x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Moara cu ghinion

Moara cu ghinion

de Adrian Năstase    |    12 Iun 2012   •   11:18

PDL-ul seamana astazi cu ruinele amaratei de Mori a lui Assan. Candva rosiatic, apoi portocaliu, inverzit treptat de balarii tot mai flamande, partidul fumega acum dupa un mare incendiu electoral. Baza - fundatia - a cedat in multe locuri, iar acoperisul semet arde mocnit pe spatii tot mai largi. Cei de jos se tem sa nu cada peste ei cate o grinda. Si tot cum se banuieste si in cazul morii, focul nu e rodul intamplarii, e pus cu mana. Cu mana lor.

De regula, dupa o asemenea catastrofa, ruinele dispar treptat si ramane terenul. Imobiliarul numai bun pentru noi speculatii. Deja au aparut 'dezvoltatori' care propun noi proiecte, poate un pantinoar, poate un mall, poate o telegondola. Daca renuntam la metafora si revenim la politica, terenul despre care vorbesc nu e altceva decat increderea si speranta unei parti dintre cetateni. Cei care au intors astazi spatele unui proiect politic care le promitea, acum niste ani, prosperitate, 'obraz' si lupta cu ilegalitatile - ca sa se infunde repede in furtisaguri, dispret suveran si deformarea hidoasa a actului de justitie.

Poate ca, in cele din urma, minus cu minus da plus. Votul negativ de acum respinge fenomenul PDL, nascut de-a lungul anilor, prioritar, tot prin vot negativ. Romania de maine poate fi prospera si destinsa daca anul acesta epuizam, in sfarsit, votul negativ ca resort principal al evolutiei politice. Daca il inlocuim pe 'trebuie sa scapam de astia!' cu 'uite ce idei noi si interesante!'

Sigur ca asta ar fi mai ales datoria politicienilor. Sa mentina si performanta politica si discursul public intr-o zona care sa ne faca sa urcam o treapta in propria noastra istorie. Cum se spune adesea, anul electoral 2012 e plin de invataminte si 'trebuie sa invatam din greseli'. Nu cred ca PDL va supravietui intr-o formula ca cea de astazi acestui an. Asa ca invatamintele despre care vorbesc nu sunt pentru PDL, partidul nici nu pare prea atras de lumea reala. Noi, ceilalti, trebuie sa invatam ceva din modul cum a evoluat si involuat pe scena publica portocala otravita de Traian Basescu.

×
Subiecte în articol: editorial