x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Natură moartă cu aceeaşi proşti la vârf

Natură moartă cu aceeaşi proşti la vârf

de Valentin Stan    |    05 Apr 2008   •   00:00
Natură moartă cu aceeaşi proşti la vârf

Băsescu, 18 februarie: "Toate partidele au fost de acord că ce s-a întâmplat la Kosovo nu poate constitui un precedent, nu numai pentru România, dar nici în Europa. Acest lucru este, de altfel, precizat şi în declaraţia CAGRE de astăzi." După Consiliul Nord-Atlantic din 3 aprilie, Băsescu a spus presei: "Şi având în vedere şi precedentul Kosovo, mi s-a părut extrem de important ca, în aceste concluzii, să apară formularea legată de susţinerea NATO (…)"! Adică, există precedentul Kosovo?


La 30 martie 2008, am urmărit, ca de obicei, emisiunea maestrului Cristoiu, Zig Zag, pe Antena 3. Invitat? Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu! Un adevărat regal! Omul cu pricina era presupus a fi conducătorul instituţiei din interiorul căreia era coordonat procesul de pregătire a Summit-ului NATO de la Bucureşti. Îl întreabă maestrul, referindu-se la Preşedintele Bush aşteptat la Bucureşti: "Va veni în calitate de participant la summit sau în vizită oficială?" Ministrul îi răspunde: "E vizita oficială a… şefului Statelor Unite (sic!), a Preşedintelui Statelor Unite şi, evident, în continuare, e participarea la summit (…)"! Maestrul e, în continuare, nedumerit: "La aeroport va fi protocol de vizită oficială sau de prezenţă la summit, alături de ceilalţi?" Cioroianu răspunde uşor precipitat: "Cred că de vizită oficială!" Dar, maestrul, iscoditor cum îl ştim, hâtru şi binevoitor cu invitatul, ca un megieş de la Găgeşti, nu-l slăbeşte deloc: "Vor fi prezenţi cine? Preşedintele României îl va întâmpina la aeroport?" Ei bine, era prea mult pentru ministrul de Externe! În sinea lui, probabil: "Ce naiba vrea Cristoiu ăsta! De unde vrea ăsta să ştiu eu cine se duce să-l ia pe ăla de la aeroport?" Aşa că Cioroianu răspunde sec: "Aceste detalii, vă rog să mă credeţi că nu le am decât în măsura în care eu particip la una sau alta dintre etapele acestor programe!"


Aaaaa! Am înţeles! Prezenţa înalţilor oaspeţi americani şi protocolul vizitei nu aveau nici o legătură cu MAE! Sigur, doar dacă ministrul se întâmpla să fie pe acolo, prin aeroport, era presupus a şti dacă îi primeşte miliţianul din colţul aerogării sau maidanezul cu pas blazat, ce avea să "intersecteze" de nenumărate ori traseul celui mai puternic om al planetei!


La 14 decembrie 2007, Concluziile Preşedinţiei de la Consiliul European (CE) precizau cu privire la cazul Kosovo: "Consiliul European subliniază convingerea sa că rezolvarea statutului în discuţie al Kosovo constituie un caz sui generis, care nu stabileşte nici un fel de precedent!" Convins, Băsescu relua ideea cuprinsă acolo, după Consiliul Afaceri Generale şi Relaţii Externe (CAGRE) din 18 februarie 2008. Declarându-se plăcut impresionat că partidele din România i-au urmat exemplul în a nu admite că independenţa Kosovo ar putea constitui vreun precedent, pentru orice altă situaţie similară, oriunde s-ar fi manifestat ea, Preşedintele a precizat: "Vă pot spune că astăzi am fost plăcut impresionat de abordarea constructivă, pe care partidele au avut-o în discuţiile de la Cotroceni. Şi, ca să nu existe interpretări, eu nu am convocat partidele, ci am invitat partidele, în primul rând pentru a le informa asupra poziţiei României şi, în al doilea rând, pentru consultări pe problema Kosovo. Toate partidele au fost de acord că ce s-a întâmplat la Kosovo nu poate constitui un precedent, nu numai pentru România, dar nici în Europa. Acest lucru este, de altfel, precizat şi în declaraţia CAGRE de astăzi."


După Consiliul Nord-Atlantic din 3 aprilie 2008, Băsescu a spus, în conferinţă de presă: "şi având în vedere şi precedentul Kosovo, mi s-a părut extrem de important ca în aceste concluzii să apară formularea legată de susţinerea NATO, cu privire la integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Moldovei, Georgiei, Azerbaidjanului şi Armeniei (…)"! Adică, există precedentul Kosovo?


Dragii mei, faptul că ăştia doi sunt monument de prostie, n-ar trebui să mai mire pe nimeni! Dar faptul că România e luată drept natură moartă?

×
Subiecte în articol: kosovo editorial