x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Nu trageţi în pianişti!

Nu trageţi în pianişti!

de Dan Constantin    |    23 Iul 2010   •   00:00

Pe domnii Băsescu&Boc nu prea i-a văzut nimeni pe la spectacole de teatru, la operă sau la filarmonică. Sunt ocupaţi până peste cap cu treburile ţării, aşa că dacă au o clipă timp liber dau şi ei o fugă până la Cireşica (prezidentul) sau la sala de forţă (premierul). După relaxare, vin cu o furie şi mai mare la muncă, dau ordine peste ordine, să se liniştească odată şi Românica asta care freamătă de nemulţumire. Cei doi au auzit că artiştii ăştia cârtesc pe faţă contra Puterii. Spun minciuni despre Lenuţa, se iau de guvern şi, ce-i şi mai periculos pentru stabilitatea NATO, a Europei şi a Planetei în ansamblul ei, critică chiar şi familia preşedintelui Băsescu. Au intrat în cârdăşie cu ziariştii, şi-au găsit sprijin la mogulii cei răi, se înfrăţesc cu profesorii, cu doctorii, cu inginerii, într-o periculoasă frăţie a oamenilor cu carte. De ce aceste alianţe suspecte?

Daţi pe mâna serviciilor, s-a aflat după un million de înregistrări ambientale, în aer, apă, la munte şi la mare, că toţi nesimţiţii ăştia vor să răstoarne regimul. Cum, pe noi? - au sărit ca arşi la aflarea secretului de stat cei trei (adică Boc& Băsescu, plus Lenuţa). S-au convocat într-un for triunghiular şi au gândit un plan de contracarare a răsculaţilor. Simplu de pus în aplicare: să-i lovim la buzunare, să vedem dacă mai spun ei bancuri şi mai lansează îndemnuri la nesupunere cu burta goală! Tridentul s-a înfipt în drepturile de autor. Harşt, o treime din câştiguri, dintr-un foc. Ca să fie jaful împachetat frumos, l-au pus pe un burtos cu barbă de la sindicate, cu nume de artist din Operaţiunea Bachus să ceară anularea drepturilor de autor ca să aibă ziariştii şi artiştii pensii. Grija faţă de om ne omoară în ţara asta!

O dată treaba pornită, Boc a dat încă o directivă şi mai otrăvită: restructuraţi administraţia! A stabilit normative ca la el acasă, la coasă, pe unde nu trec decât o dată pe săptămână poşta şi poliţaiul. Nu a crezut că prin oraşe ar mai fi teatre, filarmonici, ansambluri de operă, biblioteci şi alte asemenea locuri unde se întâlnesc subversivii. Boc şi Băsescu plus Udrea, dacă n-au călcat pe acolo, erau convinşi că s-au desfiinţat. Ca atare, nu le-au luat în calcul la normative şi primarii s-au pus pe reorganizat. Au unit teatrele, au făcut orchestrele mai mici, au scos sufleurii şi toboşarii. Au însă probleme mari cu pianiştii. Unde erau concerte la patru mâini, au găsit calea de restructurare: să facă un concert de două mâini şi să-l repete - iese tot acolo. Da' unde era un singur pianist în schemă, cum să scapi de el? Chiar şi Boc când a aflat, cât e el de Boc, a zis că nu se poate!

În alte oraşe s-a putut însă! În Sibiu, fosta capitală culturală europeană, restructurarea a mers strună. La Constanţa, la fel. Sunt şi câteva judeţe unde restructurarea teatrelor este mană cerească. La HarCov tăiem "pianiştii" care cântă româneşte, la Tulcea n-avem pianişti, la Buzău băgăm ţambal, la Alexandria facem naiul cu mai puţine ţevi, ş.a.m.d.
Până la 1 august, "Tridentul" vrea să ştie că strangularea culturii a fost executată. Altfel, nu pot pleca liniştiţi Trăienel şi Lenuţa la Expo Mondial, aici, alături, în China, să-şi lanseze brandul de ţară.
Dacă în lipsa lor se pun nesimţiţii ăştia de ştiutori de carte să atace Palatele? Aşa că marea dilemă este dacă îl împuşcăm sau nu pe pianist?

×
Subiecte în articol: special editorial observator