x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O declaraţie intolerabilă

O declaraţie intolerabilă

de Ilie Serbanescu    |    06 Dec 2010   •   20:00

Declaraţia directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, care enumera România printre ţările europene ameninţate de o iminentă in­trare în încetare de plăţi externe, este pur şi simplu intolerabilă. Nu pentru că acest risc n-ar exista, deşi, din poziţia în care se află, dl Strauss-Kahn s-ar fi cuvenit să fie mai prudent în declaraţii, căci, evocând un ase­menea risc, abia că îl induce chiar şi în cazul în care n-ar exista! Şi nici pentru că, în ce priveşte România în sine, aceasta ar fi mai cu moţ şi n-ar avea ce căuta în enumerarea cu prici­na! Din păcate, România are îngrozi­tor de multe probleme şi enumerarea României în orice top de dificultăţi şi dezechilibre este obiectivă şi perfect justificată.

Declaraţia este însă intolerabilă pentru simplul motiv că, prin confi­guraţia însăşi a îndatorării externe, România – înţelegând prin România toate, dar absolut toate, entităţile ro­mâ­neşti, în frunte cu statul român – nu poate intra în incapacitate de plăţi ex­terne. Subliniem nu poate, pentru că nici n-ar avea cum! Populaţia n-are datorii în străinătate. Nu că n-ar fi vrut să ia bani din străinătate, dar nu i-a dat şi nici nu i-ar fi dat nimeni! Com­paniile private cu capital autoh­ton au sume derizorii ca datorii în stră­i­nătate. Nu că n-ar fi fost gata să ia credite din străinătate, dar nu prea le-a acordat cineva din străinătate împrumuturi! Vreo 9 miliarde de euro este datoria Băncii Naţionale către FMI! Nu-i o problemă de a fi plătită, căci rezervele de care dispune BNR de­păşesc 32 miliarde de euro. Mi­nis­te­rul de Finanţe, ca reprezentant al sta­tului român, are datorii în stră­i­nă­tate de circa 18 miliarde de euro. Grosul reprezintă datorii pe termen me­diu şi lung, a căror rambursare se află în grafic, în ciuda greutăţilor prin care trece statul român. Atunci, cine să-şi în­ceteze plăţile pentru ca ţara să intre în încetare de plăţi externe?!

Răspunsul este foarte clar. En­ti­tăţile româneşti nu deţin decât 30% din datoria externă ce trece în contul României şi nici una din ele – chiar şi statul – nu ameninţă să-şi în­ce­teze plăţile în contul obligaţiilor faţă de străinătate. Din păcate – şi asta este de fapt problema! – 70% din da­toria externă ce trece în contul Ro­mâniei aparţine nu unor entităţi ro­mâneşti, ci unor entităţi străine (bancare şi nebancare), care şi-au finanţat expansiunea în România cu bani aduşi din afară, îndeosebi de la ma­mele lor din Occident. Şi, din păcate, vreo treime din aceasta este pe termen scurt (adică sub un an), folosită fiind pentru speculaţii pe curs şi do­bânzi, evident, nu pentru investiţii, căci nu se fac investiţii din împrumuturi pe termen scurt. Este sâmburele de instabilitate pus pe seama Ro­mâniei, deşi nu-i aparţine câtuşi de puţin!

Ştie cumva dl Strauss-Kahn că aceste firme străine din România n-au nici o intenţie să-şi mai plătească datoriile către străinătate şi, prin im­plicaţie, să aducă lucrurile în situaţia de a se considera pe plan in­ter­na­ţi­o­nal că România a intrat în încetare de plăţi?! Dacă firmele străine cu afa­ceri în România (bănci şi companii nebancare) nu vor rostogoli datoriile subsidiarelor lor din România, tot o porcărie va fi şi dacă vor face acest lucru cu con­sim­ţă­mântul FMI, şi dacă îl vor face fără consimţământul acestuia! Căci, repetăm, România poate intra în încetare de plăţi externe doar în cazul în care firmele străine din România îşi încalcă propriile obligaţii de plăţi, bătându-şi joc de ţara care le găzduieşte!

Cu ameninţarea că nu ros­to­go­leşte datoria pe termen scurt de peste 20 miliarde de euro, firmele străine au forţat în 2009 statul român, sub oblăduirea şi cu concursul FMI, să se împrumute el extern spre a le adu­ce finanţarea pe care, în contextul cri­zei, o pierduseră din partea propriilor mame din Occident. Acum, în preajma lui 2011, aceeaşi datorie pe termen scurt urcă tot spre 20 mili­ar­de de euro! Şi pentru că de data aceasta statul român, aproape epuizat de efortul anterior, nu mai poate face încă unul, firmele străine, prin intermediul dlui Strauss-Kahn, îi anunţă falimentul extern! E tare, nu?!

×
Subiecte în articol: editorial