x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O casă memorială

O casă memorială

de Cristian Crisbăşan    |    Cristian Crisbăşan    |    14 Apr 2012   •   22:15
O casă memorială

O casa memoriala este un muzeu mai mic, dedicat memoriei unei personalitati sau a unei familii care a ctitorit-o si locuit-o.
DEX spune asa: 'MUZEU – Institutie care se ocupa cu strangerea, pastrarea si expunerea obiectelor care prezinta interes istoric, stiintific, artistic etc.; cladire in care sunt pastrate si expuse astfel de obiecte'.

Astfel, un muzeu, indiferent de dimensiuni, este o institutie a carei menire fundamentala este sa conserve a oferi accesului public un set de obiecte, informatii si artefacte valoroase.
Adica intr-un muzeu nu se locuieste. El nu este si nu poate fi o locuinta. La muzeu vii, vizitezi, studiezi, privesti, inveti, te relaxezi, dar dupa aia pleci ACASå la tine. Un muzeu nu este deci o casa. Nu poate fi acasa.
Dar...

'Bine ati venit... in Casa Memoriala a familiei X, menita sa conserve si sa ofere unui acces privat splendoarea materiala a bunastarii noastre. Am ridicat pe un teren de 400 mp un edificiu impunator, pe 4 etaje (stati sa vedeti ce am la subsol!), cu cate un metru de gradina de jur-imprejur (pana la gard), in care am bagat 50 de mii de euro – asa ca va rog sa nu calcati pe iarba, sa nu rupeti florile si sa nu faceti mizerie, da? Restul de curte este pavat cu placi de piatra de cea mai buna calitate –- pavaj antiderapant pe vreme rea. Nu ne-a mai ramas si loc de piscina – avem una la cealalta casa memoriala a noastra – dar avem cate un jacuzzi mare pe fiecare etaj si, desigur, jacuzzi cu sauna la subsol. Va rog sa aruncati o privire si acestor porti masive, automatice, din fier forjat. Un model deosebit, pe comanda!

Va rog, poftiti in casa. De fapt, in case, pentru ca l-am obligat pe arhitect sa-mi faca cate o casa pe fiecare etaj – cu acces separat, desigur. Jos o sa stam noi, seniorii, iar sus, copiii cu familiile lor. Sigur ca o sa locuim toti impreuna, asa este o familie normala, nu? Trebuie sa ne aduca si noua cineva o cana cu apa cand n-om mai putea. De ce am mai facut copii, i-am spalat la cur si le-am facut toate poftele? Sa trecem mai departe. Casa noastra, dupa cum vedeti, prezinta ultima colectie de primavara-vara-toamna-iarna anul curent in materie de gresie, faianta, parchet, pardoseli, zugraveli, intarsii, stucaturi, caramizi Nevada, lemn pretios (priviti usile!), fier forjat, sticla float, ceramica – aduse toate din import. Totul este pe comanda, desigur.

Avem si ultima colectie de echipamente electronice si electrocasnice, pornind de la centrala termica, panourile solare, trecand prin bucatarii, bai (baile mari au televizoare LCD si avem dusuri power-shower si oglinzi cu dezaburire, da?) si pana la televizoare, telefoane, calculatoare, console de jocuri si home-cinema. A! si sa nu uit de aerele conditionate – din colectia aia de arta, am uitat cum ii zice. Avem si internet wireless – puternic de dam la tot cartieru’! Mobilierul, vedeti si dumneavoastra – italian, comandat la targul de la Milano. L-a vazut sotia intr-o revista. Iar garajul... garajul e showroom, dom’le, pe cuvant! Dar sa mergem pe terasa sa serviti o gustare si ceva de baut. Atentie la vasul ala, va rog, ca l-am adus cu dehaselu’ din Thailanda si am dat pe el o avere!'

Biletele de intrare cat costa? Si care este pretul de cazare pe noapte? Room-service este? Aveti si preturi speciale de week-end si reduceri pentru 'sejururile de 10-12 zile?'.

×
Subiecte în articol: dreptul la excepţie