x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mulţi participanţi, puţini câştigători

Mulţi participanţi, puţini câştigători

de Dan Dumitrescu    |    29 Ian 2008   •   00:00

Încă un român a devenit milionar în euro. A câştigat duminică potul cel mare la 6 din 49. Biletul miraculos a fost cumpărat de la o agenţie de cartier.

Încă un român a devenit milionar în euro. A câştigat duminică potul cel mare la 6 din 49. Biletul miraculos a fost cumpărat de la o agenţie de cartier. Informaţie care te duce cu gândul că băftosul nu fusese până acum vreun răsfăţat al soartei, că aveam de-a face cu o excepţie de la regula aceea care spune că păduchii se întovărăşesc între ei, în timp ce banul tot la ban trage. Am încercat să-mi imaginez cât de puternic trebuie să fii ca să nu înnebuneşti la aflarea veştii că peste noapte s-a ales praful de sărăcia ta. Cât echilibru îţi trebuie ca să te păstrezi cu picioarele pe pământ câtă vreme te-ai salvat definitiv de umilinţele unui trai calic. Mă gândeam aşa, aiurea. Pentru că altfel niciodată experienţa proprie nu mă va ajuta să-mi lămuresc dilemele. Nici n-ar avea cum. Nu sunt un jucător. Mă confrunt cu şansa şi neşansa încercând să elimin, atât cât este posibil, hazardul.

Neputinţa de a intra în pielea marelui câştigător dispare atunci când încerc să-i înţeleg pe cei care trăiesc cu impresia că sunt furaţi la tot pasul. Tot duminică, prin intermediul televiziunii, am asistat la un scandal legat de aceeaşi loterie. Jucătorii au reclamat poliţiei faptul că la o agenţie li se vindeau bilete inscripţionate cu un “N”, ceea ce, în opinia lor, însemna bilete dinainte nevalidate, adică bilete care nu intrau în concurs. Deşi lucrurile au părut să se lămurească după îndelungi explicaţii, am convingerea că umbra îndoielii nu i-a părăsit nici un moment pe bieţii creştini. După cum spuneam, suspiciunea lor este de înţeles. Au fost de prea multe ori păcăliţi pentru a crede că nu sunt din nou victime ale unor manevre oculte.

 

Lăsând în urmă roata norocului, intrăm în lumea sportului. Unde constatăm că suspiciunile sunt şi mai bine antrenate. Marea dezbatere a momentului priveşte maniera în care FRF distribuie biletele pentru meciu­rile naţionalei noastre la Euro 2008. Vă mărturisesc că sistemul gândit de UEFA (organizatoarea competiţiei) şi impus federaţiilor naţionale pare unul cu mult mai draconic decât precedentele. Matematica rece, procentajele dictatoriale, licitarea electronică plasează afacerea în afara oricărei suspiciuni de subiectivism. Trebuie să fii frate de cruce cu mausul sau nepotul tastaturii pentru a obţine ceva pe sub mână. Cu toate acestea, reclamaţiile, fie ele şi nejustificate, se ţin lanţ. Motivul nemulţumirilor nu va dispărea atâta vreme cât cererea este mai mare decât oferta. Şi în acest caz este vorba despre o altfel de loterie, cu mulţi participanţi şi puţini câştigători.

×
Subiecte în articol: editorial