x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Nemernicilor! Cum să beau un kil de bani?

Nemernicilor! Cum să beau un kil de bani?

de Adrian Cercelescu    |    16 Oct 2011   •   21:00

Declaratie de manual a ultimului demnitar roman prins in flagrant de luare de spaga: De un’ sa stiu eu ca in punga aia erau obj de mii de lei? Am crezut ca e o sticla de whisky. Frumu­se­tea extraordinara a prezumtiei de nevinovatie in aceasta speta e ca poti sa ti-l imaginezi pe domnul secretar de stat Silviu Bian ajungand acasa cu chef sa ia un gat de ceva bun si apucandu-se sa zbiere: Nemernicilor! Cum dracu’ sa beau 80.000 de lei?

Vorbele de la inceput, desi au fost emise prin gura secretarului de stat Bian, apartin in totalitate sub­cons­ti­en­tului colectiv al barosanului din administratie. Barosanul-tip din administratie stie ca whisky-ul nu e spaga: este un gest, o atentie, dovada elementara ca omul se simte si il recunoaste de jupan. Sa-l umfli pe seful roman pentru asa ceva ar fi o eroare judiciara grava: la cate vapoare de sticle s-au dat, tara asta ar fi condusa de zeci de ani numai din arest. Deci, misiunea procurorilor nu e usoara. Ei nu trebuie sa demonstreze ca Bian a luat, ci ca stia ca ia ceva fara dop.

Am aflat deci ca s-a luat din greseala. E clar insa ca, de dat, s-a dat cu intentie, din moment ce amploaiatii din Brasov au pus mana de la mana si au chemat procurorii. Dar de ce sa faca functionarii romani una ca asta, cand legea ii apara de seful cel rau si le da drepturi de inspiratie SF si UE? Raspunsul simplu este ala dat la DNA: ca sa nu zboare. Raspunsul mai detaliat e ca sefii de genul celui saltat sambata si-au pastrat dreptul de viata si de moarte profesionala asupra functionarului. Daca ai suparat unul d’asta – cu functie la stat si vicepresedinte de organizatie la partid – nu-ti ramane decat sa hibernezi pana la urmatorul ciclu electoral. Si stiinta n-a ajuns inca atat de departe.

In aceste momente grele pentru omenire, cand pana si occidentalii ies sa-si dea foc la institutiile vinovate de criza, iar presedintele Basescu simte ca la anul o sa fie si mai rau, Fortele de Munca din Romania gem sub spaga. Ce spune teoria ca trebuia sa faca ele? In linii mari – sa aduca laolalta tesatoarea si fabrica de tricouri, sa-i invete pe mineri balet sau alte meserii folositoare daca li se-nchide Valea Jiului, sa desomerizeze populatia si sa o trimita la capsuni. Ce spune DNA ca s-a comis? Procurorii cauta pe la toate Fortele de Munca din tara sa vada daca marele sef a confundat si prin alte parti sticla de whisky cu salariul lui pe un an jumate, bagat intr-o punga. Practic, incearca sa afle cam ce avans din salariu si-a tras omul, pentru ca Fortele astea au 41 de agentii de judet, peste 80 locale si peste 150 de puncte de lucru. Ar putea iesi o suma cu mai multe generatii scapate de grija salariu­lui. Iar de aici apar doua probleme: 1 – ca iti piere cheful de munca si 2 – ca s-a dovedit experimental ca, daca un functionar da spaga, trebuie s-o si ia. Iar astia de unde sa ia? De la unii care incearca sa-si gaseasca ceva cinstit de munca? Ar fi putin cam demolator, chiar si pentru Romania.

Ca de obicei, autoritatile au luat partea buna a scandalului: E!, vedeti cum lasam noi justitia sa lucreze? Aiurea. Partea utilitara a cazului e ca am aflat ce n-am fi stiut niciodata: cat atarna o caramida de 80.000 de lei. Cam un kil de bani.

×