x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O aniversare modernă şi civilizată

O aniversare modernă şi civilizată

de Tudor Octavian    |    14 Ian 2010   •   00:00

Domnul Stăvărache şi fosta doamnă Stăvărache, actualmente Bărbosu, m-au invitat, împreună cu soţia, la sărbătorirea a cinci ani de la divorţ. Domnul Stăvărache s-a recăsătorit, ceea ce înseamnă că invitaţia ne-a fost adresată şi de noua doamnă Stăvărache.

Ar fi trebuit să nu mă duc, deoarece de felul meu sunt cam conservator. În plus, în timpul divorţului familiei Stăvărache, m-am trezit în vreo două rânduri în situaţia de a o consola sexual pe doamna, fapt care la persoanele cam conservatoare lasă urme. Soţia mea a insistat să mergem totuşi la aniversare, ca să intrăm şi noi odată în rândul oamenilor civilizaţi. A spus-o de parcă partidul oamenilor civilizaţi tocmai câştigase alegerile şi trecerea de la un partid la altul era o chestiune de progres.

Noua doamnă Stăvărache e fosta amantă a domnului Stăvărache. La proces s-a spus că ea i-ar fi stricat casa doamnei Stăvărache, dar nu era adevărat, întrucât aceasta o avea gata stricată încă dinainte de a se căsători cu Stăvărache. Ştia toată lumea de relaţia ei cu Bărbosu. Toată lumea, cu excepţia prostului de Cornel Stăvărache. Sau poate că ştia şi el şi o făcea pe prostul, ca să-şi păstreze amanta, respectiv pe actuala doamnă Stăvărache. Situaţia poate să le pară unor persoane mai puţin civilizate foarte necivilizată. Bunăoară, mie.

Aici e deosebirea dintre conservatori şi civilizaţi: la primii, situaţia se complică, pe măsură ce trece vremea, la ceilalţi, se clarifică. Iar cât de mult se clarifică situaţia am constatat la masă, unde Amalia, noua doamnă Stăvărache, se purta cu noua doamnă Bărbosu aşa cum se poartă discipolul cu magistrul. Cecilia în sus, Cecilia în jos, cum spui tu, Cecilia, cum vrei tu, Cecilia! Un comportament remarcabil de civilizat. La rândul ei, noua doamnă Bărbosu, deşi divorţase de Cornel, ţinea încă la obiceiurile casei şi o ajuta discret şi cu zâmbetul pe buze pe Amalia să servească o delicioasă salată de boeuf. Fapt care îi conferea aniversării un aer festiv şi totodată extrem de civilizat.

Tu, mi-a şoptit soţia, n-ai fi atât de civilizat dacă ţi-aş aduce amantul în casă. Ba da, i-am răspuns, dar n-am avut ocazia să ţi-o dovedesc. Nu mai sunt nici eu conservatorul cu care te-ai măritat. Adu-ţi amantul în casă şi ai să vezi cât pot fi de prietenos şi de civilizat. Atât doar că la plecare i-aş ţine paltonul, ca să-l pot strânge mai bine de gât. Să ştiu eu că ai pe cineva, i-am zis scrâşnind relativ civilizat din dinţi, şi ai să vezi ce e în stare să facă manierele astea noi dintr-un ins învechit ca mine.

Exact când atmosfera devenise cam lâncedă, de civilizată ce era, şi fără nici un motiv care să-i facă atenţi pe oaspeţi, fosta doamnă Stăvărache şi-a înfipt mâinile în claia de păr din capul noii doamne Stăvărache urlând: Curva dracului, mi-ai luat bărbatul şi trebuie să te mai şi servesc la masă!

Pe moment, nu mi-a fost clar care din cele două femei s-a repezit mai întâi în coafura rivalei, însă înclin să cred că fosta doamnă a avut un mic avans. Unul care nu i-a folosit prea mult, deoarece Amalia i-a umplut Ceciliei faţa cu delicioasa salată de boeuf. Şi aşa mai departe.

×
Subiecte în articol: editorial