x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Neobolșevismul cu mască anticomunistă

Neobolșevismul cu mască anticomunistă

de Serban Cionoff    |    07 Mar 2020   •   15:04
Neobolșevismul cu mască anticomunistă

Cine a urmărit dezbaterile aprinse care s-au purtat în aceste zile, în mass media ca și în spațul virtual, în jurul ,,cazului Sorina Pintea’’ a putut remarca faptul că, în general, opiniile exprimate s-au concentrat pe două poziții aflate într-o certă opoziție. Unii au pledat, cu argumente și cu simț al măsurii, pentru o cercetare corectă a cazului și pentru o judecată dreaptă, fără nici-o ingerință politică,în timp ce alții- nu puțini!- au cerut, pe un ton foarte ridicat, condamnarea severă a Sorinei Pintea numai și numai pentru că, fiind membră a PSD,  în mod categoric este și coruptă!Nu conta,pentru aceștia din urmă,faptul că procurorul de caz nu a avut dovezi clare,indubitabile, ceea ce conta era numai și numai apartenența politică a persoanei acuzate. Până aici nimic nou sub soare, recunoscută fiind apetența justițiarilor ad-hoc de a cere pentru vinovații din oficiu linșaje mediatice, urmate de execuții în piața publică. Exact ceea ce le oferă tele- justiția preluată de guWERNarea Klaus Iohannis de la regimul Traian Băsescu și dusă mai departe pe noi culmi de abuz și de samavolnicie.

 În acest sens, mi-a atras atenția un schimb de replici între cineva care a postat un mesaj prin care își exprima solidaritatea și susținerea față de ideea că Sorinei Pintea trebuie să i se respecte drepturile și altcineva care a vrut să îi dea o replică zdrobitoare.,,Martirilor închisorilor (regimului comunist n.n.)li s-au respectat drepturile?’’a tunat acuzatoarea publică. Răspunsul a venit civilizat și ferm:,,Martirii din temnițe s-au jertfit pentru  ca tocmai să nu mai fie încălcate drepturile și libertățile oamenilor’’.

Acestea fiind zise și scrise, discuția ar putea să fie închisă. Ar putea, cred, dar nu trebuie să fie, pentru că, de fapt, asistăm la recrudescența unor mentalități și practici ale regimurilor totalitare, de la bolșevism la nazism, care pretind că răzbună nedreptăți comițând alte nedreptăți și abuzuri mult mai grave!  Pe de altă parte, împrejurarea că acest schimb de replici a avut loc pe un canal de socializare, deci tot în spațiu public, nu poate fi invocată ca argument pentru a trece peste subiect. Dimpotrivă, nici de data aceasta nu este vorba despre o opinie izolată și stingheră, ci despre reprezentări care există în mentalul individual și colectiv și care, circulând în spațiul public, generează și întrețin o anumită stare de spirit. Fenomen social pe cât de complex pe atât de îngrijorător.   

 În plus,ceea ce uită și această doamnă  justițiară (sau poate nici nu știe) este faptul că unul dintre marii martiri ai temnițelor din anii ocupației sovietice, filosoful Mircea Vulcănescu, a lăsat cu limbă de moarte acest mesaj răscolitor:,,Să nu ne răzbunați, dar  să nu uitați!’’ Iar, dacă citim, cu bună credință acest testament al lui Mircea Vulcănescu, înțelegem că eminentul cărturar nu a gândit, în nici-un caz, că ,,să nu uitați’’ înseamnă vendetă oarbă, fanatism și intoleranță. Dimpotrivă, ,,să nu uitați’’  însemnă a face așa încât niciodată, sub nici-o formă, politicile totalitare să nu se mai repete, iar justiția să nu mai umilească și să mai hăituiască oameni sau să mai secere vieți. Altfel spus, să nu mai existe procese dictate de interese politic și nici condamnați în  urma unor comenzi politice! Acest adevăr, rostit de Mircea Vulcănescu înainte de a părăsi  lumea noastră,l-a înțeles atât de bine și l-a aprofundat, la rândul său, într-o formulă memorabilă Ioan Rațiu, proeminentă personalitate a exilului românesc:,,Voi lupta până la ultima picătură de sânge pentru ca tu să ai dreptul să nu fii de acord cu mine’’.

 Să nu cunoască, oare, îndârjiții și neiertătorii tăietori de capete aceste  mesaje-simbol ale unor oameni care au crezut în idealurile și în valorile democrației autentice? Să nu realizeze că nu au dreptul să confiște, să răstălmăcească și să manipuleze suferințele martirilor comunismului din considerente meschin-politicianiste? Poate că da, poate că nu. Ceea ce, însă, pot spune cu deplină convingere este că, prin modul în care gândesc și se exprimă, acești pretinși vectori de opinie reînvie bacilul ciumei totalitare, indiferent de culoarea politică sub care își proclamă veleitățile de justițiari. Cât privește postura de anticomuniști pur sânge pe care și-o revendică, sonor și categoric, în realitate, totul nu este decât o mască mincinoasă sub care rânjește chipul hâd al satrapului pentru care ,,cine nu este cu noi, este împotriva noastră’’.

                                               

×