x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Nu mai avem rezerve de tristeţe pentru export

Nu mai avem rezerve de tristeţe pentru export

de Dan Dumitrescu    |    24 Noi 2011   •   21:00

Liga Campionilor a consumat si pe­nul­­tima etapa din faza grupelor. Ul­timul act al competitiei care angajeaza, cel putin teoretic, elita clu­bu­rilor europene este privit cu justificata detasare de echipele cu situatie si­gu­ra in clasament. Realul din Ma­drid ramane singura echipa care in­mul­teste cu cinci numarul punctelor cu care este recompensata victoria dintr-un meci. Morinhio, cel mai frumos si cel mai reusit nebun al fotba­lului, nu a ratat nici acest prilej de a-si impana prin argumente consistente aroganta. Si, in opinia mea, lui ii sta bine.

Fiindca foloseste un brevet ori­gi­nal, fiindca nu copiaza pe ni­meni. Dupa Realul maxim, alte patru echipe au deja asigurate primele po­zitii din cla­samentul grupelor. Este vor­ba de Bayern, Inter, Arsenal si Barcelona. Adi­ca, nimic surprinzator. Surpriza nu a prea lucrat nici pentru echipele care au scapat deja de grijile pri­ma­verii europene. Sahtiorul lui Mircea Lucescu si Genk au ramas in cate do­ua puncte fiecare si la o distanta mai mare de trei puncte fata de locurile care le-ar fi propulsat in Europa League.

Reprezentanta noastra in com­petitie, Otelul, alaturi de Dinamo Za­greb si Villareal, formeaza grupul de zero. Adica zero puncte. Otelul si, intr-o oarecare masura, Dinamo Zagreb vin cam din aceeasi periferie a fotbalului. Pentru Villareal performanta negativa are insa dimensiunile jenei. Fiindca Villareal se antreneaza in acelasi campionat frecventat si de supremele Real Madrid si Barcelona.

Noi, romanii, nu mai avem re­zerve de tristete pentru export. Nu mai puem fabrica nici macar riduri de curtoazie atunci cand discutam des­pre neimplinirile altora. Traim pe cont propriu niste necazuri in care sun­tem nevoiti sa consumam toata in­juratura amara de care suntem ca­pa­bili.

Multi sunt cei care au dezvol­tat o raie ingrozitoare atunci cand Ote­lul a castigat campionatul. Multi sunt cei cu care invidia a dat de pa­mant atunci cand echipa din Galati s-a cocotat, la finalul campionatului tre­cut, in fruntea ierarhiei. Dar, spre sa­tis­factia pizmosilor si din nefericire pentru galateni, succesul Otelului din campionat nu a ramas fara urmari. Fiindca o asemenea pozitie i-a obligat pe castigatori la corvoada silnica a Ligii Campionilor, i-a obligat la confruntarea cu un fotbal pe care altii il joaca in timp ce noi doar il terfelim. Rezultatul a fost de­zas­­truos. Si cei pusi acum la zid sunt bu­curatii campionatului trecut. Iar marea bucurie este a celor care celebreaza decesul caprei din curtea ve­ci­nu­lui. C-asa suntem noi. Neaosi!

Otelul isi duce crucea. Pe-aproa­pe, din punct de vedere european, se afla Rapidul. Au mai ramas cu capul pe taietor Steaua si Vasluiul. Dar se va sfarsi si aceasta agonie. Iar noi nu vom avea alta treaba decat sa as­tep­tam verdictele campionatului in derulare. Pentru a afla caror echipe le va veni randul sa se faca de ras prin Europa.

×
Subiecte în articol: editorial