x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mizerii sub preșul statului de drept

Mizerii sub preșul statului de drept

de Dan Constantin    |    02 Iul 2020   •   08:06
Mizerii sub preșul statului de drept

Sintagma „statul de drept” pe care și-o agață la rever politicienii de la cel mai înalt nivel când își prezintă meritele are ascunse sub preș multe mizerii. Un grup profesionist de „măturători” însărcinați cu asigurarea „curățeniei” vor să facă uitate cazurile grave de abuzuri și să-i înlăture pe magistrații care se opun ofensivei de restaurare a metodelor abuzive din instituțiile de cercetare penală și de control exterior al instanțelor.

De Ziua Justiției, marcată în prima duminică din iulie „detașametul” ar fi vrut să raporteze desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție, care stă ca un os în gâtul sistemului, dar demersul a eșuat în Parlament. O luptă crâncenă se dă în interiorul CSM, unde „duoul Chiss-Mateescu”, la care se asociază în ședințele de plen, ca prim solist procurorul Ban, atacă orice intervenție a judecătoarelor Gabriela Baltag și Evelina Oprina.

Înregistrările video ale reuniunilor, în partea publică, stau mărturie pentru agresivitatea atacurilor la care sunt supuse cele două judecătoare, membri aleși ai CSM. Este evident o acțiune concertată, bine coordonată, de represiune pentru pozițiile constante ale judecătoarelor Baltag și Oprina, care pledează pentru asigurarea unei independențe reale a magistraților și stoparea imixtiunilor politice în activitatea instanțelor.

Victor Alistar, reprezentantul societății civile în CSM, într-o intervenție publică, a semnalat manevrele periculoase ale unei veritabile coaliții, care țintesc în statutul judecătoarei Gabriela Baltag. Printr-o încălcare evidentă a propriilor regulamente, secția de judecători a reluat votul pe un punct deja votat, ca să permită deschiderea unei proceduri disciplinare împotriva Gabrielei Baltag pentru afirmațiile făcute la adunarea de bilanț a Tribunalului Caraș-Severin.

Fraza care a burzuluit judecătorimea din CSM este de fapt un mare adevăr: „Toate lucrurile neplăcute sunt generate, în primul rând, din interiorul sistemului judiciar”. Alistar pune un epitaf apăsător pe placa sub care stă instituția menită să apere independența justiției: „Acest templu al justiției și-a dat obștescul sfârșit într-o băltoacă de umori personale”.

×