x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O bomba in plic pentru Basescu

O bomba in plic pentru Basescu

de Radu Tudor    |    23 Mar 2006   •   00:00
O bomba in plic pentru Basescu

Doua documente in legatura cu trecutul Romaniei sunt pe cale sa produca schimbari importante in societate. Primul este Ordonanta de Urgenta nr. 16 din 22 februarie 2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica.

Al doilea document se afla in Parlament. Este vorba despre Legea Lustratiei. In baza ambelor documente se vor judeca, inevitabil, de-a valma, liste de oameni politici si functionari publici care au avut de a face cu PCR si Departamentului Securitatii Statului. In diferite forme, grade de colaborare, niveluri de executie si paliere de implicare in politica de stat pana in decembrie 1989.

Ca un preambul in cadrul acestui proces, vreau sa fac o prima evaluare. Fara pretentia de profunzime, doar ca o prima lectura a numelor de la putere si din opozitie. In mod evident, grosul fostilor apare in PSD si PRM. Dar nu sunt excluse unele surprize, care nu vor putea fi evitate chiar de catre cei care pun in miscare Lustratia.

Calin Popescu-Tariceanu este fiul unui informator al Securitatii (venerabilul Dan Amedeo Lazarescu), presedintele Camerei Deputatilor - nepotul unui fost mare demnitar comunist, activista inflacarata in anii ’50, presedintele Senatului - membru marcant al Comitetului de Stat al Planificarii, organ al PCR.

Publicistul Mircea Dinescu, cel care a vazut mii de file in arhiva Securitatii ca membru CNSAS, spunea despre populara Mona Musca ca s-a spovedit in tinerete la Manastirea Secu. Ramane de vazut. Consilierul prezidential Theodor Stolojan a avut o relatie privilegiata cu Securitatea, in calitate de specialist pentru Aport Valutar Special (AVS) in Ministerul de Finante inainte de 1989.

Ion Iliescu a fost prim secretar de judet si membru al CC al PCR, Viorel Hrebenciuc a fost secretar cu agricultura la Judeteana de partid Bacau.

Dumitru Dragomir a fost ofiter al Inspectoratului General al Militiei, Monica Macovei a fost procuror comunist, Teodor Melescanu a fost diplomat ceausist, George Copos a fost functionar CC al UTC, Octav Cozmanca - activist de frunte la UTC si PCR, Serban Mihailescu a lucrat in Guvernul Dascalescu, Sorin Oprescu e fiul unui general de Securitate, Adrian Paunescu a fost poet de curte si a inchinat poeme cuplului dictatorial Ceausescu, Ioan Talpes - istoricul de casa al lui Ilie Ceausescu, Corneliu Vadim Tudor - un apropiat al generalilor de Securitate din Directia I a DSS, Sergiu Andon - ziarist la Scanteia, organul de presa al CC al PCR, Ioan Ghise - informator al Securitatii, Ilie Merce - ofiter de Securitate, Marcu Tudor - ofiter MApN, probabil informator al Securitatii. Lista e mai lunga, dar ma opresc deocamdata. Vor fi judecati de-a valma vinovatii si nevinovatii. O judecata romaneasca.

Dar dincolo de aceste nume care vor fi luate la tocat, eu cred ca miza e alta. Este episodul doi din Razboiul Stelelor, Guvernul contraataca. Aceste noi prevederi privind Lustratia sunt o lovitura mortala pe care Calin Popescu-Tariceanu o pregateste la adresa lui Traian Basescu. Dupa ce presedintele i-a terfelit in fel si chip, acum liberalii ii amorseaza o bomba. Ce contine ea? Sa vedem ce spune ordonanta: "Art. 3. - (1) Persoanele care candideaza pentru functia de presedinte al Romaniei sunt obligate sa faca o declaratie autentica, pe propria raspundere, privind apartenenta sau neapartenenta ca agent sau colaborator al politiei politice comuniste. Declaratiile pe propria raspundere se depun la Biroul Electoral Central, care, in termen de 24 de ore de la inregistrare, le inainteaza Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii".

Se stie, presedintele-jucator a colaborat cu Securitatea. A recunoscut-o chiar el. Daca documentele demonstreaza ca amploarea si natura colaborarii se incadreaza la politie politica, adio al doilea mandat. Bomba, nu?

Dovezile sunt in doua locuri. Primul - arhivele Directiei a IV-a Contrainformatii Militare a DSS, care sunt la MApN. La Atanasiu. Adica la Tariceanu. Al doilea - la SRI, in arhiva fostei Securitati. La Timofte. Adica la Basescu. Meciul se joaca tare.
×
Subiecte în articol: editorial securităţii