x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Nu reuşesc să înţeleg lucrurile simple!

Nu reuşesc să înţeleg lucrurile simple!

de Valentin Stan    |    14 Dec 2008   •   00:00
Nu reuşesc să înţeleg lucrurile simple!

Nu reuşesc să înţeleg lucrurile simple, fireşti, cele croite să umple retina de culoare, pieptul de aer proaspăt şi mintea de nesfârşite şi binecuvântate exerciţii de retorică abulică. Bunăoară, suntem pe 9 decembrie 2008. Domnul Geoană, liderul social-democrat, explică de ce partidul său, PSD, aliat cu PC, nu s-a înţeles cu PNL, după alegerile din noiembrie, pentru guvernare. Şi zice, conform Monitoring Media: "(…) Dacă formula cu PNL-ul ar fi avut o şansă de materializare, ea ar fi trebuit să se producă în noaptea alegerilor. Şi nu ascund faptul că a existat o intenţie şi un început de convenţie, pentru a putea să avem o majoritate largă cu PNL şi UDMR, în seara alegerilor.



Cei de la PNL au ales o strategie de negociere în forţă şi, în condiţiile în care era evident că o formulă de majoritare precară cu cei de la PNL ar fi condus la un scandal politic prelungit şi, de ce nu, la o criză instituţională prelungită, partidul nostru a ales să nu supună România unei noi perioade de incertitudine şi de scandal politic!".

Aşadar, de ce nu s-a înţeles PSD cu PNL? Păi, din două, una! Ori, "dacă formula cu PNL-ul ar fi avut o şansă de materializare, ea ar fi trebuit să se producă în noaptea alegerilor", ori o astfel de formulă era, oricum, imposibilă, fiindcă era "o formulă de majoritare precară". Şi "ar fi condus la un scandal politic prelungit şi, de ce nu, la o criză instituţională prelungită"! Deci, care din cele două era valabilă?

Bun, înţeleg că Geoană a dorit iniţial să obţină, în negocierile cu PD-L, poziţia de premier, pentru ca, apoi, să se mulţumească şi cu cea de şef de guvern, pe o perioadă de doi ani, dintr-un întreg de patru. La 9 decembrie 2008, conform Monitoring Media, Emil Boc i-a explicat: "Sper ca şi noi să găsim soluţii rezonabile, ca până în preajma Crăciunului să avem un guvern stabil, în România, cu majoritate consistentă"! Cum adică, "stabil"? Adică, pe patru ani! "Nu, e imposibil", şi-o fi zis Geoană, în barbă, ocupat cu "negocierile tehnice", alea din WC-ul Parlamentului, unde au fost exilaţi marii negociatori ai neamului PSD!

Noroc cu domnul preşedinte Băsescu, om cu "harul blândeţii", care şi-a propus să-i explice domnului Geoană până înţelege, conform comunicatului oficial, la 10 decembrie, atunci când l-a lansat pe postul râvnit de bietul şef PSD pe starul Stolojan: "Mandatul domnului Theodor Stolojan, în cazul în care va primi votul Parlamentului, este un mandat pentru patru ani şi nu un mandat fracţionat!". Wow, mai clar de atât nici că se putea! Ce-i rămânea de făcut lui Geoană! Păi, să-şi strângă "strânsura" de negociere şi să plece acasă, fiindcă afrontul era prea mare! Şi, ca să nu cumva să se întoarcă înapoi, ce-a făcut Stolojan? I-a transmis lui Geoană, care respingea feroce participarea UDMR la formula de guvernare PD-L-PSD (conform comunicatului oficial): "Misiunea mea, în următoarele zece zile, este clară: voi colabora cu reprezentanţii PD-L, cu reprezentanţii PSD şi cu cei ai UDMR-ului!". Mai era ceva de adăugat? Evident, răspunsul lui Geoană la o asemenea provocare ieftină şi străvezie nu putea fi decât devastator la adresa PD-L-ilor, care încercau să umilească poporul PSD.

Conform Monitoring Media, din 10 decembrie, Geoană a avut următoarea reacţie: "(…) Din punctul nostru de vedere această conversaţie trebuie să continue, lucrurile sunt clare din punctul nostru de vedere, dar nu am dorit să blocăm avansul pe proiectul de guvernare şi parteneriatul pentru România, repet, este o evoluţie istorică, într-un moment foarte dificil pentru ţară, două formaţiuni, până mai ieri rivale, înţeleg să-şi dea mâna pentru un proiect naţional şi credem că lucrurile care sunt neesenţiale trebuie să fie trecute, undeva, în plan secund"!

Corect, domnule Geoană! Aveţi perfectă dreptate! Era şi timpul să treceţi, "undeva, în plan secund"! Împreună cu bruma de decenţă şi demnitate, câtă mai era la PSD! Întrebarea este: Chiar credeţi că se poate guverna aşa? Sau se poate face opoziţie? Mă tem că NU! Cheers!

×
Subiecte în articol: editorial geoană