x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Niţică aritmetică pentru Ponta

Niţică aritmetică pentru Ponta

de Petru Calapodescu    |    20 Dec 2012   •   15:51

Face şi va face în continuare valuri aşa-zisul armistiţiu pe care premierul Ponta l-a semnat cu preşedintele Băsescu. "Aşa-zisul", pentru că nu e un armistţiu, ci un act de cedare a primului-ministru în faţa celui  a cărui plecare de la Cotroceni o clama până mai ieri, preluând electoral voinţa imensei majorităţi a populaţiei. Se spune că diavolul se ascunde în amănunte. Priviţi pagina pe care se află semnăturile celor doi şi veţi observa lesne că nu e vorba de doi parteneri egali în obligaţii şi în drepturi, ci de o poziţie subalternă a premierului, subliniată şi prin tehnoredactare, nu doar prin conţinutul textului. Funcţia şi semnătura lui Băsescu se află cocoţate la etaj, în timp ce acelea ale lui Ponta sunt expediate jos, undeva la subsol. Aşa cum pe o notă directorul semnează sus, iar un şefuţ de birou mult mai jos, că doar nu-s egali.
 
Dincolo de acest amănunt grafic, textul însuşi îl handicapează pe Ponta, care i-a acceptat lui Băsescu toate pretenţiile şi mofturile. Între acestea, monopolul politicii externe, deşi, potrivit Constituţiei, aceasta face parte din Programul Guvernului acceptat de Parlament, iar preşedintele nu o decide, ci doar încheie tratate internaţionale negociate de Guvern. La fel e şi exclusivitatea reprezentării la Consiliul European, fără barem o menţiune potrivit căreia preşedintele trebuie să poarte acolo, mai ales în chestiuni privitoare la politica economică şi bugetară, în probleme de ordin social, mandatul Guvernului. Şi multe alte chichiţe, pe care, strecurându-le, Băsescu şi-a întărit puterea şi l-a pus pe Ponta în postura jenantă de mic funcţionar, iar nu de principal administrator al ţării. Deşi nu are relevanţă juridică, "acordul" va fi folosit de Băsescu - care a strecurat în el ceea ce şi-a dorit mereu, adică atribuţii ca într-o republică prezidenţială - drept o jalbă pe care să o fluture în proţap la Bruxelles la prima crâcnire a lui Ponta. Care a semnat documentul dându-se, ciudată schimbare de macaz, legat în mâinile lui Băsescu. Cu toate că, prezent la discuţia din miez de noapte cu Băsescu, copreşedintele USL, Crin Antonescu, i-a recomandat, ca să nu zic i-a cerut, să nu semneze o asemenea aberaţie grotescă.
 
Mai mult, gafa lui Ponta insultă şi electoratul, care, la 9 decembrie, a votat clar împotriva alui Băsescu şi a tot ceea ce înseamnă băsism. Dar, pentru că a venit vorba despre electorat, puţină aritmetică nu-i strică premierului. E mândru că dispune de o majoritate covârşitoare, de 67% din mandate. Euforia îl face însă  să nu fie atent la un aspect esenţial. Voturi favorabile au fost doar vreo 4,4 milioane. Or, în România există vreo 5 milioane de pensionari, vreo 2 milioane de şomeri, plus sute de mii de tineri fără viitor şi de defavorizaţi. Cu toţii, victime ale regimului Băsescu. Adică, pe puţin 8 milioane de posibili sprijinitori ai lui Ponta, din care doar jumătate s-au dus la vot. Restul nu a fost reţinut de ger şi de viscol, ci de o anume circumspecţie faţă de angajamentele electorale ale lui Ponta. Circumspecţie pe care, dacă premierul o ignoră şi continuă să gafeze, riscă să o transfere în zona unei dezamăgiri active.

×