x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O fatalitate: schimbarea guvernului

O fatalitate: schimbarea guvernului

de Ion Cristoiu    |    04 Mai 2006   •   00:00
O fatalitate: schimbarea guvernului

O schimbare majora se impune. Fie sub infatisarea unui armistitiu pentru o lunga perioada de timp intre cele doua Palate. Fie sub infrangerea unuia dintre combatanti. Si cum presedintele e mai greu de schimbat, ramane ca invinsul sa fie premierul. Daca acest moment e sigur - si din acest punct de vedere zvonurile privind schimbarea guvernului au temei in realitate, in schimb, scenariul concret de desfasurare - cel cultivat de presa in ultimul timp - trebuie privit cu suspiciune.

Nu doar prin iarmaroace si targuri de animale mici, dar si prin ziare s-a soptit in ultimul timp ca intre PSD si PD s-a pus la cale o negustorie de daramare a guvernului Tariceanu.

Scenariul secret, publicat in toate ziarele, cum sta bine unui lucru secret in Romania lui Ilie Moromete, ar cuprinde o motiune de cenzura, introdusa de PSD, un vot parlamentar in favoarea documentului, gratie PD si formarea unui guvern minoritar PD, condus de Vasile Blaga.

Nu e singurul secret pe care-l stie tot satul mediatic romanesc. Ziarele au difuzat cu exces de amanunte stirea privind intalnirea dintre o delegatie PSD si o delegatie PD la un hotel din Bucuresti. Dincolo de un adevar al zilelor noastre - incetatenirea hotelului, ca loc de rascruce nu doar pentru contactele erotice intamplatoare, dar si pentru contactele politice planificate, intalnirea ar putea fi asezata si ea intre hotarele unui scenariu.

Indiscutabil, observatorii vietii politice au toate argumentele sa fie nitel descumpaniti. Daca in culise - altfel spus in separeuri de restaurante si in tufisurile din dosul bodegilor - s-a pus la cale o lovitura impotriva PNL, ar fi normal ca ea sa nu fie trambitata in toate cele patru puncte cardinale. Un vot PD in sprijinul unei Motiuni de cenzura PSD nu e un moment de ici de colea, si, admitand ca s-a gandit un asemenea plan, succesul sau depinde decisiv de factorul surpriza. Or, acest factor a fost scos din ecuatie prin publicitatea fara cusur de care a beneficiat planul.

Nedumeririle observatorilor ar putea fi lesne imblanzite, amintind ca, inainte de 23 august 1944, Capitala, ca si trenurile care pleaca din Gara de Nord plesneau de zvonurile privind o Lovitura de stat preparata de un palat (cel Regal) impotriva altui Palat (cel guvernamental). Atat de mult sporovaia pe Dambovita despre iminenta unei Lovituri de stat, incat Serviciile Secrete germane au sfarsit prin a nu mai lua in serios nici informatiile precise sosite de pe teren.

Sa ne aflam intr-o situatie asemanatoare si in cazul zvonurilor devenite stiri despre caderea guvernului Tariceanu gratie unei negustorii intre PSD si PD?

Raspuns: Si da, si nu.

Zvonurile din august 1944 se refereau la o rasturnare a Maresalului, in general, si nu la inchiderea sa in seif. Rasturnarea regimului Antonescu aparea ca o fatalitate dictata de imprejurarile politice si militare. Zvonurile nu cuprindeau insa amanunte. Amanuntele urma sa le completeze viata. In chip asemanator, rasturnarea guvernului Tariceanu dupa raportul din 16 mai 2006 se profileaza ca o fatalitate. Conflictul dintre cele doua Palate a depasit de mult faza loviturilor pe sest, ba chiar si pe cea a intepaturilor pur si simplu. Dupa momentul huiduielii de la CNSAS, urmat de dezamagirile publice ale lui Traian Basescu, dusmania dintre presedinte si premier a capatat forme inimaginabile chiar si intr-o tara precum Romania, legendara pentru politica de tip Danila Prepeleac. Razboiul dintre cele doua Palate antreneaza doua armate - a Cotroceniului si a Victoriei - cuprinzand de o parte si de alta demnitari, stabi din administratia locala, politicieni, jurnalisti.

Acest razboi afecteaza bunul mers al treburilor, primul sau efect constituindu-l paralizia luarii deciziilor, dar mai ales a concretizarii deciziilor.

O schimbare majora se impune. Fie sub infatisarea unui armistitiu pentru o lunga perioada de timp intre cele doua Palate.

Fie sub infrangerea unuia dintre combatanti. Si cum presedintele e mai greu de schimbat, ramane ca invinsul sa fie premierul.

Daca acest moment e sigur - si din acest punct de vedere zvonurile privind schimbarea guvernului au temei in realitate, in schimb, scenariul concret de desfasurare - cel cultivat de presa in ultimul timp - trebuie privit cu suspiciune.

Prea il stie toata lumea ca sa nu fie perdeaua de fum gandita a ascunde un alt scenariu: cel adevarat.

Guvernul Tariceanu va fi schimbat. Cum si cu cine? Asta doar viata va putea sa raspunda.
×
Subiecte în articol: editorial