x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Monica Macovei, pusa la punct

Monica Macovei, pusa la punct

de Ion Cristoiu    |    09 Iun 2006   •   00:00
Monica Macovei, pusa la punct

Trei organizatii nonguvernamentale au remis presei, miercuri, 7 iunie 2006, un comunicat comun prin care e criticat virulent un proiect de lege avand-o ca initiatoare pe Monica Macovei.
Organizatiile se numesc: Fundatia pentru o Societate Deschisa (condusa de Renate Weber), Centrul de Resurse Juridice (condus de Georgiana Iorgulescu) si Transparency International (condus de Victor Alistar). Proiectul de lege vizeaza infiintarea Agentiei Nationale de Integritate. Varful de lance al actiunii declansate miercuri, 7 iunie 2006, e Renate Weber, fost consilier prezidential. Sunt cel putin doua motive pentru care initiativa coalitiei de trei ONG-uri are dreptul la calificativul de eveniment remarcabil:
1. Dupa ani in sir de prostitutie politica a societatii civile, initiativa ne semnaleaza ca s-au creat premisele unei aduceri a ONG-urilor la misiunea lor esentiala. Cea de a semnala derapajele statului de la regulile de baza ale democratiei.
Dupa victoria electorala a Aliantei D.A. si a lui Traian Basescu, sub pretextul luptei impotriva coruptiei, institutiile de forta ale Romaniei au pus piciorul pe grumazul democratiei: arestari preventive nejustificate, transpunere in practica a unei aberante prezumtii de vinovatie, terfelirea imaginii publice a unor cetateni, incalcarea grosolana a celor mai elementare drepturi ale omului.
Ofensiva institutiilor de forta - Parchet, Servicii Secrete, Politie - n-a surprins.
Peste tot in lumea civilizata, inclusiv in tara ce se vrea bastionul democratiei, America, institutiile de forta abia asteapta sa se umfle peste marginile posibile, sa incalce drepturile fundamentale, sa-si impuna dictatura.
Peste tot in lumea democrata, aceasta tendinta e contracarata de presa si de organizatiile societatii civile.
Dupa decembrie 2004, spectaculoasa ascensiune a institutiilor de forta, riscand sa transforme Romania intr-o republica bananiera, nu numai ca n-a fost contracarata, dar, mai mult, a fost aplaudata de presa si de societatea civila.
Asa cum a fost infatisat Guvernului, proiectul de lege privind Agentia Nationala de Integritate propune legalizarea unor grave incalcari ale drepturilor omului, ale Constitutiei.
Coalitia de ONG-uri condusa de Renate Weber nu neaga necesitatea unei legi pentru controlul averilor demnitarilor.
Coalitia ia atitudine dura, vehementa, fata de numeroasele prevederi prin care legea incalca drepturile omului.
Legea conceputa de Monica Macovei se vrea inscrisa in ansamblul de legi menite sa eradicheze coruptia.
Coalitia nu pune la indoiala necesitatea luptei impotriva coruptiei.

Coalitia atrage atentia asupra unui adevar esential pentru o tara ce se vrea democratica: lupta impotriva coruptiei nu justifica incalcarea drepturilor fundamentale ale omului. Astfel riscam sa transformam lupta impotriva coruptiei intr-o varianta cu sclipici a sinistrei lupte de clasa. Nu justifica, oare, lupta de clasa crimele, teroarea, abuzurile?
2. Cand multa lume credea ca fosta lucratoare a Procuraturii comuniste Monica Macovei nu mai poate fi oprita de nimeni in ambitia de a fi o Elena Ceausescu a Romaniei lui 2006, Renate Weber lanseaza prima actiune eficienta de stopare si de readucere a personajului in hotarele unui ministru normal.

Beneficiind la Bruxelles de un sprijin ale carui dedesubturi le vom afla pana la urma, Monica Macovei incepuse sa manifeste semnele clare ale personalitatii atinse iremediabil de betia puterii scapate de sub control.
O parasise de mult moderatia, atat de necesara unei personalitati pentru ca sa nu se umfle si sa plesneasca asemenea unei basici.
Parlament, clasa politica, societate civila nu mai existau pentru acest personaj razgaiat mai ceva decat tovarasa de ziarele si televiziunile unor patroni puscariabili.
Nu de alta, dar arhanghelul anticoruptiei s-a bucurat si se bucura de protectia mafiei din presa.
A fost deranjat, in stralucitoarea cruciada anticoruptie, vreun carnatar-patron de presa cu afaceri dubioase stiute de o tara intreaga?
In schimbul cantarii desantate a ministrului Justitiei, mafiotii din presa si-au asigurat imunitatea.
A trebuit sa vina Renate Weber, reprezentanta si ea a societatii civile, ca sa arate fortelor democratice din Romania, paralizate de ascensiunea Tovarasei de la Justitie, cum poate fi pus la punct un personaj ce confunda pe romanii de azi cu amaratii anchetati pe vremuri de Procuratura comunista.

×
Subiecte în articol: editorial renate weber