x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Nevroze de iarnă în fotbalul epidemic

Nevroze de iarnă în fotbalul epidemic

de Dan Dumitrescu    |    01 Feb 2008   •   00:00

Nevrozele de iarnă produc efecte dintre cele mai ne­aş­teptate în fotbalul nostru epidemic. Pacienţii sunt cu anticorpii la pământ. Furioşii, pe de o parte, şi glumeţii, pe de altă parte, se do­ve­desc a fi şi claustrofobi. Nu suportă pi­tea­la.

Nevrozele de iarnă produc efecte dintre cele mai ne­aş­teptate în fotbalul nostru epidemic. Pacienţii sunt cu anticorpii la pământ. Furioşii, pe de o parte, şi glumeţii, pe de altă parte, se do­ve­desc a fi şi claustrofobi. Nu suportă pi­tea­la. Evoluează la scenă deschisă, în piaţa publică. Sanitarii de la DNA au furnizat primele semne ale deranjului hibernal. Au promis ei contaminaţilor cronic însănătoşire grabnică, compensate cât cuprinde şi, eventual, spitalizare gratuită. Dar hărnicuţii morarului par mai degrabă preocupaţi să dreagă oglinda în care se privesc. Nişte bieţi pacienţi şi ei care nu şi-au luat medicamentele la timp. N-am nici un fel de încredere în băieţii ăştia care de ani buni dau vân­tul la deal şi pedalează la biciclete fără lanţ. Altă categorie de agitaţi o reprezintă fotolnicii îm­pro­pr­i­e­tă­riţi in integrum şi de bunăvoie cu des­ti­­n­ele unor cluburi din divizia cea mai primă a fotbalului. Mititeii ruşinaţi de clasament parcă nici nu mai au voce să se vaite. Abia dacă mai deranjea­ză timpanul cu ceva gemete de fundul cur­ţii. Lasă prim-planul barito­ni­lor. Iuliu Mu­reşan a avut un sezon de martingală fa­bulos. A deposedat rafturile cu fotba­lişti mai ceva decât ţiitoarele alea su­pă­rate pe bani şi pe sponsorii lor bogaţi, dar cu termenul de performanţă expirat. George Copos este copleşit de o tris­te­ţe iremediabilă. Ne­re­cu­noş­tin­ţa su­por­terilor îl doare mai ceva de­cât circulaţia impozitelor în natura lui fi­nan­ciară. A vrut să vân­dă Rapidul, dar n-a găsit cum­pă­ră­to­ri. Oricum, tot s-a ales cu ceva. Şi anume refuzul de nerapidişti de care, zice el, se fac vinovaţi Nicu Gheară şi Marian Iancu. De Ghea­ră nu ştiu ce să spun.

 

Nu am auzit să-şi fi exprimat vreodată dorinţa de a in­vesti în fotbal. Dar când îi faci o asemenea ofertă lui Marian Iancu eşti glumeţ fără să vrei. Iancu pare în lichidare de stoc chiar şi la Timişoara, locul unde şi-a îngropat iluziile imobiliare şi, probabil, prietenia interesată cu fotbalul. Borcea, preocupat de facturarea intrărilor şi ieşirilor de la Dinamo, l-a lăsat pe Gigi Becali fără partener de ping-pong. Este acesta motivul care l-a determinat pe patronul Stelei să schimbe câteva mingi cu George Copos. Şi-a provocat adversarul de ocazie prin oferta de a cumpăra el Rapidul, echipă din care ar fi urmat să facă Steaua 3. A zis, n-a dat cu parul. A zis şi s-a retras în spatele fostei mus­tăţi pentru a savura reacţiile. Ofuscarea lui Copos l-a lăsat rece. A pri­mit însă cu mare bucurie şuvoiul de în­ju­ră­turi pornit dinspre suporterii giuleşteni. Fiindcă, nu-i aşa?, mai bine înjurat decât nebăgat în seamă. Nevrozele de iarnă vor sucomba dimpreună cu anotimpul care le generează. Dar nu disperaţi. Spectacolul continuă. Urmează asteniile de primăvară.

×
Subiecte în articol: editorial