x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Numele celebru al tatălui, moștenire grea pentru urmași

Numele celebru al tatălui, moștenire grea pentru urmași

de Florin Condurateanu    |    25 Mai 2020   •   07:10
Numele celebru al tatălui, moștenire grea pentru urmași

A încălzit sufletele românilor gestul sensibil al Oanei Pellea, care în ajun de mărțișor a dat ziarelor o poezie delicată scrisă de tatăl ei, Amza Pellea, viitoarei soții, Domnica, în perioada de îndrăgostire caldă între cei doi. Simbolul majestos de Românie care a fost Amza Pellea, întregitorul Mihai Viteazul, hazosul Nea Mărin, țăranul hăituit nedrept de jandarmi din Ozânda, Amza ne surprinde prin versuri de o candoare precum zborul elegant al unui pescăruș pe adierea brizei. Sergiu Nicolaescu, după 75 de filme realizate și în România, și în Germania, având sub bagheta regizorală și mari vedete internaționale, îmi declara că cel mai mare actor cu care a filmat este Amza Pellea.

Oana Pellea, actriță talentată și cu personalitate puternică, a crescut sub mirajul vestitului tată fără însă a-și ghida cariera după părerile lui Amza.

Cea mai mare aglomerare de rude celebre pe scenă, membre ale familiei lui, s-a întâmplat în destinul simpaticului Ionică din Liceenii. Actorul Mihai Constantin seamănă leit – chiar și la voce, și la profunzimea interpretărilor – cu îndrăgitul tată, actorul teribil George Constantin. Mama juniorului Constantin era prim-soprana de la Operă, Iulia Buciuceanu, iar sora acesteia, deci mătușa lui Mihai, era nimeni alta decât Tamara Buciuceanu. Cum se joacă soarta în serialul de mare succes Liceenii! Mătușa Tamara Buciuceanu, alias severa profesoră Isoscel, îl lăsa pe nepotul din realitate mereu corigent la matematică. Și Mihai Constantin și-a clădit un nume frumos în actorie prin propriile forțe.

De altfel, marele tată, maestrul George Constantin, voia să-l facă pe juniorul Mihai matematician. Nu prea agrea ideea de a îmbrățișa și fiul actoria, așa că nu a avut răbdare să-l mediteze pe fecior înainte de concursul de admitere la teatru.

Impresionantă a fost și scena de la Antenă, când în concertul de sfârșit de an, Ștefan Bănică junior a cântat una din piesele de mare succes ale tatălui pe scenă cu fiul lui, pe un ecran imens rulând filmarea cu popularul tată, Ștefan Bănică, cântând în trio cu ei. Ștefan Bănică junior a povestit severitatea cu care tatăl discuta probleme de teatru cu el. Mergând mereu la spectacole în culise, Bănică junior, adolescentul, i-a spus tatălui că nu au jucat bine niște colegi de scenă, însă tatăl i-a retezat îndrăzneala: „Când oi juca tu un mare rol, atunci să-i critici pe alții!”.

Răzvan Lucescu și-a făcut un nume de rezonanță internațional, ca antrenor, fără să se lase dirijat în decizii de celebru tată, Mircea Lucescu. Dar când Mircea Lucescu printre zeci de trofee a cucerit cupa Europei cu Șahtior Donețk, când îl ovaționau zeci de mii de spectatori și milioane de telespectatori ai planetei, fiul Răzvan Lucescu i-a pus tricolorul pe umeri tatălui învingător, când acesta făcea turul de onoare.

 

 

 

×