x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Murdăria Coaliţiei pentru un Parlament curat

Murdăria Coaliţiei pentru un Parlament curat

de Ion Cristoiu    |    23 Oct 2007   •   00:00

"Aşa-zisa Coaliţie a dovedit că ştie să fie şmecheră. Ţelul ascuns al afacerii lor dămboviţene nu l-a constituit punerea la indoială a unor nume de pe listă, ci a listei in ansamblu"


Unui eveniment meteorologic - răcirea vremii - i s-a adăugat, la finele săptămănii trecute, un eveniment politic: debutul campaniei electorale murdare pentru scrutinul europarlamentar de la 25 noiembrie 2007. Acest debut a constat in publicarea unei aşa-zise liste negre a unei aşa-zise Coaliţii pentru un Parlament Curat. Alcătuită din ONG-uri deja faimoase pentru implicarea lor in politică pe post de chibiţi ai Cotroceniului, aşa-zisa Coaliţie numără la loc de frunte SAR şi Pro Democraţia, ONG-uri care s-au remarcat drept cei mai harnici factori diversionişti din ultimii ani.


Scenariul nu e nou. A mai fost folosit de aceeaşi aşa-zisă Coaliţie pentru un Parlament Curat şi in alegerile din 2004. Căteva ONG-uri obscure, cu membri căt să incapă intr-un automobil, se fac că se intrunesc pentru a stabili, cu de la sine putere şi pe baza unor criterii fanteziste, o listă de persoane pe care le declară că nu intrunesc criteriile de eligibilitate. Că se intrunesc şi stabilesc n-ar fi nimic deosebit. In Cişmigiu s-au intălnit şi se mai intălnesc pensionari care fac şi desfac guverne. Şmecheria in diversiunea cu CPC constă in larma pe care o face apoi presa aservită in jurul listei. Deşi habar n-au ce-i cu această Coaliţie şi cu ce se mănăncă ea, alegătorii află de la trusturile media, al căror acţionar majoritar spiritual e Traian Băsescu, faptul că unele nume dintre cele care vor fi prezente pe liste au probleme.


Acum, in 2007, viaţa politică e un pic mai nuanţată decăt cea din 2004. Nu mai asistăm la o confruntare intre două forţe. Alianţa D.A. pe de-o parte şi PSD pe de alta. In consecinţă, diversioniştii au socotit că trebuie să fie mai subtili. Au inclus astfel pe lista neagră şi doi candidaţi PD, formaţiunea pentru care lucrează CPC. Aceşti doi candidaţi - Petru Filip şi Marin Zlotea - puteau fi puşi şi pe lista celor care-ar urma să fie spănzuraţi. N-ar fi stărnit nici o tresărire in răndurile electoratului. Şi din simplul motiv că sunt nişte neica-nimeni. Aşa-zisa Coaliţie a dovedit că ştie să fie şmecheră. Ţelul ascuns al afacerii lor dămboviţene nu l-a constituit punerea la indoială a unor nume de pe listă, ci a listei in ansamblu. Din acest punct de vedere, alegerea a două nume obscure de pe lista PD a fost găndită inteligent. Ea nu afectează cu nimic lista PD. Pentru proşti, ea are insă menirea de a-i trage pe sfoară simulănd obiectivitatea.


Cele două formaţiuni adversare ale PD in campanie - PNL şi PSD - sunt insă lovite din plin. Pentru că, in timp ce de la PD au fost declarate ca neintrunind criteriile de eligibilitate două nume obscure, iar de la PLD n-a fost suspectat nici un nume, de la PNL şi PSD au fost alese dinadins nume de marcă: Daniel Dăianu (PNL), Adrian Severin şi Ioan Mircea Paşcu (PSD).


Pe ce temei au fost puşi pe listă de aşa-zisa Coaliţie pentru un Parlament Curat cei doi, care s-au remarcat deja in Parlamentul European? Adrian Severin, pentru că "a primit o locuinţă in 1991, iar o alta a fost repartizată socrilor săi, deşi nu indeplinea condiţiile legale". Să-l excluzi pe cel mai bun europarlamentar al nostru plecănd de la un fapt minor (dacă e adevărat) e o nouă dovadă că, in Romănia, mizeria politicianistă n-are limite. Ioan Mircea Paşcu n-ar trebui ales, pentru că "a fost ministru al Apărării in perioada achiziţionării a două fregate din Marea Britanie pentru care la Londra au fost arestate două persoane pentru corupţie". Să lăsăm deoparte faptul că nici presa londoneză, nici cea din Romănia n-au putut identifica responsabilităţi in Romănia pentru scandalul de la Londra. Să amintim insă că arhitectul contractelor suspectate n-a fost Ioan Mircea Paşcu, ci Liviu Maior. S-ar putea obiecta că de astă dată CPC a fost extrem de exigentă, ajungănd să pună pe lista neagră nume şi plecănd de la o simplă bănuială.


Ce ne facem atunci cu două nume evidenţiate de Grupul de Investigaţii Politice: Theodor Stolojan şi Sorin Frunzăverde?! Liderul PLD intrunea mai multe criterii de a fi pus pe listă: de la implicarea in scandaluri de corupţie pănă la suspiciunea de a fi fost un stălp al Securităţii. Dacă aşa-zisa Coaliţie pentru un Parlament Curat ar fi folosit şi in cazul lui Theodor Stolojan criteriile aplicate la cazurile Daniel Dăianu, Adrian Severin şi Ioan Mircea Paşcu, liderul PLD n-ar fi fost bun nici să spele pe jos la Parlamentul European. Lucruri asemănătoare se pot spune şi despre Sorin Frunzăverde, candidatul PD. De ce nu i-a pus CPC pe listă? Pentru că ar fi atins intreaga listă a PLD şi a PD. Ceea ce ar fi contravenit scopului ascuns al acestei diversiuni de campanie electorală murdară: lovirea listelor PNL şi PSD, adversare puternice ale PLD şi PD la europarlamentare.


×
Subiecte în articol: editorial două nume