x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Monarhia salvează democraţia

Monarhia salvează democraţia

de Ionuț Bălan    |    25 Ian 2012   •   21:00

De la 'Jos Basescu!' s-a ajuns repede la 'PDL si USL, aceeasi mizerie', permitandu-le Elenei Udrea si lui Emil Boc sa arunce 'solidar' nemultumirea strazii asupra intregii clase politice. Din fericire, problema prinsa din mers de capii PDL are o rezolvare, care solutioneaza si chestiunea 'Jos Basescu!': monarhia.

Haideti sa detaliez pe baze pragmatice la ce ma refer. Pentru ca politicienii sa nu mai fure cat nu putem produce – dupa cum reclama strada – e bine sa nu mai aiba nici o legatura cu banii publici. Bineinteles ca banii trebuie administrati, dar pentru asta e suficienta angajarea unor guvernanti cu contract. Din pacate insa, un guvern de tehnocrati nu poate deveni functional daca politicienii ii refuza un cadru legal adecvat pe motiv ca le lezeaza interesele. Si atunci singura autoritate morala ce poate permite cabinetului de tehnicieni sa-si respecte contractul, indiferent daca deranjeaza partidele, este regele.

Inca un motiv pentru care Romania are nevoie de institutia monarhica este traseismul politic. Alesii se regrupeaza sub o anumita 'umbrela' imediat dupa scrutin, ceea ce distorsioneza dorinta electoratului si invalideaza, practic, actul demo­cratic. La vot uninominal s-a ajuns ca urmare a cresterii puterii baronilor locali, care au oferit sume din ce in ce mai mari pentru obtinerea unui scaun de parlamentar, dar, in acelasi timp, s-a alterat grav calitatea Legislativului. Intr-un asemenea context, regele vine si dizolva Parlamentul ori de cate ori e necesar.

Poate cineva sa-si mai cumpere postul?! Principala deosebire dintre un rege si un presedinte ales este ca cel de-al doilea nu poate sa reziste daca nu imparte privilegii unor 'sponsori' care l-au adus la putere, pe cand monarhii n-au cum sa-si pastreze credibilitatea daca isi pierd echidistanta.

Arhimede spunea – va amintiti – ,'dati-mi un punct de sprijin si rastorn Pamantul', dar in Romania e atat de multa coruptie, incat schimbarea nu se poate produce decat cu ajutorul unui element de sustinere din exterior: monarhia. E singura autoritate ce poate face Parlamentul sa functio­neze pe baza de lupta de idei si nu de interese de grup. Oare ce s-a fi intamplat cu Roberta Anastase si numaratoarea ei daca tara era condusa de un 'obraz' regal?! Iar ceea ce a facut presedintele Camerei Deputatilor nici macar nu-i o noutate. E limpede ca forul legislativ are nevoie de o cheie de control, o autoritate morala, care sa functioneze pe baza de constiinta si bun-simt, menita sa dezlipeasca gandirea Parlamentului de politicianism.

Un Parlament creat sa functioneze doar in conditiile unei forte politice dominante, ce se blocheaza acum in interesele divergente ale mai multor partide. Care poate fi punctul de incredere? Regele.

Sigur ca si monarhia poate avea problemele ei. Ea poate face sistemul sa functioneze, dar acest lucru sa fie dependent de o anumita persoana si apoi sa revina la starea initiala. Asa s-a intamplat dupa Carol I, care a an­ti­cipat involutia in caracterizarea pe care i-a facut lui Carol al II lea: 'åsta e roman get-beget. Fumeaza, bea si joaca carti'. Totusi, probabilitatea ca un monarh sa fie mai viciat decat clasa politica romaneasca este extrem de mica. Asta pentru ca isi poate tine rangul numai daca-i echidistant.

×
Subiecte în articol: editorial