x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Misterele lui 17%

Misterele lui 17%

de Tudor Octavian    |    03 Aug 2007   •   00:00

In toate sondajele de opinie, e constant procentul celor care răspund că nu ştiu, nu inţeleg şi n-au nici o părere. N-am cunoştinţă căt e acest procent la alţii, dar la noi e mereu 17%. Nu creşte, nu scade, nu se modifică, indiferent căt de importante sunt chestiunile la care se referă sondajele chiar şi pentru ei, cei 17%. Ai putea crede că e un dat genetic procentual naţional.


Prin raportare la 100%, nu pare mare dar dacă mutăm discuţia la individ, trebuie să acceptăm realitatea neliniştitoare că doi din zece oameni, cu care avem de a face, cu care suntem vecini, prieteni, rude, cu care ne vedem zilnic, nu ştiu şi nu inţeleg, că sunt complet detaşaţi de tot ce se intămplă in Romănia, că-şi duc viaţa de-a curmezişul veacului şi fără să-şi muncească prea tare mintea.


Sunt sigur că sociologii au ceva de spus, despre procentul de indiferenţă şi ignoranţă. Ştiind dănşii tot adevărul despre acest procent, precis că ştiu mai multe decăt ne spun şi despre activul de 83%: numai lucruri care nu ne plac şi nu ne convin.


Ce-i interesant e că, mai bine de zece ani, tot 17% a fost şi procentul electoral al unor formaţii bigote şi extremiste, care veneau in intămpinarea simpatizanţilor lor cu un complet de minciuni tradiţionale, confortabile. Minciuni istorice de natură să-i asigure acestui 17% consolarea că, deşi nu ştie, nu inţelege şi nu acceptă alte idei şi sentimente, decăt acelea cuprinse in platformele partidelor lor, constituie totuşi cincimea aia bună, sănătoasă, merituoasă a naţiunii.


Dacă ar găsi motive să ne spună şi nouă, majoritarilor, cum interpretează ei, sociologii, in cercurile lor inchise de specialişti, poziţia lui 17% faţă de 83% mă tem că ne-ar dezvălui un fapt extrem de supărător. Şi anume că nu e vorba de indiferenţă, de detaşare. Cei 17% sunt, in chip explicit, contra a tot ce găndesc, ce vor şi ce speră de la viaţă majoritarii lui 83%. E destul să privim mai atent in jur, la felul in care consideră cei 17% privilegiile, dar şi constrăngerile existenţei civilizate, ca să realizăm gravitatea momentului: doi din zece locuitori sunt impotrivă la tot: la reguli, la noutăţi, la direcţiile integratoare. Şi sunt contra lor nu la modul lucid, ci la modul primitiv, glandular. Dacă i-am vedea adunaţi intr-o mulţime, fie şi pentru o fracţiune de minut, pe aceşti 17% am avea foarte probabil o părere mai puţin bună despre origini, despre ceea ce suntem ca fiinţă a grupului. Ne rămăne insă speranţa că la alţii procentul e mai mare. Că sunt şi popoare, unde ajunge la 40%-50%. E drept că nu in Europa.


Sociologii noştri insă n-au nici un motiv să ne explice inţelesul procentelor. Există mari deosebiri de la naţie la naţie, la ignoranţă, la indiferenţă şi la gregaritate.


Şi dacă in fiecare din noi, in structura fiecărui romăn, e de fapt un 17% indărătnic şi obtuzitate de care nu suntem conştienţi?

×
Subiecte în articol: editorial