x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Numai o reprogramare sau un precedent sadea?

Numai o reprogramare sau un precedent sadea?

de Serban Cionoff    |    14 Noi 2018   •   10:24
Numai o reprogramare sau un precedent sadea?

Aveați, cumva, pregătite camerele de luat vederi, microfoanele și reportofoanele pentru a consemna, pas cu pas, joi 15 noiembrie, orele 15, memorabilul eveniment al vizitei doamnei Carmen Iohannis la Parchetul General? Ghinion! Ieri, Președintele Klaus Iohannis, a declarat că soția sa, împreună cu care a fost reclamat de către confrații noștri de la Lumea justiției pentru încasarea unor bani necuveniți din chirii, ,,nu va merge (la Parchetul General n.n.) pentru că ne vom afla în vizită de stat în Londra’’.

 De acord, îmi veți răspunde, dar pe pagina instituției Președintelui României nu există nici-o referire la un asemenea eveniment pentru ziua de 15 noiembrie. Există, ce-i drept, programul, pentru azi, 14 noiembrie, care consemnează cele trei puncte din agenda vizitei pe care domnul președinte o va face „în Londra”. Vizită care începe odată cu sosirea înaltului oaspete român la Cabinetul Primului ministru al Regatului Unit, la orele 17,25, după care urmează, la orele 17,30, discuții cu premierul Theresa May, pentru ca, la orele 21,45, președintele Klaus Iohannis și soția să ia parte, la Palatul Buckingham, la evenimentul dedicat împlinirii a 70 de ani de către Alteța Sa Regală Charles, Prinț de Weles.  Da, veți insista dumneavoastră, dar toate acestea sunt momente din programul vizitei de azi „în Londra”, în schimb, pentru mâine, joi,15 noiembrie, pe pagina menționată nu ne este comunicat nici dacă vizita de stat în capitala patriei Marelui Will va continua și mâine și nici dacă ea va fi urmată de o alta, în Marea Britanie, într-o altă țară din Europa sau de pe mapamond.

  Mi s-ar putea, de asemenea, atrage atenția că din moment ce evenimentul de la Palatul Buckingham începe la orele 21, 45 (ora Bucureștiului) acesta ar dura până la miezul nopții și atunci trebuie să le acordăm, domnului președinte și doamnei sale dreptul la un somn sănătos, reconfortant. După care, mâine dimineață, urmează,foarte probabil, voiajul spre țară. Iar dacă ținem cont că doamna Carmen Iohannis a fost invitată la Procuratura Generală tot mâine,dar la ora 15, s-ar putea spune că are răgazul necesar să se pregătească în vederea audierii. Și atunci de ce a fost nevoie să se invoce motivul vizitei de stat „în Londra”?…

 Nu îmi stă în obicei să fac agenda personalităților zilei, dar nici nu îmi pot ascunde nedumerirea. Din moment ce se știa de ceva vreme despre vizita de stat „în Londra”, de ce nu s-a comunicat, în timp real, că doamna Carmen Iohannis nu va putea să dea curs convocării la Parchet? Altfel spus, dacă nu s-ar fi găsit o ziaristă cu mult curaj care să îl întrebe pe domnul președinte despre acest subiect, când am fi aflat că va fi reprogramată audierea doamnei Carmen? Dar domnul procuror Cristian Iacob  când a luat la cunoștință despre amânare? A aflat sau era cât pe ce să fie lăsat cu ochii în soare?

Una peste alta, nu era mai bine și mai frumos dacă onor compartimentele de comunicare și de relații cu presa, de la Președinție și/sau de la Parchetul General, ar fi dat publicității un comunicat și toată lumea era lămurită, iar domnul Klaus Iohannis ar fi fost scutit să mai își amintească de acest neplăcut subiect în preziua vizitei de stat „în Londra”?

Sunt întrebări pe care orice om de bună credință și le poate pune. Luând act și de promisiunea domnului Klaus Iohannis că audierea doamnei Carmen la Parchetul General va fi reprogramată. Asta, firește, cu condiția ca,după ce reprogramarea audierii doamnei Carmen Iohannis la Parchetul General rămâne bătută în cuie, cuplul prezidențial să nu primească o nouă invitație la o vizită de stat. Căreia îi pot urma, alte și alte invitații venite de peste mări și țări. Împrejurare în care reprogramarea audierii de mâine riscă să nu mai fie doar un accident, ci un precedent pentru un lung și de amânări.

Singura soluție rezonabilă,să o recunoaștem, atâta vreme cât pentru doamna Carmen Iohannis nu produce efecte imunitatea de care  beneficiază soțul său, Președintele tuturor românilor.     

×