x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mungiu contra un viol

Mungiu contra un viol

de Cristina Bazavan    |    15 Dec 2007   •   00:00

JURNAL DE CINEFIL
Joi, Asociaţia Presei Străine de la Hollywood a anunţat nominalizările pentru Globul de Aur. La secţiunea film intr-o limbă străină, Quentin Tarantino a rostit zămbind "4 săptămăni, 3 luni şi 2 zile Romănia", iar domnul Cristian Mungiu a reuşit ce n-a obţinut nimeni niciodată in Romănia: să ajungă la Globurile de Aur. A fost de departe cea mai frumoasă şi mai tare ştire despre Romănia in ziua de joi.


JURNAL DE CINEFIL
Joi, Asociaţia Presei Străine de la Hollywood a anunţat nominalizările pentru Globul de Aur. La secţiunea film intr-o limbă străină, Quentin Tarantino a rostit zămbind "4 săptămăni, 3 luni şi 2 zile Romănia", iar domnul Cristian Mungiu a reuşit ce n-a obţinut nimeni niciodată in Romănia: să ajungă la Globurile de Aur. A fost de departe cea mai frumoasă şi mai tare ştire despre Romănia in ziua de joi. Dar n-a fost băgată in seamă de televiziuni. Citiţi cu atenţie care au fost informaţiile pe care televiziunile in Jurnalul de la ora 19:00 le-au considerat mai importante decăt faptul că se vorbeşte de bine şi despre Romănia in lume, iar un romăn a ajuns acolo unde nimeni n-a ajuns niciodată intr-una dintre cele mai mari industrii din lume, cea a filmului.


Pro TV a vorbit exact in această ordine despre nişte pistolari de la Tărgovişte, despre Becali pe post de naş la nunta don’şoarei Băsescu, un injunghiat in Gara de Nord, un foc la Ambasada Chinei, modificarea legii divorţului, camerele de supraveghere din Sectorul 3, preţurile pentru carnea de porc, ţiganii care se intorc de la Paris pe banii guvernului francez şi tot aşa. Ştirea despre Cristian Mungiu a fost a penultima in jurnal.

Â
Antena 1 ne-a povestit despre zăpadă şi greutăţile in trafic, un sex scandal de la Iaşi,un viol de la Călăraşi, biletele la tratament pentru pensionari, traficul din Bucureşti, un acelaşi injunghiat din Gara de Nord şi acelaşi incediu la Ambasada Chinei prezente şi la Pro, amenzi pentru parcare, chiulul parlamentar, vacanţe in Apuseni, concertele de anul viitor. A ajuns in sfărşit şi la ştirea cu nominalizarea lui Mungiu şi-a executat-o scurt, la ora 19:32, după alte 14 ştiri.


TVR a inceput jurnalul principal cu un scandal diplomatic de la Chişinău, a continuat cu tratatul de la Lisabona, cu biletele de tratament pentru pensionari, nisori şi drumuri blocate, un studiu UNICEF despre violenţă, un alt studiu despre consumul de stupefiante, un scandal intre foşti miniştri de Justiţie, alt incendiu pe DN1 la Sibiu, acelaşi incendiu de la Ambasada Chinei şi de acum celebrul incident cu injunghierea din Gara de Nord prezent la toate televiziunile, vizita Nadiei Comăneci la copiii dintr-un centru de zi, o ştire despre nemulţumirile primarilor din ţară, alta despre modificarea legii divorţului, un furt de brazi şi lista mai poate continua. Ştirea nominalizării a fost a douăzeci şi una in jurnal.


Mi se pare incredibil şi inadmisibil că această informaţie despre nominalizarea unui romăn la unele dintre cele mai importante premii a fost pusă la "şi altele" de televiziuni. Am enumerat aici toate aceste ştiri (cu sprijinul Monitoring Media) ca să va daţi seama de ridicolul situaţiei. In caz că nu s-au prins, editorii de ştiri ar trebui să afle că injunghieri şi violuri avem tot timpul; cum ninge in fiecare an, cum ni se blochează drumurile; Becali face spume şi spune prostii pentru orice in fiecare zi, dar pănă acum nici un romăn niciodată n-a fost nominalizat la premiile astea.

Un jurnalist mi-a dat o explicaţie care poate fi plauzibilă: Mungiu a căştigat atăt de multe premii incăt nu mai e o ştire cănd mai are o nominalizare. Refuz insă să cred că editorii de ştiri sunt atăt de proşti să nu-şi dea seama căt de importantă e nominalizarea asta şi că succesul, multele premii dăunează informării. Prefer să cred că sunt ignoranţi. In orice ţară civilizată, această ştire ar fi fost printre primele in orice buletin informativ; noi am alergat-o prin jurnale. Acestea sunt momentele in care mi-e ruşine că fac meseria asta şi că un om a cărui muncă e apreciată foarte mult (acum un regizor) pierde in faţa unui viol şi a unei injunghieri in informarea opiniei publice.

Sper din tot sufletul ca filmul lui Cristian Mungiu să ia Globul de Aur şi (cel puţin) o nominalizare la Oscar şi aştept televiziunile (ba chiar şi ziarele) să-şi ceară scuze că nu l-au pus prima ştire in jurnalele ori paginile lor cum au aflat de nominalizare.


P.S. Prima TV n-a avut ştirea la jurnalul principal. De fapt, nici nu prea are jurnal.

×
Subiecte în articol: editorial mungiu