x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Noaptea lui Băsescu la Kremlin

Noaptea lui Băsescu la Kremlin

de Dan Constantin    |    05 Mai 2014   •   17:32

Zornăitul armelor în Ucraina stârneşte în România reacţii care îmi amintesc de viziunea comediei în care, în 1960, Brigitte Bardot făcea un rol memorabil. Pe spinarea războiului se putea glumi, aşa cum o făceau francezii, după 15 ani de la încheierea conflagraţiei mondiale.

Să faci însă bancuri şi să arunci cu proiectile scoase din nas pe seama dramei din Ucraina arată însă cât de jos a ajuns nivelul clasei politice în România. Ascultăm declaraţii dea dreptul iresponsabile de la tribuna instituţiei prezidenţiale, Băsescu Traian devenind într-un moment de mare tensiune un lansator de confuzie.

La sarcina pe care o are prin Constituţie, de mediator, a renunţat de mult. Statutul asumat de jucător a perturbat apele în politică dar şi-a extins imixtiunea în domenii care sunt gripate de amestecul direct al preşedintelui. Justiţia, procesul legislativ, decizii ale Executivului, mass-media sunt ţinte predilecte.

De la revenirea la Cotroceni din 2012, după suspendare, Băsescu a aruncat instituţia prezidenţială într-un hău de credibilitate. O gaşcă de consilieri folosită ca aplaudaci şi pepinieră pentru moşirea unui partid pentru Udrea şi mezina Eba sau, şi mai penibil, în operaţiuni de achiziţii suspecte cu terenuri agricole nu mai pot asigura expertiza pentru decizii care sunt în autoritatea preşedintelui României.

Bâlciul creat de Băsescu după catastrofa aviatică din Apuseni prin jonglarea cu atribuţiile CSAT nu anunţa nimic bun pentru funcţionarea normală a acestui organism într-o criză de proporţii.

Evaluările de la Cotroceni se bat acum cap în cap cu declaraţiile din Palatul Victoria; ministrul de Externe este pus în dificultate de aprecierile lui Băsescu Traian care este acaparat de campania electorală a Elenei Udrea şi de gâlceava politică specifică alegerilor. În timp ce la Odesa conflictul ucrainean provoca o imensă dramă, la două sute de kilometri, pe plaja de la Neptun, Băsescu şi Lenuţa se sbenguiau pe plajă, pozând în tricouri de PMP. Ei stăteau nu doar fizic cu spatele la Odesa, ci erau rupţi de realitatea periculoasă din apropierea frontierelor.

Pentru a repara imaginile scandaloase de agent electoral, Băsescu iese din tricoul cu măr şi îmbracă haina omului de stat, sprijinit în evaluări de serviciile de informaţii, după cum susţine.

Şi declanşează din această postură un val de confuzii care pun România în situaţia de a da explicaţii aliaţilor.

Băsescu declară că legitimitatea alegerilor prezidenţiale din 25 mai din Ucraina este pusă sub semnul întrebării. Or, acest moment al alegerilor din 25 mai este considerat în interiorul NATO un punct esenţial pentru normalizarea situaţiei din Ucraina.

Băsescu adaugă încă un punct la discurs: ineficienţa dialogului dintre Rusia şi SUA şi oficializează apoi tabăra separatiştilor, invitând-o la negocieri cu autorităţile de la Kiev. Mai avea puţin şi preşedintele Băsescu putea să îşi asume rolul de purtător de cuvânt al preşedintelui Putin!

Am înţeles de ce evită Băsescu convocarea CSAT: ar trebui luate măsurile adecvate situaţiei şi şeful CSAT amână deciziile. În folosul cui? Dacă reamintim şi vizita lui Băsescu în Georgia în 2008, când l-ar fi admonestat pe Saakaşvili pentru “aventură”, înţelegem mai exact de ce stătea Băsescu Traian la Neptun cu spatele la “Lacul rusesc”.

Comedia “Babette pleacă la război” interpretată la Cotroceni arată că saltimbancul nostru îşi joacă rolul cu sânge rece. Peste 50 de ani vom afla ce a discutat el o noapte, în februarie 2005, cu Putin la Kremlin.

×
Subiecte în articol: noapte basescu Kremlin