x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Neveste de toate felurile

Neveste de toate felurile

de Cristina Bazavan    |    21 Iun 2008   •   00:00

Robin Wright Penn, Winona Ryder, Julianne Moore şi Keanu Reeves pe acelaşi generic, într-un film care vorbeşte despre mariaj, văzut de la capătul celălalt al vieţii, de la bătrîneţe

Robin Wright Penn, Winona Ryder, Julianne Moore şi Keanu Reeves pe acelaşi generic, într-un film care vorbeşte despre mariaj, văzut de la capătul celălalt al vieţii, de la bătrîneţe. Iată o veste care ar trebui să atragă atenţia, pentru că îmi imaginez că e spectaculos să vezi pe ecran unii dintre cei mai frumoşi actori ai anilor ’90 în roluri de pensionari, acceptînd că au îmbătrînit.

Filmul, care e în lucru acum la New York, se bazează pe cartea scrisă de Rebecca Miller, fiica dramaturgului Arthur Miller şi soţia actorului Daniel Day Lewis, care e şi regizoare în acest proiect.

Iar partea spectaculoasă abia acum vine; povestea filmului este despre o nevastă de artist şi despre sacrificiile pe care le face un asemenea gen de femeie ca să-i fie bine soţului ei.

Un subiect pe care Miller îl cunoaşte foarte bine, atît din copilărie, cînd i-a urmărit paşii tatălui, faimos dramaturg, cît şi de la maturitate, cînd, căsătorită cu Daniel Day Lewis, s-a lovit de modul atipic în care el îşi pregăteşte rolurile (pleacă de acasă, se îmbracă în hainele personajului pe care-l interpretează şi trăieşte o vreme cu această nouă identitate).

“Să fii nevastă de artist nu este o profesie recunoscută, dar aceste femei creează o întreagă lume în jurul unui bărbat care altfel ar orbecăi, îngrozit şi nesigur, într-un birou ori studio rece şi neprimitor.

Munca acestor femei nu e apreciată. Femeile se uită la acest gen de nevastă şi spun «dar nu face nimic toată ziua».

Nu e adevărat. Ele au în grijă o lume întreagă”, mi-a spus Rebecca Miller într-un interviu pe care l-am realizat recent.

Iar motivul pentru care scriu astăzi de ea, cînd încă filmul nu a ajuns pe ecrane, este legat de apariţia cărţii care stă la baza acestuia. “Vieţile secrete ale Pippei Lee” se numeşte cartea, o găsiţi la Edi­tura Trei şi, cel puţin în prima parte a ei, veţi întîlni o radiografie emoţionantă a sacrificiilor pe care le face o femeie care-şi dedică viaţa căsniciei.

Cartea e ca o cursă cu obstacole şi trebuie să fii atent să nu te prindă vreo capcană; citind-o te simţi ca şi cum ai sta la pîndă ca să urmăreşti gesturile perso­najului principal şi, dacă eşti ne­vastă (îmi imaginez că) ai o nouă perspectivă asupra sacrificiilor din propriul mariaj.

Pentru că vorbesc despre neveste, iată încă o recomandare: “Tovaraşe de drum – experienţa feminină în comunism”, o carte apărută la Polirom. Treceţi peste titlul ăsta care pare că ai în faţă un studiu de păstrat în biblioteci savante. Nu este aşa ceva, este o culegere de povestiri scurte (memorialistică pentru cei care au trăit perioada comunistă, literatură pentru cei foarte tineri) extrem de emoţionante şi de adevărate.

Vieţile secrete ale mamelor şi fiicelor voastre, într-o epocă în care, de exemplu, nu existau tampoane, iar apa caldă era o dată pe săptămînă. Lucruri de neînchipuit acum, dar pe care le resimţim în statisticile care spun că utilizăm cel mai puţin săpun sau cel mai puţin deodorant, la nivel european.

×
Subiecte în articol: editorial