x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mutu l-a graţiat pe Răzvan. Se va graţia oare şi pe sine?

Mutu l-a graţiat pe Răzvan. Se va graţia oare şi pe sine?

de Dan Dumitrescu    |    10 Ian 2011   •   20:20

Adrian Mutu l-a graţiat pe Răzvan Lucescu. Tocmai atunci când selecţionerul era pe punctul de a fi învins de insistenţele celor care vedeau în Mutu salvarea naţionalei de la faliment, tocmai atunci când Lucescu se vedea forţat să renunţe la orgoliul său de bărbătuş şi să-l repatrieze pe rebel sub tricolor, Mutu s-a cerut afară din schemă. Mutu s-a cerut afară din schemă de bunăvoie şi cu aceeaşi inconştienţă care a contribuit la celebritatea sa mai mult chiar decât fotbalul. De această dată, Adrian Mutu şi-a lucrat cariera cu o hărnicie pur şi simplu prostească. Pentru că îţi trebuie multă voinţă de autodistrugere pentru a aglomera atâtea scandaluri într-o perioadă  foarte scurtă. Pentru că trebuie să fii tare neghiob atunci când nu laşi ca între derapaje să încapă vreme de uitare, vreme de iertare.

Răzvan Lucescu poate respira uşurat. Nu mai este pus în situaţia de a face echilibristică pe lamă de cuţit atunci când vine vorba despre Adrian Mutu. Fiindcă Adrian Mutu nu mai are la ora actuală vreo adresă de fotbalist la care să fie găsit de o eventuală telegramă de convocare la naţională. Fiorentina vrea să-l vândă sau să-l suspende până la final de contract. Pentru vânzare ar trebui să apară în ecuaţie şi un cumpărător. Şi poate va apărea. Dar cei care vor fi puşi în situaţia de a negocia pentru Adrian Mutu vor avea o misiune extrem de dificilă. Pentru că, în si­tua­ţia dată, pretenţiile materiale ale fot­balistului ar trebui să se subţieze până la acoperirea riscului pe care cumpărătorul şi-l asumă atunci când ac­ceptă colaborarea cu un jucător ca­pricios, cu un individ lăudat de un bo­gat palmares derbedeiesc. Specula­ţi­ile pe tema unui eventual transfer sunt multiple. Se vorbeşte despre clu­buri din Italia şi din Turcia. Se vor­beş­te despre un sărac împrumut la Di­na­mo şi despre şansa reabilitării materi­a­le în liga nord-americană de fotbal, la L.A. Galaxy. Pariurile sunt însă ris­cante. Şi din variantele luate în calcul nu poate fi exclusă cea a suspen­dă­rii până la finalul actualului contract, până în 2012. Fiindcă Fiorentina s-a adresat deja Colegiului Arbitral. Iar şansa unui recidivist notoriu de a pleda în favoarea sa nu pare să aibă prea mulţi sorţi de izbândă.

Mutu l-a graţiat pe Răzvan Lucescu. Dar nu şi-a graţiat niciodată pritenii. Nu s-a graţiat niciodată pe sine. Episoadele urâte care-i compun notorietatea beneficiază de scenarii enervante prin repetiţie. O comite, apelează la prieteni pentru a fi ajutat în căutarea unui verdict cât mai blând, apoi trădează prietenia şi propriile interese pentru a fi din nou liber să o comită. Nu ştiu unde se va opri Adrian Mutu. În proprietatea mea de observator nu rămâne decât părerea de rău generată de risipirea unui talent autentic. Gestionarea vieţii personale îl priveşte direct şi în exclusivitate. Iar acum, când nu mai cred în vreo reabilitare totală şi spectaculoasă a fotbalistului Adrian Mutu, trăiesc omeneşte cu speranţa că viaţa lui Adrian Mutu nu va deveni povestea unei ratări exemplare.

Mutu l-a graţiat pe Răzvan Lucescu. Se va graţia oare şi pe sine?

×
Subiecte în articol: editorial