x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mult zgomot PSD-ist pentru nimic

Mult zgomot PSD-ist pentru nimic

de Ion Cristoiu    |    23 Iun 2009   •   00:00

S-a făcut mare caz în aceste zile de părerile unor lideri PSD despre miniştrii şi liderii PD-L, exprimate la Comitetul Executiv Naţional ţinut vineri la Turnu Măgurele.



Aceste păreri au fost difuzate cu tam-tamul de rigoare de Realitatea TV, proprietate a controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, denunţat de Traian Băsescu drept autorul unei învârteli cu Guvernul Tăriceanu într-o chestiune vizând TVA-ul. Potrivit celor declarate, nu fără mândrie, de şefii Realităţii, aceste păreri sunt dintr-o înregistrare pe şest a şedinţei celor de la PSD. Unii politicieni şi jurnalişti au bănuit în afacere o manevră a liderilor PSD, care ar fi livrat postului fragmente vizându-i pe cei din PD-L. Organizatorul şedinţei, liderul PSD Teleorman, Liviu Dragnea, a declarat la Zig-Zag de pe Antena 3 că înregistrarea e ilegală, respingând ipoteza scurgerii de informaţii din partea liderilor PSD. Nu putem susţine categoric care dintre cele două ipoteze e adevărată. Sigure sunt două lucruri:

1) Că fragmentele difuzate nu dezvăluie nimic din planurile secrete ale PSD în privinţa campaniei electorale.

2) Că fragmentele n-aduc nimic nou în materie de relaţii dintre PSD şi PD-L.

Nu era nevoie de o asemenea şmecherie cum e lăsarea dinadins a unui aparat de înregistrat (şmecherie având menirea să adâncească imaginea jurnaliştilor ca fiind nişte bandiţi în stare să-ţi fure din casă) pentru a ne da seama de ce cred PSD-işti despre PD-L-işti şi invers.

Mult mai important ar fi fost dacă atât Realitatea, cât şi posturile care s-au năpustit asupra părerilor intime ale liderilor PSD despre colegii de guvernare s-ar fi interesat de ceea ce s-a decis la Comitetul Naţional Executiv de către PSD în ce priveşte relaţia cu PD-L. N-ar fi fost o operaţiune prea uşoară.

Dând curs unui nărav prost al partidelor noastre politice, PSD n-a adoptat la această şedinţă nici un Comunicat Oficial din care opinia publică (desigur, cea interesată de fondul problemei, nu de păruielile de tip OTV-ist) să afle hotărârile adoptate la şedinţă după trăncăneala despre guvernare.

Cu un oarecare efort, ce s-a decis la şedinţă se poate afla din discursul lui Mircea Geoană, după Comitetul Executiv Naţional de la 19 iunie 2009. Referindu-se la relaţia cu PD-L, Mircea Geoană a declarat: "Credem că în această perioadă - şi vom solicita la nivelul coaliţiei - este nevoie de o astfel de discuţie clarificatoare despre modul în care protocolul coaliţiei a fost respectat de ambele părţi, despre modul în care suntem respectaţi de către partenerii de guvernare şi mai ales despre modalităţile în care putem să ne punem în aplicare proiectele sociale şi programul de guvernare la care suntem participanţi egali".
Mircea Geoană e la bază inginer. Citind această concluzie, trasă după atâtea conflicte dintre PSD şi PD-L, dar mai ales după ce s-a spus despre asta mai înainte de cei prezenţi la şedinţă, rămâi cu impresia că domnia-sa e poet.

Formulări precum "în această perioadă", "discuţie clarificatoare" nu spun nimic concret despre ce s-a hotărât la Comitetul Naţional Executiv de la 19 iunie pentru soluţionarea nemulţumirilor faţă de cum funcţionează Coaliţia. Mult mai simplu ar fi fost dacă Mircea Geoană ar fi dat un răspuns la întrebarea:

Va vota PSD la asumarea răspunderii pentru Coduri moţiunea de cenzură anunţată de PNL? Fireşte, dacă PSD ar vota Moţiunea, Guvernul Boc s-ar prăbuşi, iar o dată cu el s-ar prăbuşi şi Coaliţia. Sută-n sută, PSD nu va vota Moţiunea de cenzură. Dar dacă voiau, într-adevăr, să pună piciorul în prag, liderii PSD, prin vocea lui Mircea Geoană, puteau măcar să ameninţe PD-L cu votarea Moţiunii de cenzură. Liderii PSD n-au făcut-o. Ba, mai mult, judecând după discursul lui Mircea Geoană, nici n-au abordat fie şi în treacăt chestiunea poziţiei PSD faţă de asumarea răspunderii. Dincolo de vorbele grele spuse despre PD-L, de nemulţumirea faţă de cum funcţionează Coaliţia, cei prezenţi la şedinţa de la Turnu Măgurele nu şi-au pus o clipă problema că asumarea răspunderii e cel mai bun prilej pentru PSD de a se despărţi de PD-L. De ce? Pentru că liderilor PD-L le e teamă până să se şi gândească la plecarea de la guvernare!

×
Subiecte în articol: editorial psd pd-l