi blazaţi. Tentaţia admirării propriului buric a condamnat la irelevanţă multe demersuri ale elitelor intelectuale. "Cultura nu trăieşte autonom, ea depinde de mulţi factori, face parte dintr-o reţea la capătul căreia se află, inevitabil, economia şi politica" – explică Eugen Simion.

Dar mai avem timp să ne gândim la cultură când criza mondială bate la uşă? Nu cumva "ţara arde şi baba se piaptănă"? Nicidecum. Dimpotrivă, în astfel de momente de răscruce e nevoie mai mult decât oricând de o reexami­nare lucidă a valorilor comune. Tocmai pentru că "lumea se transformă din temelii, sub ochii noştri", aşă cum avertiza încă de anul trecut Jaime Gil Aluja. Previziunile sale par acum profetice: "Toate teoriile economice considerate până de curând imuabile au început să dea rateuri. Sunt incapabile să descrie noua realitate creată de globalizare. Vechile modele – aplicate cu succes timp de decenii – nu mai funcţionează. Totul trebuie regândit." Exact asta îşi propun participanţii la simpozionul de la Sinaia: să anticipeze modelele – economice, sociale, culturale – spre care tinde lumea de mâine. Să-i descopere mecanismele, oportunităţile şi riscurile. În vremuri atât de primejdios de interesante, este vital să înţelegem spre ce ne îndreptăm.

×
Subiecte în articol: editorial