x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O gafa mare cat o invidie

O gafa mare cat o invidie

de Gabriela Vranceanu Firea    |    30 Iun 2006   •   00:00
O gafa mare cat o invidie

Un calcul simplu arata ca scorul meciului dintre liberali si democrati este egal. Pedistii au faultat si punctat cu Pogea si propunerea de intarire a administratiilor publice locale - adica tuflirea Guvernului. Iar penelistii au faultat si au marcat tot de doua ori: cu renuntarea la chingile unui deficit bugetar auster - raiul constructorilor, antrepenorilor, consultantilor etc. - si cu propunerea de retragere a trupelor din Irak.

Gafa politica! Asa a catalogat presedintele PD, Emil Boc, propunerea liberalilor, de a fi retrasi militarii romani din Irak. La nici o ora de la conferinta de presa comuna premier - ministru al Apararii, in care Teodor Atanasiu a fost mandatat sa solicite CSAT retragerea trupelor noastre, din motive de securitate a vietilor omenesti, dar si financiare, colegii de Alianta ai liberalilor au sarit ca arsi. Desi ministrul Apararii precizase ca ar fi vorba despre retragerea a 890 de militari romani din Irak, ceea ce ar insemna o economie de aproximativ 90 de milioane de dolari din bugetul MApN.

Ce-i drept ca liberalii ii tin, de cateva zile, intr-o ofensiva mediatica pe democrati, din care cei din urma par a fi usor buimaciti. Miercuri, premierul, ministrul liberal al Finantelor si guvernatorul BNR au anuntat majorarea deficitului bugetar de la 0,9% la 2,5% din PIB, pentru a se da unda verde investitiilor, joi au venit cu aceasta propunere, extrem de percutanta la publicul larg, de a retrage soldatii din teatrele de razboi irakiene.

Pana acum, oamenii lui Basescu erau cei care dadeau tonul agendei politice. Surprizele se tineau lant si nu-mi aduc aminte ca, vreodata, partenerii de coalitie ai democratilor sa fi catalogat drept "gafa politica" vreo actiune solitara de-a PD. Partid care acum e suparat, nevoie mare, ca liberalii nu s-au consultat in Alianta, privind retragerea trupelor, uitand ca, parca mai ieri, PD si l-a retras pe vicepremierul Pogea din Guvern, provocand un fel de restructurare a acestuia dupa formula PD, fara avertizarea partenerilor.

Nici faptul ca premierul a vorbit despre un efort financiar prea mare pentru Romania, pentru a sustine contingentele noastre in Irak (plus Afganistan) nu l-a inmuiat pe domnul Boc. E, fara doar si poate, o gafa politica de proportii care, daca ar fi fost facuta de PD, s-ar fi numit strategie politica inteligenta.

Cele doua partide au inceput sa joace tare in planul imaginii. PNL s-a hotarat sa renunte la rolul de incasator-sef si isi scoate, la o zi-doua, artileria grea. PD ii da inainte cu opozitia. Sau cu "necesitatea dialogului", la care brusc se renunta, daca interesele partidului o cer. Si o cam cer.

Un calcul simplu arata ca scorul meciului dintre liberali si democrati este egal. Pedistii au faultat si punctat cu Pogea si propunerea de intarire a administratiilor publice locale - adica tuflirea Guvernului (fara consultarea liberalilor). Iar penelistii au faultat si au marcat tot de doua ori: cu renuntarea la chingile unui deficit bugetar auster - raiul constructorilor, antrepenorilor, consultantilor etc. - si cu propunerea de retragere a trupelor din Irak.

E-adevarat ca PD are un avantaj: presedintele-jucator-arbitru care face vizite pe la spitale, statii de salvare, poduri si podete.

Dar nu m-ar mira ca, de-acum inainte, si premierul sa inceapa sa faca vizite inopinate pe domeniile stapanite acum de democrati. Prin salile de tribunal, pe la Politie, pe drumurile nationale, pe la Primaria Capitalei...
×
Subiecte în articol: editorial