x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale MRU îşi prinde capul în marea gaură

MRU îşi prinde capul în marea gaură

de Sorin Roşca Stănescu    |    12 Apr 2012   •   12:03

Guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu mai coace o prostie. Uriasa. Care va crea, in numele economiei, o noua gaura in bugetul Romaniei. O gaura atat de mare, incat nu va putea fi astupata decat prin sacrificiul generatiilor viitoare. Contabilii de la Guvern au ajuns la concluzia ca nu au bani pentru a-i despagubi pe fostii proprietari. Cum acestia nu sunt decat cateva sute de mii, ce s-au gandit domnii din Executiv? Hai sa-i ardem si, in felul acesta, scapam si de o problema si - cine stie? - poate ii multumim pe toti ceilalti. Numai ca socoteala este profund gresita. Atat cea financiara, cat si cea politica.

Guvernul Romaniei, invocand lipsa de fonduri si neidentificand o alta solutie, isi propune sa-i arda pe proprietari. Sa le dea doar 15 la suta din valoarea bunurilor confiscate de regimul comunist, si asta nu deodata, ci esalonat pe parcursul mai multor ani. Cu alte cuvinte, daca masura va fi adoptata, acesti proprietari se vor alege cu praful de pe toba. Spre deosebire de celelalte doua categorii de proprietari, cei care au apucat sa-si rezolve chestiunea legata de restituire sau cei care au beneficiat de actiuni la Fondul Proprietatea.

Eu voi demonstra, in cele ce urmeaza, ca, dincolo de nedreptatile flagrante ce ar urma sa fie suferite de unii fosti proprietari in raport cu altii, dincolo de faptul ca, in acest fel, sunt abuzati si profund nedreptatiti si cei care au fost cumparatori de buna-credinta a unor imobile nationalizate, precum si chiriasi evacuati, masura Guvernului ii va lovi naprasnic pe toti cetatenii. Pe absolut toti. Pe ei si pe urmasii acestora.
De ce spun ca nu au bani contabilii de la Guvern? Ei afirma ca daca astazi ar repara toate nedreptatile legate de proprietati, ar trebui sa scoata o suma echivalenta a cateva bugete nationale. Adica peste 100 de miliarde de euro. Bani care, evident, nu exista. Si atunci, Guvernul pur si simplu se spala pe maini.

O solutie echitabila exista. Si s-a demonstrat ca exista chiar prin intermediul Fondului Proprietatea. Convertirea in actiuni a unor active ale statului si punerea acestora la dispozitia fostilor proprietari. In felul asta, se rezolva si chestiunea privatizarii. Dar bine, bine, spun trepadusii Guvernului Ungureanu. Acum e prea tarziu. Nu mai putem "umfla' Fondul Proprietatea, ca i-am dezavantaja pe actualii actionari. Asa e. Dar ce impiedica Guvernul sa faca un nou Fond Proprietatea?

Intentia Guvernului este nu numai incorecta, nu numai abuziva, nu numai criminala, ci extrem de paguboasa chiar pentru cheltuielile statului, cele invocate pentru amputarea restituirilor. De ce afirm acest lucru? Pentru ca, daca va fi adoptata masura Guvernului, este nu numai anticonstitutionala dar contravine si normelor europene. Toate persoanele nedreptatite si, mai tarziu, descendentii acestora vor putea actiona statul roman in judecata, atat in instantele interne, cat si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Si, cu certitudine, dupa ani de procese care costa multi bani, se vor obtine cuvenitele despagubiri purtatoare si de penalitati de intarziere. In loc sa plateasca 2 – 3 bugete nationale – pe care ar putea foarte bine sa nu le plateasca, transformand activele in actiuni – Guvernul Romaniei va plati 4 – 5 bugete nationale. Si ce sunt aceste bugete? Ce reprezinta ele? Banii prezenti si viitori ai cetatenilor Romaniei.

● Sursa: CorectNews

×
Subiecte în articol: editorial