x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale "Miticism" electoral

"Miticism" electoral

30 Mar 2005   •   00:00

Peste trei zile, locuitorii Capitalei isi aleg urmatorul primar general, daca n-or fi "prelungiri", desigur.

O vor face insa cu imensa lehamite, resemnata si neclintita, dupa o campanie mai lesinata ca nicicand, si tocmai de aceea absenteismul va inregistra, intuiesc, cote de avarie. Alegatorii au obosit, sunt satui sa gireze in continuare esecuri rasunatoare si promisiuni indecente, iar perspectiva exploziei preturilor nu este o pacaleala de avril, ci o cruda certitudine, un motiv in plus sa injure la guvern si ... mama ei de globalizare ... si de integrare! Romanii incep sa se dezmeticeasca, sa priceapa abia acum costurile euro-atlantizarii si realizeaza cu stupoare ca ranjetul fatal al "Mioritei" ii urmareste chiar si in Sicilia, desi recenta intamplare tragica are o intriga noua, capitalist-transfrontaliera. Si un talc descumpanitor: cand nu suntem criminali, suntem victime, de parca traim o invesnicita osandire; si de nedezlegat. Copii ai nimanui in imensitatea ostil-pragmatica a strainatatii civilizat-arogante, urmasii lui Burebista isi incearca destinul aiurea, in schimbul argintilor care sa le arvuneasca un viitor anemic, pribeag si pirpiriu, sau al mortii stupide (ca-n Italia) ori mincinos-eroice (ca-n Spania). Pe deasupra, nici rasul soltic, rostogolit din crestetul catargului cotrocenist, nu-i mai amuza natang, nu le mai chezasuieste prosperitatea visata oranj in noptile pesediste. E un moment crucial si fara alternative, in care un popor semidezbracat si semiprimitiv, buimac si ignar, s-a trezit impins spre saloanele luxoase ale Europei, fie furand, fie talharind, fie ucigand .... Oricum, valul asta migrator, incurajat de strategii geo-politice si militare precise, starneste pretutindeni indoieli si spaime, cancelariile vestice asumandu-si riscul, defel neglijabil!, al largirii UE si prin asimilarea Estului barbar.

Intr-un astfel de context, ultimativ si tulbure, se consuma batalia pentru Bucuresti, una marunta si mahmura, aruncata in derizoriu, in primul rand, de principalele partide, care si-au desemnat reprezentanti "second-hand" (cu exceptia Aliantei PNL - PD). In cateva luni de strepezicioasa deruta, pricinuita de "cafteala" iliesco-nastasiana, PSD a trecut, cu sinucigasa superficialitate, de la Mircea Geoana la Marian Vanghelie, adica de la cartierul simandicos Primaverii la ghetoul oaches Ferentari. Miscarea are cauze felurite: ba asumarea smecheriei dambovitene, ba razbunarea pe infatuatii electori care i-au "ars" intotdeauna in serbari bengale, ba intrezarirea infrangerii traditionale, ba secatuirea rezervei de cadre cozmancizate etc. In ultima saptamana, citind trandafiriile panouri electorale, am fost pus in situatia de a-mi reconsidera opiniile, explicatia fiind extrem de simpla, cum se petrece adesea. Nevoile stringente ale bucurestenilor nu sunt sofisticate, ci induiosator de primare, rezumandu-se la canalizare, cismele, curatenie, scoli s.a.m.d. Or, cine era mai indreptatit decat rudimentarul si tenacele simpatic Vanghelie sa le insufleteasca, pozand impresurat de sloganuri specifice inapoiatelor si prafuitelor orase africane: "Poti sa fii european daca te speli la lighean?", "Veti bea apa curata de la robinet !", "La cat platim, strazile ar trebui spalate cu sampon !" si "Nu ma pricep la carpeli !" (n-as zice, daca ma gandesc la fatadele blocurilor de pe Sos. Alexandriei, vopsite, in bascalie, cu bidineaua bugetara)? Semnul electoral al candidului candidat Marean, care marturiseste dezinhibat - scatofag ca, tot de maine, va face in tot orasul, e ligheanul din material plastic, nevinovatul obiect simbolizand o realitate frusta, necosmetizata si recunoscuta barbateste, frontal. Iata, asadar, orizontul de asteptare al bucuresteanului mileniului III, in viziunea formatiunii ce-a condus autoritar Romania postdecembrista!

Mesajul subliminal al Aliantei e perfid, vine dintr-o alta cunoastere, reformista, a Capitalei, dar mai ales a culiselor primariei: "Conteaza sa ai pe cineva la primarie!" . Noua ne spuneti, dom Adriean, noi stim prea bine cat conteaza sa ai pe cineva acolo?! Asa se rezolva si se aranjeaza orice problema, pacatele noastre! Cu o spaga si-o pila! Doar "Romania este o tara alunecoasa - vorba lui Serge Moscovici. Coruptia devenise prezenta la orice nivel, iar lumea ajunsese sa se corupa chiar daca nu avea neaparata nevoie: functiona ca un fel de asigurare (n.m. starea natiunii intre timp nu s-a ameliorat deloc!)". Cel putin, ex-vicepremierul e sincer si ne linisteste inmarmorat, imboldindu-ne sa contam pe el intru perpetuarea "asigurarii" vernaculare.

Dinspre mascariciul "Piedone" viata pare un desen animat hazliu, iar lucrurile sunt de-o naivitate caricaturala. Pantagruelicul personaj, de esenta baudelaireana totusi, caci s-a intrupat mediatic din mucegaiurile si salmonela galantarelor infestate, ne indeamna sa "alegem originalul". Demers dificil, deoarece "sigla" supraponderala a Blocului National Democrat e lipsita de originalitate, iar invesmantarea sa parodica in zorzoanele lui "Zorro" ori "Superman" tine de precaritatea manelista a "miticismului" dambovitean, hulit cu nesat in Ardealul sobru, si nu numai.

Ceilalti competitori sunt invizibili in apaticul si ridicolul peisaj electoral din urbea ctitorita de ciobanul Bucur, ceea ce l-a determinat pe reputatul politolog Stelian Tanase sa constate sententios ca "jocurile sunt facute". Ca si noi, de altfel, facuti mereu de-a lungul "vremilor", atat din interior, cat si din exterior...

×
Subiecte în articol: editorial