x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O frăţie contra Europei

O frăţie contra Europei

de Dan Constantin    |    28 Apr 2007   •   00:00

"Dacă ar trăi in Polonia, Băsescu Traian ar fi eliminat din viaţa publică prin legile prietenului său Kaczynski. Chiar şi in ţară, noua rundă de cercetări pe care CNSAS o va face asupra trecutului tulbure al preşedintelui suspendat ar putea aduce surprize greu de suportat pentru Băsescu Traian"

Prietenul cel mai bun al dlui Băsescu Traian, in Europa, este preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski. S-au vizitat reciproc, dl Băsescu impreună cu doamna i-au avut ca oaspeţi pe soţii Kaczynski la Cotroceni.

Pană acum au avut multe puncte comune şi in reglementările cele mai absurde pe care le susţin.

Din păcate pentru noi, Trăienel s-a inhăitat cu băiatul cel rău al Europei. Fraţii Kaczynski, prin regimul ultraconservator instaurat, au adus rapid Polonia intr-o situaţie care periclitează regulile democratice ale Uniunii Europene. Cea mai controversată dintre acţiunile celor doi fraţi aflaţi in conducerea Poloniei - Lech la preşedinţie, Jaroslav la guvern este un proces al lustraţiei dus pană la absurd. Considerată ca brutală, primitivă şi tardivă, acţiunea de eliminare a colaboratorilor fostului partid comunist polonez din viaţa publică a ţării este criticată vehement nu doar la Varşovia. Cazul lui Branislaw Geremek, figură emblematică a Solidarităţii şi a luptei efective cu sistemul comunist, care refuză să se supună umilitoarelor procedee ale lustraţiei, este, simptomatic, trecut sub tăcere de societatea civilă angrenată in mecanismul de susţinere al regimului Băsescu. Aplaudacii condamnării comunismului din jurul comisiei Tismăneanu, plătită de Băsescu Traian din fonduri de rezervă ale Preşedinţiei, sunt stanjeniţi de poziţia adoptată de Geremek, unul din idolii, pană mai ieri, ai societăţii civile romaneşti. Iar susţinerea largă din Parlamentul European pentru fostul disident polonez, care riscă pierderea statutului de europarlamentar prin refuzul de a semna umilitoarea declaraţie cerută de "Ministerul adevărului" de la Varşovia ii pune in incurcătură pe anticomuniştii de conjunctură de la Bucureşti.

Dacă ar trăi in Polonia, Băsescu Traian ar fi eliminat din viaţa publică prin legile prietenului său Kaczynski. Chiar şi in ţară, noua rundă de cercetări pe care CNSAS o va face asupra trecutului tulbure al preşedintelui suspendat ar putea aduce surprize greu de suportat pentru Băsescu Traian. Să fi fost aici cheia pentru demisia anunţată şi uitată?

Dovezile depuse de PC vor "transpira" prin pereţii care nu pot ţine secrete ai CNSAS. Şi atunci să vezi ce va fi la gura lui Kaczynski la adresa fostului prieten de la Bucureşti. Iar doamna Europa va respira poate mai uşor ştiind că la Bucureşti criza se va fi rezolvat mult mai simplu decat o anticipau cateva articole plătite cu bani grei.

×
Subiecte în articol: editorial