x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mulgerea tapului ispasitor

Mulgerea tapului ispasitor

de Ralu Filip    |    19 Dec 2005   •   00:00
Mulgerea tapului ispasitor

Circa 85% din bugetele unor spitale reprezinta plata salariilor si a utilitatilor. Bugetele altor spitale, multe la numar, nu acopera nici atat.

"Cheltuirea eronata si uneori ilegala a banului public este cauza esecului in sistemul sanitar." Asa gandeste si declara ministrul Sanatatii, dl Eugen Nicolaescu. Cu alte cuvinte, sistemul de sanatate nu este subfinantat, ci doar prost condus. Daca domnia sa are dreptate, solutia este simpla: inlaturam toti directorii de spitale care au cheltuit "eronat" sau "ilegal" banul public si vom avea un sistem sanitar functional si de buna calitate.

Nu stiu pe ce se sprijina gandirea si declaratiile dlui ministru. Stiu insa ca zvonurile care imbatranesc devin mituri. Desi dl Nicolaescu este prezent zilnic la radio si la tv, nu l-am auzit niciodata vorbind despre strategia de sanatate a Romaniei. Nu l-am auzit vorbind nici despre starea de sanatate a romanilor. L-am vazut, in schimb, preocupat de bani si de farmacii, lucruri la care probabil ca se pricepe. L-am mai vazut, in calitate de purtator de cuvant al PNL si al Aliantei D.A., cum pune tunurile - arma sa favorita - pe opozitie, acuzata de coruptie. In consecinta, ministrul Sanatatii nu stie nimic despre bolile populatiei, nu are nici o idee despre cum pot fi ele prevenite sau vindecate, cu ce costuri, dar cunoaste cauza esecului in sistemul sanitar: coruptia si managementul defectuos!

Declaratiile dlui Nicolaescu violeaza realitatea. Romania are doi indicatori de cosmar: cea mai bolnava populatie din Europa si cele mai mici cheltuieli pentru sanatate, tot din Europa. Fireste ca sistemul este subfinantat si ca aceasta este principala cauza a crizei din sanatate. Cum Alianta D.A. nu si-a respectat promisiunile electorale in ceea ce priveste sanatatea, iar rujeola face ravagii, cum bugetul alocat Sanatatii in 2006 este mai mic decat cel din acest an, cum romanii continua sa se imbolnaveasca in numar tot mai mare si cum vindecarea lor costa tot mai mult, dl Nicolaescu avea nevoie de un tap ispasitor: directorii spitalelor. Ai PSD in primul rand.

"Lipsa de bani este urmare a cheltuielilor inutile facute de manageri", spune ministrul Sanatatii. Dar realitatea il contrazice din nou pe dl Nicolaescu. Circa 85% din bugetele unor spitale reprezinta plata salariilor si a utilitatilor. Bugetele altor spitale, multe la numar, nu acopera nici macar atat. Ce inseamna atunci manager de spital, in Romania? Sa gestionezi 10%-15% din bugetul spitalului pentru renovare, modernizare, dotare cu aparatura si reactivi etc.; sa contabilizezi datoriile la apa calda, lumina, caldura, gaze si medicamente pentru care nu ai primit bani suficienti. Iata de ce sunt spitale care s-au renovat si dotat cu ajutorul integral al unor organizatii sau companii din strainatate (ex. Marie Curie din Bucuresti). Altele au fost sprijinite atat de stat, cat si de companii private, meritul apartinand in primul rand directorilor (ex. Municipalul dlui Sorin Oprescu). Departe de mine gandul ca toti sefii spitalelor sunt competenti si onesti. In mod cert unii au cheltuit "eronat" sau au ciupit cate ceva. De aici si pana la a pune pe seama managementului lipsa banilor in sanatate e o cale lunga pe care doar manipularile tip Ceausescu o pot parcurge.

Cand s-o putea mulge si tapul ispasitor? Sunt convins ca dl Nicolaescu nici macar nu a auzit de Stanislaw Jerzy Lec, dar sa-l mai si citeasca. Cu toate acestea a reusit sa-i raspunda celebrului aforist polonez in momentul in care i-a reprosat profesorului Tulbure, fostul director al Spitalului Fundeni, numarul prea mare de bolnavi internati! Dupa directori, ai PSD in primul rand, urmeaza bolnavii. Despre care dl Nicolaescu va spune fie ca sunt prea multi, fie ca sunt inchipuiti. In fata piticilor trebuie sa te pleci mai mult. Sistemul de sanatate se va pleca in fata dlui Nicolaescu pana cand se va transforma intr-un sistem de contabilitate. Schimband capetele, gandul accepta forma lor.

De fapt, la Ministerul Sanatatii se implementeaza o reforma contabila in urma careia directorii trebuie sa cheltuiasca doar atat cat au. Iar daca unii dintre ei nu vor avea, sa nu cheltuiasca nimic. Deja am auzit un secretar de stat din MS acuzand existenta unui numar prea mare de tomografe si ecografe in Bucuresti. Cica ar fi mai multe decat la Paris. Poate de aceea sunt plimbati bolnavii pe la diferite spitale in cautarea unui tomograf functional. Propun sa le vindem si, minune romaneasca, MS poate raporta venituri la buget. Apoi totul va reveni la normal, iar dl Eugen Nicolaescu va intra intr-o mica farmacie sa-si cumpere piramidon.
×
Subiecte în articol: sanatate editorial nicolăescu