x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Năstase s-a împuşcat cu un glonţ neautorizat

Năstase s-a împuşcat cu un glonţ neautorizat

de Lucian Avramescu    |    30 Aug 2012   •   11:21

Parchetul lui Basescu ne anunta ca au fost incheiate cercetarile in legatura cu tentativa de sinucidere a lui Adrian Nastase. Da, Nastase, recunosc procurorii, s-a impuscat cu dorinta de a muri definitiv. S-a impuscat in limitele legii, incercand sa-si ia – dar nu i-a iesit – doar viata personala. Sinuciderea a fost gasita legala, ca si interventia, in granitele regulamentului, a politistului care i-a dat peste teava si glontul a ratat la un milimetru jugulara. Politistul n-a fost inca sanctionat. Urmeaza. Poate ca glontul nimerea. Dar pentru ca orice cercetare basista in legatura cu Adrian Nastase, trebuie sa se incheie cu un dosar penal, procurorii au constatat ca glontul nu avea autorizatie de glont. Nu avea autorizatie si nu avea autorizatie sa-l rateze pe Nastase. Drept pentru care procurorii lui Basescu i-au dres un dosar penal glontului gasit vinovat de incalcarea legii gloantelor care au fost cumparate de la magazinul de gloante fara indreptatirea de a-l rata pe Nastase. Procurorii au constatat ca Nastase, care era si vanator, a fost chiar sef al vanatorilor din Romania, avea cartuse in casa, lucru inexplicabil pentru un vanator. Un vanator adevarat n-ar trebui sa impuste vrabii si fazani cu cartuse, ci cu capse sau guguloaie de mamaliga. Cartusele, cumparate de la magazinul de cartuse, unde iscalesti ca le-ai cumparat si ti se verifica permisul de port arma, nu erau insotite de chitanta de la pravalie. Cercetarile continua sub masa si in sertare unde, daca nu cumva Nastase a aruncat ca netrebuincioasa chitanta, ea va fi gasita.

Basescu se ocupa in continuare de Nastase. Cine este Nastase in raport cu Basescu? Pai este, intre altele, vecinul lui de scara. Nevestele lor si-au imprumutat muraturi si s-au strigat prin batai in calorifer. Nastase mai este si premierul care s-a impotrivit arestarii actualului demis. Enervati de cate furturi si faradelegi faptuise, trei generali de politie intentionau sa-l salte si sa-i puna catuse lui Basescu, dar Nastase a zis sa nu-i mai prinda cu astfel de idei si i-a dat afara din birou. Azi, circula vorba, Nastase ar fi la puscarie din motive de Basescu, iar Basescu in libertate din motive de Nastase. Viata le combina si le rasuceste pe toate.

Cand era premier, l-am dat pe Nastase, cum am facut mereu cu cei aflati la putere, de toti peretii, utilizand ciomagul scrisului meu, niciodata bland. Fireste ca uneori am exagerat. Intr-o zi, pasionat fiind eu de arta si de gesturile cu incarcatura culturala, am constatat ca in vremea lui Nastase au fost deschise 24 de muzee care, toate, vorbeau despre privilegiul de a ne naste intr-o tara spiritual bogata. Mai mult, printr-o donatie personala, familia Adrian Nastase infiinta in Bucuresti Muzeul hartii si cartilor vechi. La deschiderea acestui asezamant de cultura a participat, intr-o discretie remarcabila, familia regala, iar eu m-am straduit sa stau aproape de Majestatea Sa Regele Mihai, care isi cauta pe hartile vechi adunate de colectionarul Nastase, propria viata, trecutul, tineretea. De atunci am inceput sa-l inteleg altfel pe Adrian Nastase si sa tin la el ca la un om invrednicit cu dragoste de tara in care s-a nascut si ne-am nascut.

×