x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Noroc în dragoste

Noroc în dragoste

de Maria Timuc    |    17 Ian 2012   •   21:00

'Totul are un motiv pentru a fi exact asa cum este. Firimitura de pe masa nu este un suvenir mistic al prajiturii de dimineata, ci se afla acolo de­oa­re­ce tu ai decis sa nu o indepartezi. Nici o exceptie', spune Richard Bach in mica sa carticica de buzunar, 'Indrumar pentru Mesia: invataturi pentru su­fletele avansate' (Ed. Prestige). Altfel spus, orice ni se intampla este o consecinta a unei alegeri personale, dar uitam asta. Nimic din ceea ce apare ca din neant in vietile noastre, surprinzator, spectaculos sau atat de ba­nal, precum este o firimitura pe masa, nu-i altceva decat reflectia sau dovada alegerii noastre.

Avem aici o mica lectie despre res­ponsabilitate, pe care – in mod uzual – o evitam, o negam sau o in­hi­bam, o reprimam si o punem pe sea­ma altora de cate ori nu ne plac lu­crurile pe care le vedem in jur, ne displac ori ne deranjeaza. Pare mai incitant sa fie altcineva vinovat si-n clipa aceea, in clipa in care facem alegerea de a vedea raul de jur-imprejur, ale­gem iarasi si iarasi sa nu vedem ca 'totul are un motiv in deciziile noastre'. Cineva m-a intrebat intr-o scri­soa­re: 'De ce sunt eu atat de ghini­o­nist in dragoste? De ce nu pot sa ex­p­rim ceea ce vreau, ce gandesc, de ce mi-e teama ca ma fac de rusine, ca as putea spune ceva gresit? De ce fa­ta pe care am vrut s-o imbratisez ma respinge'?

Ei, se poate sa fie tocmai din pricina firimiturii despre care vorbeste Richard Bach si despre de­ci­zia de a o lasa pe masa. Unde sa fie fi­ri­mitura daca toti cei care trec pe lan­ga ea o lasa acolo? Cum sa ai noroc in dragoste daca decizi ca nu poti exprima ceea ce vrei si daca de­cizi sa te superi de indata ce ai fost res­pins? Dragostea nu poate fi provocata, nici stimulata, nici nascuta in su­fletul cuiva prin ceva cunoscut, prin calitati, prin pricepere sau prin tra­saturi fantastice. Simpla intelegere a faptului ca respingerea cuiva nu-i problema ta iti creeaza o relaxare, o ca­pa­citate de a cauta, de a tatona, de a nu te mai lasa dus si sedus de va­lurile suferintei din dragoste. Te-a res­pins o persoana? Nu-i ea aceea pe care o cauti. Nu te iubeste cineva? Iata norocul tau. åsta-i noroc in dra­goste, caci la ce ti-ar folosi sa se prefa­ca doar ca te iubeste?

Zambeste; viata iti arata doar pe unde sa mergi in clipa in care un obstacol iti apare in cale. Ai nevoie de decizia de a ramane se­nin si a umbla pe drumul plin de indi­ca­toare al vietii, care te poarta catre ceea ce ai sa inveti ca fiinta umana. In cazul de fata, viata te poate invata sa fii tolerant in relatia cu persoanele de sex opus care te resping. Daca spui ca 'nu pot exprima ce vreau' este pentru ca asta-i decizia ta. Poti sa spui ce vrei, dar asuma-ti spusele. Sa decizi ca poti spune ceea ce vrei sa spui, facand abstractie de criteriile de perfectiune la care te raportezi, inseamna sa intelegi ca nimic nu-i perfect, cu atat mai putin opiniile.

'Spune si nu te mai rusina de ceea ce ai spus, chiar daca-i eronat', este de parere si Richard Bach. Cu alte cuvinte, firimitura e-n mana ta. Decide, alege si, daca nu-ti place ce iese, poti alege din nou. In aceasta mereu noua sansa pe care ne-o ofera viata insasi (nu lumea din jur) se ascunde motorul cu o mie de cai al schimbarii. Orice se schimba, inclusiv norocul in dragoste, daca intelegem ca tot ce ni se intampla are la baza o decizie a noastra.

×
Subiecte în articol: editorial